Sponsorlu Bağlantılar

GMİS'E GÖRE ENFLASYON DÜŞÜYOR

Tarih: 2009-07-02 00:00:00

Zonguldak'ta onca meslek örgütü var iken piyasa araştırması yapan tek kurum olan GMİS'in Haziran 2009 çalışmasında fiyatların gerilediği bildirildi. Haziran 2009'da mutfak giderinin bir önceki aya göre yüzde 0,18 oranında gerilediğini ve  aynı dönem itib

Zonguldak'ta onca meslek örgütü var iken piyasa araştırması yapan tek kurum olan GMİS'in Haziran 2009 çalışmasında fiyatların gerilediği bildirildi.

Haziran 2009'da mutfak giderinin bir önceki aya göre yüzde 0,18 oranında gerilediğini ve  aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık enflasyon oranı yüzde 8.53 olduğunu bildiren GMİS'in araştırması açıklandı.
Haziran 2009'da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.18 lik gerilemenin, mutfak harcamasına 1.27 TL katkı sağladığı ve buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 707.02 TL olduğuna dikkat çeken GMİS'in araştırma raporu şöyle devam ediyor:
MEYVU GRUBUNDA
FİYATLAR DÜŞTÜ
Haziran 2009'un mutfak harcamasındaki gerilemede özellikle süt, kırmızı et ürünleri ve sebzedeki düşüşler etkili oldu. Haziran ayında meyve, yağlar ve baharatlar grubunda artış oldu. Diğer gruplarda değişim olmadı.
Haziran 2008'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3.24 oranında gerilemiş, aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık artış oranı yüzde 7.18 olmuştu.  
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Haziran 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,18 oranında geriledi. Haziran ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 1.27 TL düşüşle 707.02 TL'ye geriledi. 2009 Haziran ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 8.53 seviyesinde gerçekleşti. Haziran 2008'de mutfak harcaması aylık 3,24oranında gerilemiş, yıllık artış ise yüzde 7,18 seviyesinde gerçekleşmişti.Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda, yoğurt yüzde 26 geriledi. Et ürünleri grubunda, kırmızı et ürünlerinde değişim olmadı. Tavuk yüzde 8.5 oranında geriledi. Sakatat ürünleri yüzde 17 oranında geriledi. Balık ürünleri, mevsimin bitmesi nedeni ile hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, kurufasulye yüzde 14, nohut yüzde 6, barbunya yüzde 5, yeşil mercimek yüzde 3 geriledi. Kırmızı mercimek yüzde 5 arttı. Sebze grubu Haziran ayında istikrarsız bir dönem yaşadı. Yeşilbiber yüzde 5, havuç yüzde 5, hıyar yüzde 2, patlıcan yüzde 8, yeni ürün sarımsak yüzde 46, soğan yüzde 7 arttı. Domates yüzde 13, taze fasulye yüzde 26, patates yüzde 13 geriledi. 
Meyve grubunda, özellikle mevsim ürünlerinde Haziran ayında önemli düşüşler meydana geldi. Karpuz yüzde 11, kavun yüzde 67, kiraz yüzde 20, şeftali yüzde 12 geriledi. Çilek yüzde 10, kayısı yüzde 22 arttı.Yağlar grubunda sadece tereyağı yüzde 5 arttı, diğerlerinde değişim olmadı.  Haziran ayında baharatlarda yüzde 25 civarında artış meydana geldi. Çaylar grubunda, Çaykur kamelya çay yüzde 9, Rize turist çayı yüzde 5 arttı. Şekerli ürünlerde önemli değişim olmadı. Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise bir önceki aya göre değişim yaşanmadı. Haziran 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 3,35 TL düşüş ile 1.858.38 TL oldu.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.