ROSAK bünyesinde  faaliyet gösteren "Devrek Kültürünü ve Araştırma Kurulu"nun, yöreye ait ortaya çıkardığı türkü, mani ve yerel şive sözlüğü gibi çalışmalarını yerinde görmek için ilçeye gelen Ali Gürlü ve Kıymet Unutma Şenli  emek verenleri kutladı.  Konuklar, Devrek’in derin bir kültür yapısına sahip olduğunu ve unutulan değerlerin gün yüzüne çıkarılması için de oluşturulan kurulun büyük bir hizmeti yerine getirdiğini, dile getirdiler.

    ROSAK Başkanı Celal Ş. Telci başkanlığında, konuk sanatçılar; Ali Gürlü, Kıymet Unutma Şenli, ROSAK Başkan Yardımcısı M. Naci Kocabıyık, Devrek Kültürü ve Türkü Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal ve gazeteci-şair, derlemeci İbrahim Tığ, Devrek’te bazı ziyaretlerde bulundu. Kaymakamı Yakup Güney’i ziyaret eden konuk sanatçılar ve ROSAK Yöneticileri, çalışmaları hakkında Güney’e bilgi verdi.

“DEVREK’İN KÜLTÜREL BİR ZENGİNLİĞİ VAR”

    ROSAK’ın Devrek kültür ve türkülerine yönelik yaptığı çalışmaları sürekli takip ettiğini ifade eden Kaymakam Güney, “Ne mutlu ki Devrekliler sanatçısına, türkülerine ve kültürüne sahip çıkıyor. Bir çok ilçede görev yaptım ama Devrek gibi kültürüne, sanatçısına sahip çıkan bir yer görmedim. Kültürler toplumların aynasıdır. Devrek’in de kültürel bir zenginliği var. Ben burada bu çalışmalara emeği geçen herkesi kutluyorum. Devrek’te bizi ziyaret eden ülkemizin önemli iki ismi, değerli sanatçılarımız Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli’ye de teşekkür ediyorum. Onları ilçemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

    Devrek’te kültür ve sanatla iç içe olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Ali Gürlü de, “Devrek’te hiçbir yerde görmediğim, kültür ve sanat adına güzel şeyler yapılıyor. Buradaki bu sanatçı dostlarım kültür ve türkülerine sahip çıkarak tarihi not düşüyorlar, bende onları kutluyorum” dedi.

KÜLTÜRÜMÜZÜN YAŞATILMASI VE GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI LAZIM

    Daha sonra Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Görgülü’yü makamında ziyaret eden sanatçılar; Ali Gürlü, Kıymet Unutma Şenli ve ROSAK Yöneticileri, Görgülü’ye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    ROSAK Başkanı Celal Ş. Telci, Devrek kültürünü, Devrekli şair, yazar, bilim insanlarının yaşatılması ve eserlerinin gelecek nesillere aktarılması yönünde dernek olarak bir çok güzel işler yaptıklarını, söyledi.

    Bu amaçla ülkemizin yetiştirdiği iki güzel insanı; Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli’yi Devrek’te ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Telci; “Bu güzel insanlarımızdan kültürel değerlerin ortaya çıkarılması, tanıtılması konusunda bilgi aldıklarını” dile getirdi.

    Sanatçı Ali Gürlü de, sanat ve sanatçının bir şehrin tarihinin yazılmasında önemli görevler üstlendiğini belirterek; “Devrek’te müthiş bir kültür birikiminin olduğunu gördüm. Zaten buradaki güzel insanlar da bu kültür ve sanatın, kaybolmaya yüztutan türkülerin yeniden ortaya çıkarılmasında büyük çaba harcıyorlar” dedi.

