Sponsorlu Bağlantılar

İNSAN SAĞLIĞI KİME EMANET?

Tarih: 2011-10-28 00:00:00

100 bin nüfuslu Kdz.Ereğli'de de diğer kentler gibi her yerde döner ekmek satılıyor. Endüstri Meslek Lisesi'nin çevresinde satılan döner ekmek ile 39 öğrencinin zehirlenmesinin ardından gündeme gelen denetim konusunda yaptığımız araştırmada, İlçe Tarım Mü

100 bin nüfuslu Kdz.Ereğli'de de diğer kentler gibi her yerde döner ekmek satılıyor. Endüstri Meslek Lisesi'nin çevresinde satılan döner ekmek ile 39 öğrencinin zehirlenmesinin ardından gündeme gelen denetim konusunda yaptığımız araştırmada, İlçe Tarım Müdürlüğü'nde bir tane gıda mühendisinin bulunduğu ve bu mühendisin de seminere gittiği için yerine bir ziraat mühendisinin vekalet ettiğini öğrendik.

Fırın, pastane, kantin, lokanta, kahvehane gibi yiyecek içecek yerlerinin denetimi konusunda Kdz. Ereğli'de büyük bir boşluk olduğu ortaya çıktı. Özellikle okul ve çevrelerindeki kantinlerin denetiminin daha çok önem kazandığı bu süreçte, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri denetim konusundaki çalışmalarınız nedir? sorumuza biz 657'e tabiyiz bilgi veremeyiz yanıtı ile karşılık veriyorlar. Acil ihbarlar için ise Alo 174'ün aranması isteniyor.

Nüfusu 100 bini aşan bir ilçe Karadeniz Ereğli. Ve bu ilçede onca sanayi tesisinde çalışan binlerce işçi var. Okullarda eğitim ve öğretim gören öğrenciler var. Kamu kurumları ve esnaflar var. Devlet İstatistik Kurumu'nun Ankara, İstanbul ve İzmir ilçelerini gelişmiş sayarak geride kalan 858 ilçe arasında yaptığı sosyo-ekonomik araştırmada, 61 il merkezini de geride bırakan Karadeniz Ereğli'de ise devletin sorumlu ve görevli kıldığı bir tek gıda mühendisi bulunuyor.
Bu gıda mühendisi Kdz. Ereğli ilçe Tarım Müdürlüğü'nde çalışan Tülin Dağalp Bayram.  Gıda mühendisi Bayram Antalya'ya seminere çağrılıp 15 gün gibi bir süre görev başında olamayacağından dolayı, bu görev vekaleten ziraat mühendisi Binnur Furat'a verildi.

Kdz. Ereğli Endüstri Meslek Lisesi'nin çevresinde tavuk döner ekmek yiyen 39 öğrencinin zehirlenmesinin ardından, okuyucularımızdan gelen denetim zayıf, okul kantinleri başta olmak üzere tüm yiyecek ve içecek satan yerler sıkça denetlenmeli iddiaları üzerine konuyu araştırmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğüne (27 Ekim 2001 günü saat 11.00'de) gittik.   İlçe Tarım Müdürün hastası olması nedeniyle makamında bulamadığımız için görüşemedik. Gıda mühendisine vekalet eden de sabahtan izin aldığı için bilgi alamadık. Öğleden sonra telefon ile bilgi sormaya kalktığımızda ise 657'e tabiyiz bilgi veremeyiz, müdüre sorun yanıtı aldık. Peki bir gıda ihbarı yapmak istiyoruz, bunu da mı kabul etmeyeceksiniz? dediğimizde ise, Alo 174'ü arayın denilerek taleplerimiz geri çevrildi.

Kdz. Ereğli'de her gün serbest piyasada yaklaşık 40 bin kişi yiyecek ve içecek satın alıyor. Böylesine büyük bir piyasada 1 tek gıda mühendisinin olması ve o mühendisin de seminerde bulunarak, yerine ziraat mühendisinin vekalet etmesini ilçeye yönetenlerin nasıl değerlendirdiği merak ediliyor.

