Gazeteciler geriye dönük yıpranma haklarını geri kazanabilmesi için bu ay sonuna kadar prim farklarını ödemesi gerekiyor.

 

“Gazetecilerin yıpranma hakları 6385 sayılı Kanun ile yeniden sağlandı. Kanunla, 1.10.2008 tarihinden önce olduğu gibi gazeteciler yıpranma haklarından 1.2.2013’ten itibaren yararlandı. Ayrıca yıpranma hakkının kaldırıldığı 1.10.2008’e kadar geriye dönük yararlanma imkanı da verildi.

 

Bu haktan yararlanacak gazetecilerin ilgili sosyal güvenlik merkezine sarı basın kartı ekli dilekçeyle başvurması ve yıpranma hakkı istediği dönemle ilgili sürelere ait hesaplanacak prim/kesenek farklarını 1.8.2013’e kadar ödemesi gerekir. Aksi hale hesaplanacak olan fark prim için gecikme zammı ve cezası ödemek zorunda. Yani geriye dönük yıpranma hakkından yararlanmak isteyen gazetecinin 1.8.2013’e kadar başvurmaması, gazetecinin bu haktan bir daha yararlanamayacağı, hakkının düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece yıpranma hakkı için ödemesi gereken prim farkını gecikme zamlı ve cezalı şekilde ödemesi anlamına geliyor.”