    Başsavcı Görgülü de, “Devrek’te yapılan sanat çalışmalarını yakından takip ediyorum. Kanımca bu yeterli değil bu alanda çaba harcayan kişi ve kurumlara destek verilmeli ya da destekler artırılmalıdır. Ben şahsen her zaman sanatın ve sanatçının yanında oldum, olmaya da devam edeceğim. Çünkü kültürümüzün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması lazım” diye konuştu.

    ROSAK Yöneticileri ve konuk sanatçılar, Devrek Adliye Müdürlüğüne yeni atanan Durmuş Alaz’ı da makamında ziyaret ederek, “hayırlı, uğurlu olsun” dileğinde bulundular.

    Alaz da konuk sanatçılar Ali Gürlü ve Kıymet Unutma Şenli’nin kendisine yaptığı ziyaretten memnunluk duyduğunu, ifade etti.

DEVREK’TE DERİN BİR KÜLTÜR VAR, SANAT VAR

    ROSAK Yöneticileri ve konuk sanatçılar daha sonra Devrek Belediye Başkanlığına geçerek, Başkan Vekili Mustafa Karaelmas’ı ziyaret etti. Konuk sanatçılar Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli’yi başkanlık makamında AKP Devrek İlçe Başkanı Serdar Kelebek ve beraberindekiler karşıladı.

    Belediye olarak Devrek kültür ve sanatını desteklediklerini belirten Başkan Vekili Karaelmas, “Ülkemizin güzide sanatçılarını Devrek’te ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

     Ali Gürlü de konuşmasında, “Kültür ve sanatsız bir toplum düşünülemez. Bizler de burada sanat ve kültürle uğraşan bu yolda büyük çabalar sarfeden ROSAK yöneticilerini daveti üzerine bulunuyoruz. İnanın Devrek’te derin bir kültür var, sanat var, edebiyat var. Bu çalışmaların desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

     Daha sonra Başkan Vekili Mustafa Karaelmas, sanatçı Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli’ye ziyaretleri anısına birer Devrek Bastonu hediye etti.

BU TÜRKÜ KONAR-GÖÇER YAŞAMI ÇOK İYİ ANLATIYOR

      Devrek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığını da ziyaret eden ROSAK Yöneticileri ile konuk sanatçılar burada Başkan İsmet Akdemir’le sanat ve kültür üzerine sohbet etti.

      “Çekemedim Akçakızın Göçünü” türküsünü ilk gençlik yıllarında Ali Gürlü’nün sesinden dinlediğini anlatan Başkan Akdemir, radyodan da bu türküyü ezberlediğini, söyledi.

      Çekemedim Akçakızın Göçünü, türküsünün yöresinin Antalya Serik olduğunu, Cevat Yanık’ın derlediğini ve kaynak kişisinin de Şevket yanıkoğlu olduğunu anlatan Ali Gürlü de, bu türküyü 1976 yılında çıkardığı kasedinde okuduğunu, anlattı. Gürlü, “Her şeyden önce türkü, bölgenin konar-göçer yaşamını çok iyi yansıtıyor. Çubuk Beli türküsü Cevat Uyanık’ı, göçünü çekemediği Akçakız’ı ölümsüzleştiren bir türküdür.”dedi.

    Başkan Akdemir, Ali Gürlü, Kıymet Unutma şenli gibi Türk halk Müziğine büyük emek vermiş insanlarla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

DEVREK’TE SANAT ADINA GÜZEL ŞEYLER YAPILIYOR

     Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneğini de ziyaret eden Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli, burada sanatçı Feridun Kırımlı’nın verdiği bağlama kursunu bir süre izledi.

    Kırımlı’dan çalışmaları hakkında bilgi alan konuk sanatçılar, Devrek’te kültür ve sanat adına güzel şeyler yapıldığının bunun somut örneklerinden birinin de işte bu çalışma olduğunu, ifade etti. Sanatçılar bağlama kursu alan minik öğrencilerle de bir süre sohbet etti.

     Ziyaretleri anısına ROSAK Başkanı Celal Telci; Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli’ye birer plaket sundu.