Sponsorlu Bağlantılar

MUTFAK YİNE ZAMLandI!..

Tarih: 2011-08-03 00:00:00

Temmuz 2011’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.37 oranında arttı.Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 3,20 seviyesinde gerçekleşti. Mutfaktaki ilk 7 aylık enflasyon ise yüzde 1.29 oldu. 2010 Temmuz ayında mutfak gideri bir önceki ay
Temmuz 2011’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.37 oranında arttı.
Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 3,20 seviyesinde gerçekleşti. Mutfaktaki ilk 7 aylık enflasyon ise yüzde 1.29 oldu. 2010 Temmuz ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0. 33 oranında artmış yıllık artış yüzde 2,88 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz 2011’in mutfak harcamasında yer alan tüm gruplarda inişli çıkışlı fiyat hareketleri gözlemlendi.  Bu ay önceki aylardan farklı olarak, artışlarda belirli bir grubun değil tüm grupların etkisi oldu.  Yani aynı grupta bir ürünün fiyatı artarken diğer ikame ürünün ise fiyatının düştüğü görüldü.
Buna göre Temmuz 2011’de 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı aylık 2.87 TL artış ile 751.59 TL oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Temmuz 2011’de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.37 oranında arttı. Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 2.87 TL artış ile 751,59 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 3,20 oranında gerçekleşti.
2010 Temmuz ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0. 33 oranında artmış yıllık artış yüzde 2,88 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
“Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta tam yağlı beyaz peynir yüzde 10 artarken, yoğurt yüzde 2, kaşar yüzde 4 geriledi. Temmuz ayında kırmızı et ürünlerinde kemikli et, kıyma yüzde 1.5, kuşbaşı yüzde 6 geriledi. Kuzu eti ise yüzde 10 arttı. Et ürünleri ana grubunda en dikkat çekici artış yüzde 11 ile tavuk etinde yaşandı. Balık grubu ise, av yasağı nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 13 gerileme oldu. Yumurta bir önceki aya göre yüzde 20 arttı. Bakliyat ve tahıllar grubunda; en fazla artış bu grupta tespit edildi. nohut yüzde 13, barbunya yüzde 20 arttı. Yeşil mercimek yüzde 7 arttı. Tahıllarda ise baldo pirinç yüzde 6 artarken un yüzde 4 geriledi. Temmuz ayında sebze ve meyve grubu da inişli çıkışlı fiyatların yaşandığı grup oldu. Yeşil biber yüzde 14, havuç yüzde 19, patlıcan yüzde 6 artarken, bamya yüzde 11, taze fasulye yüzde 9, dolmalık biber yüzde 6 ucuzladı. 
Meyve grubunda fiyatı artan ürünler kayısı yüzde 5, kiraz yüzde 31, muz yüzde 35  artarken, şeftali yüzde 35, üzüm yüzde 15, karpuz yüzde 20, kavun yüzde 25 düştü. Temmuz ayında yağlar grubunda ayçiçek yağı yüzde 3 arttı, sızma zeytin yağı yüzde 5 geriledi. Kahvaltılık zeytinde siyah iri sele zeytin yüzde 4 gerilerken, yeşil çizik iri zeytin yüzde 8 arttı. Temmuz ayında salça ve konserve grubunda domates ve biber salçasında ortalama yüzde 5 artış olurken, konservelerde yüzde 10’lara varan düşüşler oldu.“ Temmuz 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 7.50 TL artış ile 2.039,90 TL oldu.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.