Sponsorlu Bağlantılar

'ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR'

Tarih: 2010-07-14 00:00:00

TEMA Gönüllü İl Temsilcisi Berran Aydan, Türkiye'de hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık yüzde 30'unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapının (anız) yakıldığının tahmin edildiğini belirterek, "Anız yakan geleceğini yakar" dedi.A

TEMA Gönüllü İl Temsilcisi Berran Aydan, Türkiye'de hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık yüzde 30'unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapının (anız) yakıldığının tahmin edildiğini belirterek, "Anız yakan geleceğini yakar" dedi.
Aydan, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
"DOĞAL DENGE BOZULUR"
"Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerekli. Ancak, bu temizleme işleminin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar veriyor. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemeli. Bu yöntem yasadışı olduğu gibi, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar veriyor, ekonomik kayıplara neden oluyor. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı ve dağıtıcı alet (hache paille) kullanılmalı. Bir diğer yöntem anızı temizlemeden, anıza ekim aleti kullanılmasıdır."
"YETKİLİLER
DUYARLI OLMALI"
"Ülke topraklarımızın yüzde 76'dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur. TEMA Vakfı, anız yakılmadığı takdirde toprağın daha verimli olacağına ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağına dikkat çekerek çiftçilere 'Anız Yakmayın, Geleceğinizi Yakmayın' çağrısında bulunuyor. Ayrıca anızların yakılarak temizlenmesine engel olunması için il ve ilçelerdeki mülki idare amirleri ve kolluk kuvvetlerini göreve çağırıyoruz.
Başta kamu görevlileri ve muhtarlar olmak üzere halkımız anız yakanlar hakkında cezai işlem yapılmasına yardımcı olmalı."

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.