İlçe Kaymakamı İbrahim Çay, 39 öğrencinin zehirlenmesinin ardından gazetemizde yayımlanan haberden sonra derhal konuya el atmış ve ayrıntılı bir rapor istemişti. Bir tane gıda mühendisinin bulunduğu ilçede, kaymakamın talebi üzerine istenen ayrıntılı raporu ise kimin yazacağı konusunda çeşitli tartışmalar yaşanıyor.

Kdz. Ereğli gibi biri llçede, İlçe Tarım Müdürlüğü kadrosunun takviye edilerek yiyecek ve içecek satılan yerlerin denetimiyle ilgili çok yönlü çalışmaların başlatılması bekleniyor.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorumlar

T.HakanTEKİN-Mühendis(Gıda Kontrolörü) :

Mert Bey ! Gıda satış yerleri ve toplu tüketim yerlerinde hiç bir zaman mühendis veya teknisyenler Sorumlu Yönetici olarak çalışamadı.Çünkü yasal zorunluluk yoktu.Zaten Türkiye'de hiç bir işveren bu tür işletmelerde konu uzmanı bir insan çalıştırıp,para vermek istemez ;ben görmedim,duymadım.Ayrıca bundan 3 sene öncesine kadar Ekmek Fırınları ve Unlu Mamül (pasta,yufka,simit) üreten işletmelerde Sorumlu Yönetici çalıştırma zorunluluğu vardı.Ne yazık ki Tarım _Gıda Bakanlığı BU İŞLETME SAHİPLERİNİN BASKISINA DAYANAMADI ve bu zorunluluğu kaldırdı.Hem binlerce konu uzmanı mühendis ve teknisyen işsiz kaldı,hem de işletmeler denetimsiz kaldı.Şu an et ve süt işletmeleri gibi üretim yerlerinde Sorumlu Yönetici çalıştırma zorunluluğu var .Bu konudaki deneyimlerim bana 2 şeyi öğretti. 1- EN ETKİN GIDA KONTROLÖRÜ TÜKETİCİNİN KENDİSİDİR. 2- GIDA KONTROLÖRLÜĞÜ İŞİ BİR YAŞAM BİÇİMİDİR.İŞİ BİLMEK,SEVMEK GEREKİR,ÖNEM VERMEK GEREKİR.HERKES YAPAMAZ,YÖNETEMEZ.

isomert2 :

Gıda denetimi konusunda az sayıdaki mühendis arkadaşların Kdz ereğli gibi kalabalık bir şehirde her noktayı kontrol etmelerini beklemek biraz hayalci olur. benim dikkat çekmek istediğim nokta kdz ereğli piyasasında sektörde çalışan gıda müh., ziraat müh, veteriner vb. arkadaşların bu konulara ne kadar dikkat ettikleri veya işyeri sahipleri tarafından önerilerinin ne kadar dikkate alındıklarıdır. öncelikli kontrol edilmesi gereken nokta burasıdır. çünkü ,mühendis işletmedeki çalışanları eğitecek, gerekli malzemeleri ve altyapısal gelişimi sağlamak konusunda da işletmeciyi yönlendirecektir (mühendisin de kendisini yetiştirmiş olması kaydıyla). tabi işletmeci de finansman ve yönetici desteğini sağlayacaktır. resmi kanalın kontrol edeceği ilk nokta ise bu bağlantının sağlıklı şekilde kurulup kurulmadığıdır. çünkü üzücü olaylar zayıf veya olmayan gıda güvenliği bilinci sonrasında gelmektedir.

dursun :

iyi ki ziraat vekalet ziraat mendisinde. yazık yazık yazık allah koruyor bizi sahi öteki sorumlluar ne iş yapar

Müdür :

Kdz. Ereğli Halkının gıda sağlığı Mayıs 2010 dan beri ALLAHA EMANET.

Tüm Yorumlar

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.