Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC) yaptığı açıklamada “Beş yıla yakın süredir tutuklu olan gazeteci milletvekili Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla serbest bırakılmasını Türkiye’de hukukun normal işlemeye başlaması için atılmış önemli bir adım olduğunu” duyurdu. 

TGC Yönetim Kurulu, Mustafa Balbay, kararının hapiste uzun süredir tutuklu bulunan tüm gazeteciler ve aynı durumdaki tüm yurttaşlar için de emsal olması için çağrı yaptı. 

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:


“Gazeteci, milletvekili Mustafa Balbay’ın serbest bırakılmasını Türkiye’nin evrensel hukukun uygulandığı bir ülke olması için umut verici bir adım olarak görüyor ve sevinçle karşılıyoruz. 
Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazeteciler yıllardır Türkiye’de özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlarla cezaevlerinde tutuluyorlar. Terör örgütü üyesi olmakla yargılanıyorlar. 
Mustafa Balbay’ın serbest bırakılması kararının cezaevindeki uzun süredir tutuklu bulunan 62 gazeteci meslektaşımız ve aynı durumdaki tüm yurttaşlar için de örnek teşkil etmesini diliyoruz. 
Türkiye’nin evrensel hukuk ilkelerinin uygulandığı çağdaş demokratik bir ülke haline gelebilmesi için yasalardaki sorunlu maddelerin iyileştirilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve basın ve ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. “