İşçi Partisi Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Alev Aksu:

Türkiye’deki fikir işçileri ya da daha bilinen adıyla gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Her ne kadar 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olsa da, AKP, iktidarının 13’üncü yılında artık Gazetecilerin “adı” bile kalmadı. Son birkaç yıl içinde Türkiye’de işsiz gazeteci sayısı, neredeyse çalışan gazeteci sayısını geçti. Hasbel kader işini koruyabilen gazeteciler de bir yandan AKP’nin baskısına diğer yandan da açlık sınırındaki gelir düzeylerine karşın mesleğin “namusunu” korumaya çalışıyor.“Ekmeğini” fikir işçiliği yaparak kazananlar yani gazeteciler için 10 Ocak gününün büyük bir anlamı bulunuyor. Çünkü, 10 Ocak, 1961 yılında, 5953 sayılı Basın İş Yasası’nın çalışan gazeteciler lehine 212 sayılı yasayla değiştirilmesinin yıl dönümü. Bu yasal düzenleme her yıl “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak 10 Ocak’ta kutlanıyor.  Ancak, AKP’nin iktidarda olduğu 2002 yılından buyana gazeteciler açısından Türkiye’deki tablo o kadar vahim bir duruma geldi ki, kısa bir süre sonra, 10 Ocak’ın hemen hiçbir anlamı kalmayacak. Çünkü Türkiye’de son yıllarda, işsiz kalan gazeteci sayısı, çalışan gazeteci sayısının neredeyse  üstüne çıktı. Türkiye’deki gazeteciler için kırılma noktası 2013 yılındaki Gezi direnişi oldu. Gezi direnişinin hemen ardından sadece ana akım medyada 80’in üzerinde gazeteci işten atıldı. Hükümetin kendisine bağladığı medyada çalışan ve AKP’nin radarına yakalanan artık kim varsa, kendisini çalıştığı kurumun kapısının önünde buluverdi.Sadece 2014 yılı içinde yine ana akım medyada 300’den fazla gazeteci, yerel basında ise 500’e yakın fikir işçisi çeşitli gerekçelerle işten atıldı.AKP’nin parlattığı ve kendini “gazeteci” olarak tanıtan ancak, gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan, tek görevleri iktidar şakşakçılığı, tetikçiliği olan “güruhun” varlığı ise belki de bu meslek için en büyük tehdit durumuna geldi. Toplumda gazetecilerin saygınlığı giderek azalırken, iktidara yakın olanlar, ceplerini doldurmayı sürdürdü.Karşılaştıkları bunca zorluğa rağmen özgür basın ilkesinden taviz vermeyen gerçek haber peşinde halkı aydınlatmaya çalışan tüm gazeteci dostlarımızın gazeteciler günü kutlu olsun.Şu unutulmasın ki;Özgür basın varsa Özgür Toplum vardır.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Alabaş, mesajında, kamu görevini özveriyle sürdüren bağımsız ve özgür basının, düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin en etkili araçlarından biri olduğunu belirtti.

Özverileriyle, gece gündüz her an görev başında olan basın emekçileri için 10 Ocak tarihinin, meslek onuru ve çalışma hakları konusundaki sorumluluklarını, özverilerini ve mücadelelerini simgeleyen bir tarih olduğunu anlatan Alabaş, “Kamuoyunun aydınlatılması, halkın bilgi edinmesi konusunda çok önemli bir kamu görevini büyük özveri ve zorluklarla gerçekleştiren basın emekçilerin, mesleki hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi, bu hedefte ilgili yasalarda gerekli düzenlemelerin yapılarak etkin bir basın özgürlüğü ve meslek haklarının sağlanması dileğiyle başta Zonguldak ve bölgesinde görev yapan ulusal ve yerel medyada çalışan gazeteciler olmak üzere tüm basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz" ifadesini kullandı.

 

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Mesajda, “Kamu görevini özveriyle sürdüren bağımsız ve özgür basının, düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin en etkili araçlarından biri olduğu” ifade edildi. 

