Kandilli Meslek Teknik Anadolu Lisesi tarafından 12 Mayıs Hemşireler Günü coşkuyla kutlandı.

Lisede düzenlenen Hemşireler Günü kutlamalarına Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dilek Arslan, Özel Echomar Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Arzu Cengiz Yıldırım, Özel Anadolu Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Derya Durmuş Çakır katıldı.

Etkinlik ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Faruk Yavuzyiğitoğlu, hemşirelerin önemine, görevlerine değinerek, “2013 yılı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre 139.544 hemşire bulunmaktadır” dedi.


 

‘HEMŞİRELİK EĞİTİM 4 YIL’

 

Yavuzyiğitoğlu, açıklamasında, “HemşireTDK'ya göre; Mesleki eğitim almış, hekim, laborant, hasta bakıcı gibi sağlık personelleriyle iş birliği yaparak hastanın tedavisini sağlayan sağlık çalışanına verilen isimdir. 2 Mart 1954 tarihli 8647 sayılı Resmi Gazete'ye göre; hemşireliğin tanımı şöyledir: Türkiye’de üniversitelerin hemşirelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, Devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilir. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden evvel usulüne göre hemşirelik sınıfına alınmış olanlar sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam ederler. Türkiye'de hemşirelik eğitimi sağlık meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılmakta iken 2014 yılı itibari ile sağlık meslek liseleri kapatılmış, Hemşirelik lisans eğitimi düzeyine yükseltilmiştir. Hemşirelik eğitimi,lisans düzeyinde 4 yılda verilmektedir. 4 yılın sonunda dileyen öğrenciler meslek yüksek okullarında eğitimlerine devam ederek hemşirelik alanlarında yükselebilmektedirler.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun saptamalarına göre; 2001 yılında Türkiye'de 75.879 hemşire bulunmakta ve aynı verilere göre hemşire başına 903 kişi düşmekteydi. 2013 yılı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre 139.544 hemşire bulunmaktadır.

Modern hemşireliğin kurucusu; Florence Nightingale'dir. Nightingale; şu sözleriyle ünlüdür; "Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir." İlk Türk hemşire; Selçuklu döneminde yaşamış olan Gevher Nesibe'dir. 12 Mayıs günü, Florence Nightingale'in doğum günüdür ve her yıl dünyada "Hemşireler Günü" olarak kutlanmaktadır” dedi.