Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, GÖP başkanlığını Gazeteciler Cemiyeti’nden (Ankara) törenle devraldı.

GÖP dönem başkanlığı devir teslim törenine, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkan Vekili Savaş Kıratlı ile Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna katıldı.

TGC binasında yapılan törende konuşan Başkan Olcayto “Türkiye’nin basın özgürlüğü notu çok kötü. Özgürlüğü kısıtlanmış ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin bu durumu utanç verici. 2013 gerçekten Türkiye’de basının en çok zorlandığı, baskı gördüğü dönemlerden biri oldu” dedi ve şöyle devam etti:

“Basın özgürlüğünün yani halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgilenme hakkının kazanılabilmesi için yasalarda iyileştirmeler yapılması lazım. 17 Aralık’tan sonraki gelişmelerden ötürü iktidarın Terörle Mücadele Yasası'nı kaldıracağı yönünde bir takım işaretleri var. Ama tabii bunlar kesinleşmeden bir şey söylemek zor. Kalkmasını bütün kalbimizle temenni ediyoruz. Türkiye artık büyük bir cezaevi olmaktan kurtulmalı. Düşünce, ifade özgürlüğü önündeki engeller kalkmalı. Gerçekten demokrasi yönünde önemli adımlar atılmalı. 2014’te umuyoruz ki; cezaevindeki gazeteci arkadaşlarımız serbest kalsın, Türkiye’nin gazetecileri cezaevine hapseden bir ülke olma sıfatından dolayı üzerindeki kara gölge ortadan kalksın."

Başkan Olcayto: Meslek örgütlerinin önemi yavaş yavaş anlaşılıyor

GÖP ve meslek örgütlerinin önemi hakkında bilgi veren Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Meslek örgütlerinin çalışmaları çok önemli. Gazetecilerin dağınık hali, bir anlamda kendilerine yapılan baskıya yanıt verememelerine neden oluyor. Sendikasızlık, örgüte girme korkusu, gazeteciler üzerindeki oto sansür, korku ikliminin yarattığı nedenler. Bunları yavaş yavaş aşıyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar hiç yan yana gelmeyen meslek örgütleri artık GÖP içinde bir arada mücadele veriyorlar. Bu çok büyük bir umut ışığı geleceğe. Meslek örgütlerinin önemi yavaş yavaş genç meslektaşlarımız tarafından da algılanmaya başlıyor. Biz özellikle TGC olarak her zaman genç arkadaşlarımıza örgütlenmeyi teşvik etmek istiyoruz. Sendikaya girmelerini öneriyoruz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olmalarından büyük keyif alıyoruz. Onlarla çalışmaktan, onların bize vereceği katkılardan yararlanmaktan yanayız."

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Kıratlı: Meslektaşlarımızın sorunlarıyla ilgilendik

Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkan Vekili Savaş Kıratlı ise “Görevi emin ellere devrediyoruz. 2 aylık dönem içinde basın sorunlarıyla, özellikle cezaevlerinde tutuklu bulunan meslektaşlarımızın sorunlarıyla yakından ilgilendik. Yaklaşık beş yıllık tutukluluk süresinden sonra tahliye olan Mustafa Balbay’ı ziyaret ettik, kendisinin yemin törenine katıldık. Aramıza dönmesinden son derece mutluyuz. En kısa zamanda diğer gazeteci arkadaşlarımızın da hak ettikleri özgürlük ortamına kavuşacaklarına inanıyoruz. Bu çabalarımıza el birliği ile devam edeceğiz“ dedi.