KGD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav’ın KGD Yönetim Kurulu adına yayınladığı mesaj şöyle;
“10 Ocak günü, gazetecilik mesleğine emek verenler için onurun, özgür ve bağımsız basının simgesi bir tarihtir.
Gazete sahipleri, basın emekçilerinin 1961 yılında çıkarılan 212 Sayılı yasayla önemli haklara kavuşmasından rahatsız oldular ve yasayı protesto etmek amacıyla 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu gelişme üzerine gazeteciler, sahip oldukları hakları ve meslek onurunu korumak için mücadele başlattılar ve çeşitli eylemler yaptılar. Gazeteciler, gazete sahiplerinin boykot kararı karşısında Sendikanın öncülüğünde BASIN adıyla 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini yayınladılar.
Bu mücadele tarihi, 1971 yılına kadar Basın Bayramı olarak kutlanmıştır. 1971 yılında gazetecilerin hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle bayram olmaktan çıkarılmış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Ancak bugün ülkemizde gazeteciler ve basın özgürlüğü açısından hiç de olumlu gelişmeler yaşanmamaktadır.
Basın özgürlüğü açısından ne yazık ki ülkemiz çok olumsuz bir tabloya sahiptir.
Basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlanamadığı ülkelerde demokrasiden söz edilemeyeceği açıktır. Basın özgürlüğünün, halkı aydınlatma ve halkın haber alma özgürlüğünden kaynaklandığı asla unutulmamalı, demokrasinin gelişmesi, halkın haber alma hakkının genişlemesi için basın özgürlüğünün önüne konan tüm engeller kaldırılmalıdır.
Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak; basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı, haklarının genişletildiği, çalışma şartlarının iyileştirildiği aydınlık günlere bir an önce ulaşmayı diliyoruz.
Basın ilkelerinden ve meslek etiğinden ayrılmadan, meslek onurunu koruyarak fedakarca çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz”.

 

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Tekin açıklamasında, “Ülkemizde, özellikle yerelde zor bir görev üstlenen gazeteciler, toplumun gözü kulağı olma gibi bir misyon üstlenmenin yanında, kurum ve kuruluşlar ile halk arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasına da önemli katkılarda bulunmaktadırlar.

Uzun yıllardır siyasetin içinde bulunmamdan dolayı, siyasetin doğası gereği gazetecilerle sürekli iletişim içinde olan bir siyaset adamı olarak, emekçi sınıfın önde gelen temsilcilerinden gazetecilerin çalışma hayatındaki zorlukları da yakından biliyorum. Bugüne kadar, onların görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmelerine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım, bundan sonra da olmaya devam edeceğim. 

Halkın haber alma, bilgi sahibi olma özgürlüğünün teminatı olan gazeteciler, bunun yanında kamuoyu oluşturma ve kamuoyunu bilgilendirme gibi birden fazla toplumsal sorumluluğu üstlenerek, çok hassas bir görev üstlenmektedirler. Bu yönüyle bakıldığında, gazetecilerin de toplumun ve kamuoyunun bu beklentilerinin bilincinde olması ve bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesi, karşılıklı iletişimin daha sağlıklı temeller üzerine kurulmasını sağlayacak, demokrasinin daha da güçlenmesine katkıda bulunacaktır. Bu ortamın oluşturulması için de elbette, gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekir. Bu da ancak, yasal düzenlemeler ve toplumsal bilinçle mümkün olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, daha iyi şartlarda çalışmalarına imkan sağlanması temennisiyle, aileleriyle birlikte huzurlu ve mutlu bir ömür diliyorum” dedi.

 

Ereğli Beşiktaş taraftarları Derneği başkanı Tarkan Adik’in, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü kutlama mesajı:

“Basın çalışanları günümüz bilgi çağının önemli mesleklerinden birini icra etmektedir. Ulusal basının yanı sıra yerel medya mensupları da kentleri için takdire şayan bir özveri ile etkin görev yapmakta ve kamuoyunu aydınlatmaktadır. Zaman ve mekan mefhumu gözetmeden çalışmayı gerektirmesi sebebiyle zor bir meslek dalı olan gazetecilik, aynı zamanda günümüzün en dinamik ve saygın mesleklerinin başında yer almaktadır. Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, ülkemizde yaşanan başarıların uluslararası platforma taşınması, ilimizin ve ülkemizin tanıtılması gibi pek çok konuda önemli bir kamu görevi üstlenen yerel ve ulusal basınımızın, bundan sonra da aynı özveriyle görevini yerine getireceğine inanıyor ve tüm basın çalışanlarımızın "10 Ocak Çalışan Gaze

 

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker:

Görevini özveri ile yapan siz değerli gazetecilerin "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü en samimi duygularımla kutlar, aile ve çalışma hayatınızda sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.

