Sponsorlu Bağlantılar

MUTFAK GİDERİ 0.52 ZAMLandI!..

Tarih: 2011-03-04 00:00:00

2011 Ocak ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.52 oranında arattı. Şubat 2011 itibarıyla mutfaktaki yıllık artış yüzde 2.65 olarak gerçekleştiBuna göre Şubat 2011’de 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 745,83 TL oldu. Aylık yüzde 0.52’lik a
2011 Ocak ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.52 oranında arattı. Şubat 2011 itibarıyla mutfaktaki yıllık artış yüzde 2.65 olarak gerçekleşti
Buna göre Şubat 2011’de 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 745,83 TL oldu. Aylık yüzde 0.52’lik artış mutfak giderine yaklaşık 3.69 TL ek yük getirdi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde de mutfakta yıllık artış 1.50 dolayında gerçekleşmişti.
Şubat 2011’in mutfak harcamasında, süt ürünleri, tavuk, balık, sakatat, sebze ve meyve ve yağlar grubundaki artışlar etkili oldu. Kırmızı et, bakliyat, tahıl ürünlerinde gerileme tespit edilirken, şekerli ürünler, salça, çay, baharat, kuruyemiş ve konserve ürünlerde ise değişim görülmedi. 
Şubat 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 10.30 TL artış ile 1.990,88 TL oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Şubat 2011’de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.52 oranında arttı. Şubat ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 3.69 TL artış ile 745,83 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 2,65 oranında gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl aynı dönemde de mutfakta yıllık artış yüzde 1.50 dolayında gerçekleşmişti.
Şubat 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 15 oranında arttı. Bu grupta en yüksek artış yüzde 18 artış ile taze kaşarda meydana geldi. Şubat ayında kırmızı et ürünlerinde; kemikli et yüzde 7, kıyma yüzde 6, kuşbaşı yüzde 8 oranında geriledi. Aynı dönemde tavuk etinde yüzde 5 oranında artış oldu. Şubat ayında balık grubunda önemli değişim görülmezken ve sakatat grubundaki fiyat artışları devam etti. Bu grupta fiyat artışı ortalama yüzde 5 oldu.
Bakliyat ve tahıllar grubun da ise, Şubat 2011’de kurufasulye, barbunya ve nohutta yüzde 2 düşüş, Yeşil mercimek ve kırmızı mercimekte yüzde 16 artış oldu. Tahıl grubunda ise baldo pirinç 3, bulgur 6, un yüzde 5 artarken, makarna, irmik, diğer ürünlerde ise yüzde 5 dolayında gerileme tespit edildi.
Şubat ayında sebze ve meyve grubunda fiyatlarda inişli çıkışlı istikrarsızlık devam etti. Sebze grubunda turfanda ürünlerinden dolmalık biber yüzde 10, yeşil biber yüzde 11, tazefasulye yüzde 37, hıyar yüzde 7, kabak yüzde 34 artarken domates yüzde 41 geriledi. Kış ürünlerinden karnabahar yüzde 29, kereviz yüzde 6, lahana yüzde 78, pazı yüzde 33, maydanoz yüzde 25, marul yüzde 11, kurusoğan yüzde 13 arttı. Pırasa yüzde 43, havuç yüzde 22 geriledi. Meyve grubunda greyfurt yüzde 13, mandalina yüzde 7, muz yüzde 3, portakal yüzde 9 artarken armut yüzde 4, elma yüzde 5 geriledi.
Şubat ayında yağlar grubunda özellikle zeytinyağı ve ayçiçeği yağında önemli artışlar gözlendi. Sızma zeytinyağı yüzde 4, ayçiçeği yağı yüzde 16 arttı.  Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise önemli değişim tespit edilmedi.
Şubat 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 10,30 TL artış ile 1.990,88 TL oldu.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.