Gövdesi kızılcıktan, sapı ceviz ağacından yapılan, kezzapla renklendirilen, geleneksel yılan motifiyle yaşamın, yeniden doğuşun ve nesillerin sürekliliğinin simgeleyen "Devrek bastonları" üniversiteli gençlerin elinde hayat buluyor. 

Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ) teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapılması, projeler üretilmesi ve geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla 1,5 yıl önce açılan "Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi"nde öğrenciler, yöreye özgü bastonların üretimini öğreniyor. 

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, atölyenin tanıtımında yaptığı konuşmada, uzun zamandır Devrek bastonu üretmenin özlemi içerisinde olduklarını söyledi.

Amaçların geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu:

"Bu amaçla ilk olarak geleneksel el sanatları bölümünü açtık. Daha sonra Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezini hizmete aldık. Bugün üniversite olarak Devrek bastonunu üretmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İnşallah burada çok güzel bastonlar hazırlayacağız.  Zonguldak'ın turizmiyle ilgili marka değeri oluşturacağız. Bastonlar eğitimin bir parçası olarak üretiliyor ve satılmıyor. Üniversitemize gelen konuklarımıza hediye olarak sunacağız. Ürettiğimiz Devrek bastonlarını dünyanın dört bir köşesine ulaştıracağız."

"Amacımız yeni bir ürün ortaya çıkarmak"

BEÜ Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Afitap Bulut da Devrek bastonunun 200 yıllık bir geleneğe sahip olduğunu anlattı.

Yaptıkları çalışmalarla Devrek bastonunu üreten ustalarının sorunlarını tespit ettiklerini dile getiren Bulut, "Özellikle pazarlamaya yönelik sorunların olduğunu gördük. Amacımız diğer uygulamalarla birleştirip yeni bir ürün ortaya çıkarmak. Devrek bastonunun coğrafi işareti var ama yenilenmesi gerekiyor. Onunla ilgili araştırma merkezimizin çalışması olacak. Bizler, Devrek bastonunun yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Özer, daha sonra öğrencilerin yaptığı Devrek bastonlarını üniversite senatosu üyelerine hediye etti.