Kdz. Ereğli’nin yakın tarihiyle ilgili elinde bulunan fotoğraflarla araştırmacılara kaynak olan ve kamuoyunda  adı  “Engin Öztabak” bilinen fotoğraf sanatçısının gerçek adının “Engin” olmadığı ortaya çıktı.

Kamuoyunun da “Engin Öztabak” olarak bilip tanıdığı fotoğraf gönüllüsünün gerçek adının “Hüseyin” olduğu, en son olarak Ereğli üzerine yayımlanan “Siyah Beyaz Fotoğraflarla Karadeniz Ereğli – Sözlü Çalışması” kitabında kendi ağzından açıklandı.

Engin Öztabak, pardon Hüseyin Öztabak’ın 18 Haziran Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Günü’nde düzenlenen imza günüyle kitapseverlerle tanışan Şinasi Sönmez ile Barış Kaya’nın kaleme aldığı “Siyah Beyaz Fotoğraflarla Karadeniz Ereğli – Sözlü Çalışması” isimli kitapta yer alan söyleşi bir sır perdesini araladı.




Kitabın 133. Sayfasında başlayan ve 149. Sayfada sona eren röportajında “İsminiz?” sorusuna  şöyle yanıt veriyor Hüseyin Öztabak:

“Nüfusta Hüseyin Öztabak ama herkes beni Engin olarak biliyor. Hüseyin Engin yapamadık, mahkemeye verilmesi gerekiyordu bir süre iş olduğu için Engin olarak kaldı.”

Bartın’da doğan ve daha sonra Ereğli’ye yerleştikten sonra bir çok işte çalışan ve daha sonra Almanya’ya giden ve 15 yıl gurbetçi kalan Hüseyin Öztabak, renkli fotoğrafçılık kursunu bitirmiş. Siyah beyaz fotoğrafçılığı Hayri Yıldız’dan öğrenen Öztabak, biriktirdiği fotoğrafla geniş bir arşive sahip.

Renkli kişiliği ile tanınan Hüseyin (Engin) Öztabak’ın biriktirdiği anılarının da yer aldığı “Siyah Beyaz Fotoğraflarla Karadeniz Ereğli – Sözlü Çalışması” kitapta bir de Bartın manisi yer alıyor:

 

Karınca kararınca

Ben o yâre varınca

Ben o yâri bekliyorum

Akşamlar kararınca

Pencerem karşı aya

Süreyim mavi boya

Geç karşıma sevdiğim

Bakayım doya doya

Yamadan iniyordum

Çağırsan dönüyordum

Aşkından kibrit oldum

Üflesem yanıyordum