301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının yıldönümünde "Kömür Karası" müzik grubu tarafından Çaycuma’da “Madenci Şarkıları” konseri yapılacak. Konser, 13 Mayıs 2015 Çarşamba günü saat 20.00’de Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek. 

 

“1. Yılında Soma’yı Unutma!” şiarıyla yapılacak olan konser, kurulduğu 1995 yılından bugüne kültürel, sanatsal, bilimsel ve eğitsel alanlarda çalışmalarını sürdüren Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) organizasyonu ve Eğitim Sen’in katkılarıyla yapılacak.

 

Soma’da yakınlarını kaybedenlerin ve maden işçilerinin de katılmasının beklendiği konserin davetiyeleri Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, ADD Çaycuma Şubesi ve HAS Fırından temin edilebilecek.

 

Aralarında üniversite öğrencisi, memur, emekli işçinin bulunduğu 9 kişilik “Kömür Karası” müzik grubunu kuran Zonguldaklı emekli madenci 59 yaşındaki Fahri Bozbaş, yeraltında gördüklerini madenci ailelerinin hüznüyle birleştirerek söze ve notaya döktü. Aslında neşeli şarkılar söylemek istediklerini, ancak maden kazalarının buna izin vermediğini ifade eden Fahri Bozbaş, hüzünlerini bir nebze olsun azaltmak için Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren madencilerin aileleriyle buluşmak istediklerini söyledi.

 

İlham kaynağının yer altındaki kazma, kürek, vagon, payton sesi olduğunu, özellikle 1980'den sonra maden işçiliğine ara verdiği dönemde müzik ve tiyatroyla ilgilendiğini söyleyen Bozbaş, "Madencilik çok zor meşakkatli ve acılar yaşatan, mücadeleyi de gerektiren bir iş kolu. Bazen kendi imgelerimden oluşan şarkılar yaptım. Bazen de Zonguldak'la, madencilikle ilgili yazılan şiirlerden şarkılar yaptım. Kendi şiirlerim ile Nazım Hikmet, Sennur Sezer, Rüştü Onur, Muzaffer Tayyip,  İ. Behçet Kalaycı, Hamit Kalyoncu, Mehmet Yılmaz Karaibrahimoğlu, Rüştü Yıldırım gibi şairlerin şiirlerinden yararlandım." dedi.

 

Maden konulu 3 de kitabı bulunan  Fahri Bozbaş, maden işçiliği döneminden itibaren madenciliği ve işçilerin ailelerinin yaşadıklarını konu alan şiirler yazıp besteler yaparak sahnede söylemeye başladı. 35 yılda 18'inin sözü kendisine ait maden konulu 26 beste yapan Bozbaş'ın, yine maden işçileri ve ailelerini konu alan, 'Madenkeş Aileler' adlı müzikhal oyunu büyük ilgi gördü.

 

Bozbaş, Türkiye'de 30 şehirde, Almanya, Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsviçre ve Fransa'da ise 28 şehirde çeşitli festivallerde, şenliklerde sahneye çıktı. “Göçük Mehmet” tiplemesiyle Bozbaş, maden işçisinin sesi oldu.