 

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ PROF. DR. ERCAN CANDAN:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli ve kutsal bir meslektir gazetecilik” dedi ve açıklamasına şöyle devam etti:

“İlkeli habercilik anlayışıyla bölge, ülke ve dünya gerçeklerini zamanında aktarma konusunda son derece kritik bir noktada bulunan basının,  şehrimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınması için yapılan çalışmaların hemşehrilerimiz ile paylaşılması ve sahiplenilmesindeki katkısı büyük önem taşımaktadır.

Bu duygularla  Zaman ve mekan ayırt etmeksizin her türlü koşulda bu kutsal görevi icra etmek için çabalayan,  basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, medyamızın her türlü kolunda çalışan değerli gazetecilerimiz başta olmak üzere tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini dilerim."

 

ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANI MUHARREM AKDEMİR:

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Akdemir, mesajında, medyanın toplumsal bilinci artırmak ve güçlendirmek, kamu yararını her zaman ön planda tutmak ve farklı seslerin topluma duyurulması açısından önemli olduğunu belirtti. 

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olduğunu anlatan Akdemir, şunları kaydetti:

"Gazetecilik mesleği, özellikle gönülden fedakarlık isteyen zor şartlar altında yapılan önemli bir meslektir. Basının geçmişte olduğu gibi günümüzde de toplumsal yaşantımızda çok önemli  yeri vardır. Toplumların gelişiminde, basının her konuda, bilgilenme, aydınlanma, yönlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi önemli görev yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır. Bilginin büyük önem taşıdığı günümüz dünyasında, en önemli mesleklerden biri olan gazetecilikte, doğru haber, tarafsızlık ve kalitenin öncelikli ilke edinilmesi gerektiği görüşündeyim. Gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması yerel ve ulusal basınımıza güç katacaktır. Sürekli kendini yenileyerek her zaman daha kaliteli haber sunma yönünde büyük fedakarlıklar gösteren, basın çalışanlarımızın ve emekçilerimizin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü’ kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım."

 

 

KOZLU BELEDİYE BAŞKANI ERTAN ŞAHİN:

Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gazetecilerin topluma ışık tuttuğunu belirttiği mesajında, Şahin şunları belirtti;

‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ basın çalışanlarının kendi haklarına sahip çıktığı, çalışma koşullarının yasal güvence altına alınması için verdiği hak arama mücadelesinin başarıyla sonuçlandırıldığı bir gündür. Gazetecilik mesleği, önemli bir kamu hizmetinin yanında insanlık için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.
Bu mesleği icra eden değerli arkadaşlarımız, mesleklerinin gerekli kıldığı sorumlulukları yerine getirirken fedakârca görevlerini yapmaktadırlar.

Gazeteciler, toplumun gözü, kulağı ve sesi konumundadır ve doğru, ilkeli ve tarafsız haberleri ile topluma ışık tutarlar. Bölgemizde yapılan her türlü çalışmanın kamuoyuna aktarılmasında yerel basının katkısı büyük önem taşımaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, şehrimizde zor koşullarda, hassasiyetle görevlerini yerine getiren, medyamızın her türlü kolunda çalışan değerli gazetecilerimiz başta olmak üzere tüm basın mensuplarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

 

 

ZONGULDAK GAZETECİLER VE YAZARLAR DERNEĞİ:

 

10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe girerek, basın mesleği icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günün hep birlikte 50.yılını kutlamaktayız.


Ahlak kurallarına uygun, ilkeli, tarafsız, özgür bir medyanın toplumun kalkınmasında, bilinçlenmesinde büyük payı vardır. Özellikle belirtmek isteriz ki basın kavramını özgürlük kavramından ayrı düşünmek kesinlikle yanlıştır. Çünkü özgürlüğü elinden alınmış bir basının, tarafsızlığı da söz konusu olamaz…
Halk adına önemli bir sivil denetim gücü olduğuna inandığımız basının, hukukun ve demokrasinin yaşatılmasında da vazgeçilmez bir işlevi vardır.
Ayrıca belirtmek isteriz ki misyonunu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan meslektaşlarımızın düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. İşletmelerin en büyük sermayesi ve en büyük varlığı kuşkusuz çalışan insan kaynağıdır.
 

Bu nedenle;
Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunun; güçlü basın kuruluşları da güçlü demokrasinin tesisini sağlayacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, sorunların çözümünde önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basınımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ederiz.

 

TÜRK METAL SENDİKASI KDZ. EREĞLİ ŞUBE BAŞKANI YUSUF ZİYA ODABAŞ:

En zor ve meşakkatli meslekler arasında yer alan gazetecilik mesleğini, üstlendikleri görevin ve sorumluluğun bilinciyle yerine getirmeye çalışan gazetecilerin bu gününü kutluyoruz.

