Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, bölge halkını şenliklere davet etti, Osmanlı Çileği’nin bölge için son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, “Üreticilerimizin önünü açmak dernek yöneticilerimizin taleplerini sürdürmek için üzerimize düşeni yapacağız inşallah da Osmanlı Çileği’nin inşallah tescilini de yaptıracağız” dedi.

 

Tezgah görmeden alıcı bulduğunu vurgulayan Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya da konuşmasında çileği dünyaya tanıtmalarına rağmen üretilmesi ve yaygınlaştırılması için mücadele edilmediğini belirtti.

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği Uluslararası Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenlikleri 5 ülkeden Halk Oyunları ekiplerinin de katılımı ile gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin yanı sıra Kıbrıs, Almanya, Bosna Hersek, Çin ve Azerbaycan’ın yer aldığı şenlik, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile başladı.

 

İLK PROGRAM

Ereğli Belediyesi’nin Almanya’daki kardeş kenti Düren Belediyesi’nden görevli delegasyonlar, Şenlik Kapsamında konser verecek müzik grubu ve basın mensuplarının katıldığı Bozhane Belediye Sosyal Tesislerindeki kahvaltılı basın toplantısında Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından şenlik ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

 

“HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ”

Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, tüm bölge halkını şenliklere davet ettiği konuşmasında, “Şenliklerimiz 1 aydır devam etmekte, son 3 güne geldik. Daha çok sanat, müzik, spor ağırlıklı şenliklerimiz çeşitli konseptler altında devam edecektir. Tüm halkımızı bu şenliklerimize davet ediyoruz, bizleri yalnız bırakmasınlar diliyorum. Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Çin’den gelen misafirlerimiz var güzel bir şenlik olacak” dedi.

 

MİNİ KONSER VERDİLER

Ereğli’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Düren Kenti Başkan Vekili Dündorf, 7 müzisyenin yer aldığı 15 kişilik grup ile geldiklerini ifade ederek, “Nazik davetiniz için teşekkür ederiz. 2’li ilişkiler anlamında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli mesafeler alacağımıza yürekten inanıyorum, burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” sözleri ile konuştu. Düren Kenti Başkan Vekili ve Delegasyon Başkanı Paul Dündorf, Ereğli Belediye Başkan Yardımcıları, bazı Ereğli Belediye Meclis üyeleri, Belediye Daire Müdürleri, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın eşi Sevim Uysal’ın yanı sıra çok sayıda gazeteci etkinliğe katıldı, kahvaltının ardından Alman Müzik Grubu kısa bir konser verdi.

 

AMFİ TİYATRODAKİ PROGRAM

Devrim Bulvarında yer alan Amfi Tiyatro’da halk oyunları gösterileri sırasında 20 çilek üreticisinin katıldığı ‘En İyi Osmanlı Çileği’ yarışmasında jüri üyeleri çilekleri renk, koku ve tat özellikleri bakımından değerlendirdi. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, pembe rengi, aroması ve kokusuyla Osmanlı çileğinin tezgah görmeden alıcı bulduğunu söyledi.

 

“TALEP EDİLİYOR VE ARANIYOR”

Ereğli’deki çilek üretimini yeniden eski konumuna kazandırmak amacıyla çeşitli sosyal etkinlikler düzenlediklerini belirten Çetinkaya, "Talep edilen, aranan, fiyatı ne olursa olsun bize Osmanlı Çileği bulun denilen bir ürün. Ereğli’de Osmanlı Çileği’ne ciddi talep var ancak üretim maalesef yok. Yıllardır bunu araştırıyoruz, eden biz bunu üretmiyoruz, üretemiyoruz diye.

 

“ÇİLEĞİ DÜNYAYA TANITTIK

AMA ÜRETİMİNİ SAĞLAYAMADIK”

Osmanlı Çileğini Türkiye ve dünyaya tanıtmaya çalıştık ancak Osmanlı Çileğinin üretilmesi, üreticilerinin sorunlarının çözümü noktasında yeterince üzerinde durulamadı. Bugün Osmanlı Çileği 100 yıldır bölgemizde yetiştiriliyor, ancak tescil edilmiş bir belgesi dahi yoktur. Daha önce bu yöndeki çalışmalarımız teknik yetersizliklerden ötürü yapılamadı. Şimdi Ereğli Belediye Başkanımızın destekleri ile bu konunun çözümü için adımlarımızı attık.

