TUİK’in 7 bin olarak açıkladığı işsiz gazeteci sayısının OHAL dönemiyle 10 bini aştığının da açıklandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği toplantıda gazetecilik tartışılırken, kapatma kararları eleştirildi.

Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklama şöyle:

Meslek örgütleri OHAL kapsamında son olarak 23 radyo ve tv’nin kapatılmasının ardından işsiz kalan gazeteci sayısının 10 bini aştığını bunun da basın sektörünün üçte biri anlamına geldiğine dikkat çektiler. Meslek örgütleri iktidardan radyo ve tv’lerin kapatılmasından vazgeçilmesini istediler.

OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte kapatılacağı duyurulan 23 televizyon ile radyonun temsilcileri ve meslek örgütleri Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yayın organları temsilcileri ve meslek örgütleri iktidara kapatma kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptılar. Toplantıda TUİK rakamlarına göre 7 bin gazetecinin işsiz olduğu 15 Temmuz’dan bu yana kapatılan medya kuruluşlarıyla bu sayının 10 bini aştığına işaret edildi. Basın emekçilerinin sürecin mağduru haline getirildiği vurgulandı.


TGC BAŞKANI OLCAYTO: KAPATILAN MEDYA KURULUŞLARININ AÇILMASI DİLEĞİMİZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, toplantıda şunları dile getirdi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak biz ilk günden bu yana medyaya yönelik haksız girişimlere karşı çıkıyoruz. Biz çok sesli basın istiyoruz. Türkiye tek sesli ülke imajından kurtulmalı. Demokratik toplumlarda her şey tartışılabilir. Gazetecilik suç değildir. Bu ülkenin en değerli yazarlarından ikisi cezaevinde. Bizim hükümetten isteğimiz kapatma kararlarından vazgeçilmesi. Cezaevindeki gazetecilerin tutuksuz yargılanması.”


TGS BAŞKANI UĞUR GÜÇ: EMEKÇİLER İŞSİZ KALIYOR

TGS Başkanı Uğur Güç, konuşmasında kapatılan televizyon ve radyolarda çalışan emekçilerin işsiz kaldığına dikkat çekti. Güç, 15 Temmuz’dan bu yana kapatılmalarla 2 bin 500 gazetecinin işsiz kaldığını son kapatmalarla da bu sayının 3 bini aşacağına işaret etti. Uğur Güç, Bakanlar Kurulu'na "Kapatılma kararını geri alın" çağrısı yaptı.

FARUK EREN: SENDİKALAR DA ZARAR GÖRÜYOR

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren "Kapatma kararı gazeteci sendikalarına da darbe vuruyor haber alma hakkına da. Biz de iktidarı kapatma kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Gazeteciler özgürce görevini yapabilmeli" dedi.


KAPATILMA KARARI VERİLEN YAYIN ORGANLARININ YÖNETİCİLERİ NE DEDİ?

İMC TV Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç, kapatılma kararının demokratik güçlerin sesini kısmaya yönelik olduğunu belirterek "Bu girişimi Kürtlere verilen haklardan vazgeçmenin ürünü olarak görmek gerekiyor" diye konuştu.

Hayatın Sesi TV Program Koordinatörü Arif Koşar, demokratik olmayan uygulamalarla karşı karşıya bırakıldıklarını söyledi. Arif Koşar, “Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsedilecekse kapatma kararının geri alınması gerektiğini” vurguladı.

TV 10 Genel Yayın Koordinatörü Veli Büyükşahin de kapatılan televizyonları ile Alevi toplumunun da sesinin kesilmek istendiğini söyledi.

Özgür Radyo çalışanı Sinan Gerçek ise 1995 yılında kurulan ve beş defa kapatılmış olan radyolarının tekrar kapatılmak istendiğini söyledi "Dinleyiciler tek sesli bir ülke istemiyorsa radyolarına sahip çıkmalı" dedi.