Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD), “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” etkinlikleri çerçevesinde gazetecilerin görev başındaki yaşamını konu alan, “Çalışan Gazeteciler Sergisi” açtı. Sergide, ayrıca, dernek üyesi yazarların kitapları sergilenirken, bir süredir lösemi tedavisi gören gazeteci Çetin Sezgin ile birlikte Ali Kaya ve Kadir Tuncer kitaplarını imzaladı. Gazipaşa Caddesi’ndeki Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan serginin ilk gününe ilgi büyük oldu. Sergi, yarın akşama kadar açık kalacak.

Vali Ali Kaban’ın Ereğli’deki programı nedeniyle akşam saatlerinde katıldığı serginin açılış törenine; Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Behzat Cinkılıç, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Tahsin Atayan, Kozlu Belediye Başkanı ve AK Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı Ali Bektaş, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu, CHP Kozlu İlçe Başkanı Temel Kıral, CHP Kilimli İlçe Başkanı Filiz Karademir, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, MHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Gürkan Gülay, MHP Merkez İlçe Başkanı Ahmet Şehit, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Mevlüde Yalçıner, Saadet Partisi İl Başkanı Sadık Kar, CHP Kilimli Belediye Başkan Adayı Ali Aslankılıç, CHP Çaycuma Belediye Başkan Adayı Bülent Kantarcı, Zonguldak Belediyesi eski Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak Belediyesi AK Partili Meclis üyeleri Abdullah Karagüzel ve Sabri Tığ, CHP’li Meclis Üyesi Bahaddin Arı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, Zonguldak Belediyesi Kültür Müdürü Abdullah Bakır, KESK Dönem Sözcüsü İsmail Yıldız, Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar, Kahvehaneciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük ile birlikte çok sayıda STK temsilcisi, Zonguldak Fotoğrafçılar Derneği yönetimi, gazeteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılış töreninin ardından yapılan konuşmalarda ise, gazeteciliğin önemi ve içinde bulunduğu sorunlar üzerine görüşler dile getirildi.

 

SAV: “SEVİYEYİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

KGD Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öksüz’ün sunduğu programda konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak İl Temsilcisi ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, şunları söyledi:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 1961 yılında, o zamanki hükümet tarafından verilen ve gazetecilerin patronlarına karşı korumanın mücadelesinin günüdür. Buna benzer bir mücadeleyi aslında günümüzde yine gazeteciliğin gelişmesi için göstermemiz gerekir. Zira günümüzde gazetecilere yönelik bir itibarsızlaştırma durumumuz var. Maalesef gazetecilik adı altında şantaj, tehdit gibi çirkin işler yapılıyor. Gazeteciler, taraf olmaya zorlanmaktadır. Gazeteciler üzerinden özel hayatlar gasp edilmektedir. Gazetecilik silah gibi kullanılmaktadır. Elbette mesleğin bu duruma gelmesinde bizler kadar kamuoyunun da sorumluluğu vardır. Unutmayalım; mesleği yapanlar kötü olabilir, ama o meslek kötü değildir ve bu bağlamda gazetecilikte kötü bir meslek değildir. Layıkıyla yapıldığı sürece gazetecilik en onurlu mesleklerden biridir. Biz Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, kurulduğumuz 2003 yılından beri hem itibarımızı koruma, hem de seviyeyi yükseltme adına çok güzel çalışmalara imza attık. Bu çalışmalarda sizlerin maddi ve manevi desteğini yanımızda gördük. Sizden ricamız, bundan sonraki çalışmalarımızda da hem itibarımızın korunması, hem de çıtanın yükseltilmesi anlamında bizlere destek vermenizdir. Çünkü saygın, güvenilir medya herkese lazım olduğu gibi ülkemize de lazımdır. Unutmayalım; özgür ve bağımsız basını yaşatmak, yalnız gazetecilerin sorumluluğu alanında değil, hepimizin sorumluluğu alanındadır. Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da bazı değerlere sahip çıkamıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Çetin abimizin ve diğer abilerimizin yazdığı kitaplar. Çetin abimizin yazdığı kitap İstanbul’da fason basılıp satılıyor ve Zonguldak’tan daha çok satılıyor. Diğer abilerimiz İstanbul gibi yerlerde sergi açtıkları zaman Zonguldak’tan daha çok ilgi görüyor. Maalesef biz Zonguldak’ta bu ilgiyi göremiyoruz. İstanbul’da ‘Zonguldakspor’ dendiğinde akan sular duruyor. Rüştü Onur’un filmi yapılmasa, biz kim olduğunu dahi bilmiyoruz. O nedenle ricam; Zonguldak’ın tanıtımı anlamında lütfen sahip çıkalım. Zonguldak’ımızı temsil eden kişilere sahip çıkalım.”

