Sponsorlu Bağlantılar

HIYAR YÜZDE SEKİZ ARTTI

Tarih: 2009-10-03 00:00:00

Zonguldak'ta piyasa hareketini araştırıp kamuoyuna açıklayıp çok büyük bir hizmeti aksatmadan sürdüren GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu, Eylül 2009'da mutfak giderlerinin gerilediğini bildirdi. Eylül 2009'da mutfak giderlerinin bir önceki aya göre y

Zonguldak'ta piyasa hareketini araştırıp kamuoyuna açıklayıp çok büyük bir hizmeti aksatmadan sürdüren GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu, Eylül 2009'da mutfak giderlerinin gerilediğini bildirdi.

Eylül 2009'da mutfak giderlerinin bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranın da gerilediğini bildiren GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu, Zonguldak'ta piyasa araştırması yapan tek kurum olma özelliğini sürdürüyor. 2009 yılının  ilk 9 ayında ise gıda fiyatlarının yüzde 0.76 gerilediğini vurgulayan GMİS'in bir çalışan, bir eş ve iki çocuktan oluşan 4 kişilik aileyi kapsayan piyasa araştırması şöyle: Eylül 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında geriledi. Eylül ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 0,78 TL düşüşle 706.47 TL oldu. 2009 Eylül ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 0,95 seviyesinde gerçekleşti. Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu: Süt ve süt ürünleri grubunda, süt yüzde 6.5, peynir yüzde 1 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Et ürünlerinde, kırmızı et ürünlerinden, kıyma yüzde 4.5, kuşbaşı yüzde 1 geriledi, diğer kırmızı et ürünlerinde ve tavukta değişim olmadı. Balık ürünleri, sezonun Eylül ayı itibarıyla başlaması nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, tüm ürünlerde ortalama yüzde 3 gerileme oldu. Unlu mamuller grubunda pirinç yüzde 1, un yüzde 4 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Sebze ve meyve grubunda, eylül ayında dengesiz fiyat değişimleri oldu. Mevsim ürünlerinde düşüşler, diğer ürünlerde artışlar görüldü. Dolmalık biber yüzde 2, domates yüzde 9, havuç yüzde 32, kıvırcık marul yüzde 17, patates yüzde 28, soğan yüzde 11, patlıcan yüzde 11 fiyatı gerileyen ürünler oldu. Yeşil biber yüzde 6, taze fasulye yüzde 49, kabak yüzde 13, hıyar yüzde 8 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Tezgahlara yeni çıkan ıspanak, pırasa, lahana gibi kış ürünleri hesaplamaya alınmadı. Meyvelerde armut yüzde 23, incir yüzde 46, elma yüzde 6, üzüm yüzde 33 geriledi. Karpuz yüzde 18, muz yüzde 4, şeftali yüzde 16 arttı. Tezgahlara yeni çıkan turunçgiller hesaplamaya alınmadı. Yağlar grubunda, sadece tereyağ bir önceki aya göre yüzde 6 arttı. Kahvaltılık siyah zeytin yüzde 3, yeşil zeytin yüzde 13 arttı. Eylül ayında konserve ve salça grubunda fiyatlar ortalama yüzde 18 geriledi. Gıda harcamasını oluşturan diğer ana gruplarda değişim olmadı. Eylül 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 2,40 TL düşüş ile 1.858,27 TL oldu.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.