Sponsorlu Bağlantılar

SÜT TÜKETİMİNDE GERİLERDEYİZ

Tarih: 2009-05-25 00:00:00

Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal, Dünya Süt Günü ve Süt Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, sütün önemine değindi. Yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin büyük önem taşıdığının bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen Soysal, Tür

Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal, Dünya Süt Günü ve Süt Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, sütün önemine değindi. Yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin büyük önem taşıdığının bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen Soysal, Türkiye'nin süt tüketiminde gerilerde olduğunu söyledi.
Soysal'ın yazılı açıklaması şöyle;
 "Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince 21 Mayıs günü Federasyona üye tüm ülkelerde 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanıyor. Bu çerçevede 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu haftayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 'Süt Haftası' olarak ilan etti. Yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin büyük önem taşıdığı bilinen bir gerçek… Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez tek besin kaynağı. Süt büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içerir. Vücudun birçok hayati fonksiyonunun sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir. Sütte kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur. Ayrıca süt; A, B, C, D, E, K vitaminlerini içerir. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Dişleri korur ve çürükleri önler. Saç ve tırnak oluşumunda rol alır. Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar. Kasları güçlendirir. Kemikleri sertleştirir. Kronik bronşiti önler. Kemik erimesini önler. Beynin gelişmesi ile çalışmasında faydalıdır. Faydaları saymakla bitmeyen sütün veya sütten yapılan yiyeceklerin günde en az yarım litre tüketilmesi gerekiyor. Çünkü Yarım litre süt, günlük ihtiyacımız olan; kalsiyumun yüzde 75'ini, fosforun yüzde 60'ını, iyotun yüzde 25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin yüzde 77'sini, C vitamininin yüzde 15'ini, A vitaminin yüzde 23'ünü, D vitaminin ise yüzde 16'sını karşılar. Oysa ülkemizde yılda kişi başına toplam 24 litre süt tüketiliyor. İşlenmiş ve paketlenmiş süt tüketimi ise kişi başına 11 litre düzeyinde bulunuyor. Avrupa ülkelerinin pek çoğunda sadece işlenmiş içme sütü tüketimi kişi başına yılda ortalama 94 litre düzeyinde. Bu rakamlarda ülkemizde süt ve eşdeğeri ürünlerin tüketimi çok gerilerde olduğunu ortaya koyuyor. Bütün bunlar ışığında sağlıklı bir toplumda sağlıklı bir hayat sürmek istiyorsak, süt ve süt ürünlerini bundan böyle kendimiz severek bolca tüketmeli, daha sonrada aile bireylerimize ve çevremize faydalarını anlatarak onları da süt içmeye teşvik etmeliyiz."

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

Yorum Gönder

DİKKAT!

x

Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.