Çaycuma’da 2000-2014 yılları arasında Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan Seyfettin Ceylan, görev yaptığı 14 yıl içinde yöre kültürü üzerine önemli çalışmalar yaptı. İlçedeki tüm köyleri tek tek dolaşıp başta su değirmenleri olmak üzere ilçenin tarihi ve kültürel birikimini kayıt altına almaya çalışan Ceylan, çalışmalarını, “Taşlar Döndükçe” adıyla kitaplaştırdı. Diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte Çaycuma’ya bir de müze kazandırmaya çalışan Ceylan’ın, girişimleri, başta belediye başkanı olmak üzere zamanın yöneticilerince kulak ardı edildi. Projesini gerçekleştiremeden Çaycuma’dan ayrılmanın burukluğunu yaşayan Ceylan, basından, Çaycuma’da böyle bir müzenin kurulduğunu öğrenince, emeği geçenlere teşekkür ederek kimi öneriler sundu.

YÜKSEL AÇAR MÜZE KURULMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Şuanda Eskişehir Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan Seyfettin Ceylan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çaycuma İlçe Milli Eğitimde çalışmaya başladığım ilk yıllarda Çaycuma Lisesi Tarih Öğretmeni ve Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Açar, heyecanlı bir şekilde, bir dilekçeyle Milli Eğitime gelmiş, Müdür Bey’le görüşmüş, dilekçeyi havale ettirmesine rağmen bir sonuç almak için kayıttan evrak hangi bölüme gidecekse kendisi ilgilenmiş, konu müze olunca bu kültür bölümüne olmalı demişler. Kültüre bakan şube müdürü konuyu anlamayınca veya işine gelmeyince bu eğitim öğretimin demiş. Yıl, 2004 ya da 2005 diye aklımda kalmış, bir yıl sonra da olabilir. Dilekçenin konusu, müze kurulmasıyla ilgili, fakat içerikte eğitim öğretimde öğrencilerin yararlanacağı ortamların zenginleştirilmesi ve öğrencileri ders gezileri ile eğitim değeri yönünden zengin ortamlarla, mekanlarla tanıştırma ve orada fırsat eğitimi olanağı yakalamaydı” dedi.

ÇAYCUMA’YA BİR MÜZE KAZANDIRMAYI ÇOK İSTEDİK

Ceylan açıklamasına, “Bu tema üzerinden ‘Ben bu dilekçeyi Kaymakamlık üzerinden Belediyeye yazayım, bir bina ve bu işlerden anlayan bir personel isteğinde bulunalım, bakalım Çaycuma Belediyesi bir imkan yaratacak mı’ dedim. Biraz da şehir aidiyeti kurması ve müzenin zenginleştirilmesi yönünden de Belediyeye yazılan üst yazıya köylerdeki tarihi değeri olan eski eşyaların öğrenciler tarafından buraya kayıtlı olarak teslim edilebileceği ve genç bir ilçe olan Çaycuma'ya tarihi bir mekan kazandırmanın önemli olması bağlamında yazımızı yazdık ve dilekçeyi ulaştırdık. Yüksel Açar, hep bir heyecanla gelip konuyu soruyor fakat yazımıza bir geri dönüş olmuyor” diyerek devam etti.

ZAMANIN BELEDİYE BAŞKANI BİN TÜRLÜ MAZERETLE REDDETTİ

Konuyu zamanın belediye başkanı ile görüştüğünü söyleyen Yüksel, “Sonra Belediye Başkanıyla bir karşılaşmamızda konuyu gündeme getirdim. Başkan, ‘Konuya hakim personel olması veya sözleşmeli personel çalıştırma işi var. Bir de müze olacak bizim öyle tarihi bir binamız yok, aslında çok güzel proje de, şu anda yapmamız mümkün değil’ türünden cevap vermiş, sonunda, ‘Yine bir bekleyelim’ demişti. Ve biz beklemiştik. Dilekçenin sahibi Yüksel Açar'ın tayini çıkmıştı. Daha sonra, ben orada tam 14 yıl çalıştım ve 2014'ün Temmuz’unda ayrıldım oradan. Uzun yıllar ekmeğini yediğim Çaycuma'yı yerel basından, ulusal basından ve sosyal medyadan hep takip ederim. Öğrencilerin ilk defa uygulanan kısa ara tatillerinde hayatı bir eğitim alanına ve hayatın etkinliklerini fırsat eğitimde çevirme arayış ve uygulamaları kapsamında ‘Çaycuma Müze Evi Öğrencilerin Akınına Uğradı’ Facebook paylaşımı Çaycuma Müze Evinin yıllar sonra hiç talepsiz kurulduğunun resmiydi. Bu Müze Ev’e başta bir envanter kayıt defteri konulması ve tarihi, kültürel değeri olan eşyayı kim bağışladıysa köyü ile birlikte, eşyanın yaklaşık ortaya çıkış tarihi yazılması ve bu eşyaların korunması Çaycuma’da iyi bir aidiyet oluşturacaktır. Bu Müze Evi kuranlara teşekkürler” diyerek açıklamasını tamamladı.