İbni Sina Ödülü; kent sınırları içinde bulunduğu ortamda (okulunda, mahallesinde, işyerinde, yöresinde) kültür ve sanatın yaygınlaşması için emek veren, sanatın insanlarla buluşması için gönüllü ortam yaratan kişilere verilmek üzere 2012 yılında ilk kez konmuş, İbn-i Sina'ya ait "Bilim ve Sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözü ise, ödül isminin seçilme gerekçesi olmuştu.
Emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik 2012'de ödülün ilk sahibi olurken, Yrd.Doç. Dr.Mustafa Yüce ve Dr.Yücel Namal "Cumhuriyet'in İlk Bağış Okulu Mehmet Çelikel Lisesi” ve 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belgelerle Zonguldak' isimli iki kent tarihi çalışması ile 2013, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi, sanatçı Yrd. Doç. Kutlu Gürelli ve gazeteci, araştırmacı M.Çetin Sezgin 2014, karikatürist-yazar Mete Arif Tokmak 2015, son olarak kent tarihi araştırmacısı, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman ülkemizin ilk maden müzesinin oluşumuna katkısı nedeniyle 2016 yılı Karaelmas İbn-i Sina Ödülü'nü almışlardı.

İbn-i Sina Kimdir?
İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazıların 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser ortaçağ üniversitelerinde okutulmuştur.
Tıp adamı, fizikçi, yazar, filozof olan İbn-i Sina Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde M.S 980 yılında dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde 1037 tarihinde vefat etmiştir.