 

YILLARIN AYIBINA ÇÖZÜM

Bundan sonra belediyenin kontrolünde tescil çalışmaları başlamıştır. Ereğli için hatta ülkemiz için son derece önemlidir. Tescil çalışması devam ederken bir taraftan da fide üreteceğiz. Osmanlı Çileğini üretmek isteyen çok sayıda kişi bize müracaat ediyor ancak fide olmadığı için yardımcı olamıyoruz. Bugün 1 dönüm alanda Osmanlı Çileği üretmek isteseniz 5 bin fideye ihtiyaç var” dedi.

 

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr. Hüseyin Uysal, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliklerinin bölge için önemli olduğunu belirterek, “1 Aydır bu etkinlikleri için çalışıyoruz, artık finale geldik. 3 Gün boyunca kültür, sanat ve spor ağırlıklı etkinliklerimize tüm bölge halkımızı bekliyoruz. Osmanlı Çileği bizler için son derece önemli, değerli bir meyve. Üreticilerimizin önünü açmak dernek yöneticilerimizin taleplerini sürdürmek için üzerimize düşeni yapacağız inşallah da Osmanlı Çileği’nin inşallah sertifikasını da alacağız” ifadelerine yer verdi.
 

“ANA TEMA ÇİLEK”

AK Parti Zonguldak Milletvekili adayı Faruk Çaturoğlu, Osmanlı Çileği şenliklerinin bölge için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak şunları söyledi. “Elbette bu etkinliklerin bir amacı olmalı. Çilek Festivalinde ana tema çilek, Osmanlı çileği. Bizler de inşallah seçilip Ankara’ya gittiğimizde Osmanlı Çileği konusunda bilimsel araştırmalar da dahil olmak üzere bu çileğin üretilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması noktasında elimizden gelen bütün çabaları göstereceğiz, bundan kimsenin de endişesi olmasın.

 

“KENT MEYDANI, EREĞLİ’YE KAMPÜS”

Biz inşallah seçilip milletvekili olduğumuzda Belediye Başkanımız ile birlikte el ele gönül gönüle bu bölgemizin ne sorunları var ise onların hepsini birlik ve beraberlik içerisinde çözmeye hazırız, bunun da müjdesini veriyorum. Kent Meydanı dahil, hastane yerinin Üniversite Kampüsü olması dahil, Ereğli-Zonguldak, Ereğli-Devrek yolu dahil, OSB’nin geliştirilmesi, yeni istihdam alanlarının oluşturulması dahil bütün konularda belediye başkanımız ile el ele kol kola bunu başaracağız, bundan dolayı da Ereğli halkına olan inancım tamdır”

 

ALTIN VERİLDİ

Jürinin puanlamasının ardından ‘En İyi Osmanlı Çileği’ üreticilerinin yanı sıra Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği tarafından geçtiğimiz hafta yapılan, ‘Çilekli Pasta’, ‘Üreticiler arası Bilgi Yarışması’nda dereceye girenler açıklandı. Çilekli Pasta yarışması 1. Hatice Ayvaz (Akarca), 2. Çağla Doğan (Kocaali), 3. Emine Haşhaş (Kestaneci), Osmanlı Çileği Üreticileri arasında bilgi yarışmasında 1. Seray Avşar (Korubaşı) 2. Barış Avşar (Uzunmehmet), 3. Çağla Doğan (Kocaali), En Güzel Osmanlı Çileği Yetiştirilmesi yarışmasında 1. Galip Keskin (Kocaali), 2. Meral Şahin (Abalı), 3. Emine Yaman (Korubaşı) ödüllerini Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal’dan aldı. Dereceye girenlere hediye olarak çeşitli miktarlarda altın hediye verildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)