Çalışan gazetecilerin, her türlü yaşamsal, ekonomik ve sosyal haklarını alabilmesini temenni ediyoruz.

 

 

AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI FATİH ÇAKIR:

Her koşulda mesai tanımadan, büyük özveri içinde görev yapan gazetecilerin çalışmaları her türlü takdirin üzerindedir.

 

Gazetecilik mesleği, toplumun haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlayan, kamu yararını gözeten ve demokratik yaşamın ‘olmazsa olmaz’ kurumlarından birini oluşturmaktadır.

Gazetecilerin, hiçbir kişi, kurum ve sivil oluşumun baskısına maruz kalmadan görevlerini yerine getirmeleri, toplum menfaatlerinin korunması ve düşünce özgürlüğünün gelişmesi açısından hayati önem taşımaktadır.

 

Toplumların aydınlanması, ancak ilkeli ve ileri görüşlü gazetecilerin bilgilendirilmesi sonucunda olur. Gazetecilerin yüklendikleri sorumluluk ve görevler aynı zamanda büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Gazetecilik, topluma daha iyiyi sunabilmenin yanında tarih içerisinde de örnekleri görüldüğü gibi görevleri dolayısıyla saldırılara çok uğrayan meslektir.

 

Hepimiz biliyoruz ki basının görevi gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan kamuoyuna yansıtmaktır.

Gazeteci arkadaşlarımızın içinde bulunduğu sorunların çözümü için yerelde verilmesi gereken mücadelede üzerimize düşen görevleri yapacağını bir kez daha hatırlatarak tutku ve sabırla mesleğini icra eden bütün Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

 

KDZ. EREĞLİ KENT KONSEYİ BAŞKANI NOYAN KESKİN:

Bölgemizin sosyal, kültürel, ekonomik anlamda kalkınması için   yapılan çalışmalar ile projelerin paylaşılması ve kamuoyuna duyurulmasında  basının katkısı büyük önem taşımaktadır.

 

Toplumla kurumlar arasında köprü vazifesi gören, zor şartlar altında görevlerini yerine getiren siz değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, saygılar sunarım.

 

DSP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA TİMUR:

Bilindiği gibi ülkemizde gazetecilerin özlük haklarının iyileştirilmesinin simgesi olan 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 Sayılı Kanun, gazetecilerimiz için büyük önem taşıdığından 10 Ocak tarihi Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle öncelikler Kdz Ereğli'mizde görev yapan yazılı ve görsel medya temsilcileri olmak üzere, tüm basın mensuplarımızın "Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, ilkeli yayıncılık anlayışıyla olayları tarafsız bir şekilde halka aktarmaktadırlar. Vatandaşlarımızın en doğal hakkı olan bilgi almalarını zamanında doğru ve eksiksiz sağlayarak milletimizin vicdanının sesi olmaktadırlar. Kamuoyunu, haber alma adına önemli görev üstlenen gazeteci arkadaşlarımız, Zonguldak ta ve Kdz Ereğli'mizde olan gelişmeler konusunda halkımızı bilgilendirmekte, şehrimizin kültürel, sosyal, turizm ve ekonomik tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Zonguldak ve Ereğli'mizde üstün gayret ve zor şartlarda görev bilincini kaybetmeden, ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışı içerisinde çalışan gazetecilerimizin bu onurlu görevi layıkıyla yerine getirdiklerine inancım tamdır. Bu düşüncelerle her şartta görevlerini yapan cefakar gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nü kutlar, başarılarının devamını dilerim.

 

KDZ. EREĞLİ YENİCELİLER KÜLTÜR, EĞİTİM VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ ŞENER MISIRLI:

Bizlere haber ve bilgi akışı sağlayan, halkın sesi olma görevini üstlenen, bağımsız ve özgür basının onurlu, demokratik haklara saygılı, ilkeli ve tarafsız yayın anlayışı içinde görevlerini yerine getiren tüm basın mensupları demokrasinin vazgeçilmez bir unsurudur.

Görevi başında hayatını kaybetmiş basın mensuplarımızı saygıyla anarken ,bu özel günün vesilesi ile Yerel ve Ulusal Basınımızın tüm çalışanlarının ‘’54. Çalışan Gazeteciler Günü’nü ‘’kutlar çalışmalarınızda başarılar dilerim.