 

ALABAŞ: “MEDYA TOPLUMUN GÖZÜ, KULAĞI”

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, emek temsilcisi olarak, basın emekçilerinin gününü ve böyle bir sergi organizasyonunu yaptıkları için Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni kutladığını belirterek, “Biz medyanın gücüne inanıyoruz. Bizim sorun ve sıkıntılarımızı gerek yerelde, gerekse ulusalda, karar verme mekanizmasındaki organizasyonlara iletilmesi adına medyanın gücü çok önemli. Bizim gözümüz kulağımız, toplumunda aynasıdır. O anlamda çalışan gazetecilerimizin ve Karaelmas Gazeteciler Derneğimizin her zaman yanında olduğumuzu bilmelerini isterim” diye konuştu.

 

ERTEM: “EMEĞİNE VE SABRINIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem de, konuşmasında, “Çalışan Gazeteciler Günü aslında bir gün değil, her gün, her saattir. Sadece bugün değil, her zaman haber almayı sizler vasıtasıyla kullanıyoruz. Göstermiş olduğunuz emeğe ve sabrınıza teşekkür ediyorum. Çetin abimize ‘geçmiş olsun’ diyoruz ve göstermiş olduğu emekten dolayı teşekkür ediyoruz. Nice mutlu günlerde beraber olmayı diliyorum” dedi.

 

ÖZBAKIR: “YAŞADIĞINIZ SIKINTILARI DAHA İYİ ANLIYORUZ”

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır da, “Sergiyi gezdiğimizde yaşadığınız sıkıntıları daha iyi anlayacağız. Bizim kendilerinden beklentilerimiz çalışmalarında daima objektif ve tarafsız, hakikati ifade eden şekilde haber yapmalarıdır. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

 

AKDEMİR: “MEDYA, ETİK KURALLARA DİKKAT ETMELİ”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, şunları söyledi:

“Her meslek grubunda, çalışan anlamında gerçekten zordur. Her mesleğin ayrı özellikleri vardır. Kime sorarsanız sorun her meslek grubu kendi mesleğinden şikayet eder. Ancak gazetecilik mesleği, gerçekten çok onurlu bir meslektir. Gazeteciler, toplumsal, bilimsel olayları dünyanın en ücra köşesinden bulunduğunuz noktaya hemen ulaştırabilen ve onlara anında aktarabilen insanlardır. Bir savaş muhabirinin düşünün, olayın içinden insanları bilgilendirmeye çalışıyor. Bu kadar onurlu, zor bir meslek olabilir mi? Yaşamla mücadele ediyorlar. Aynı bizim madenci kardeşlerimiz gibi. Her meslek grubu; kişilikli, onurlu ve erdemli olmalıdır. Haberi yazarken, yazısını yazarken, bu konulara etik kurallar içerisinde dikkat edebilmelidir. Hepinizi kutluyorum ve bugünkü mutluluğunuzun hep daim olmasını diliyorum. Çetin abimize de çok sağlıklı, uzun bir yaşam diliyorum. Kendisi bizim çok sevdiğimiz bir abimiz. Yazdığı kitaplar içinde kendisini kutluyorum. Sağlık diliyorum.”

 

AYLANÇ: “HEPSİNE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUM”

Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç da, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla düzenlenen serginin açılış töreninde bulunmaktan onur duyduğunu belirterek, “Gazetecilik, gerçekten özverili bir meslek. Özellikle muhabir arkadaşlarımız işin mutfağında, çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Biz Valilik olarak, basınla iç içe çalışan bir kurumuz, gazetecilerin yaşadıkları zor şartları iyi biliyoruz. Ama onların başarılarıyla onur duyuyoruz. Gazetecilik, entelektüel bir birikim gerektiriyor. Yazı yazmayı, konuşmayı, fotoğraf çekmeyi ve hayatın her alanını bilmeyi gerektiren bir meslek… Kültürlü bir meslek ve toplumun kültürünü, eğitimini geliştirmeye yönelik fonksiyonları var. Kısacası her şekilde insanlara bilgi aktarımı yapar. Hepsine teşekkürü bir borç biliyorum. Kendilerine ve emeklerine sağlık... Uzun ömürler diliyoruz. Özellikle Çetin Bey’e en kısa sürede sağlığına kavuşmasını dileyerek, yapmış olduğu hizmetlerden ötürü ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Çalışmalarınızda başarılar ve aile ortamınızda da mutlu, sağlıklı günler diliyorum.”