Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, yazılı basının teknolojik gelişmelerin sonuçları itibarıyla ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi. Samsun'da temaslarda bulunan Karaca, yerel gazete temsilcileriyle bir araya geldi. Dijital gelişmelerin yazılı basına etkilerini değerlendiren Karaca, gelişmelerin en büyük yansımasının yazılı basının tirajları üzerinde görüldüğünü ifade etti.

 

İNTERNET MEDYASI

Karaca, kurum olarak bu tür gelişmelere ilgisiz kalmadıklarını ve çalışma içinde olduklarını dile getirerek, "Bunun farkındayız. Bununla ilgili gerçekten köklü düşüncelerimiz var" diye konuştu. Okurların internet medyası veya dijital medyaya yöneldiğini anlatan Karaca, "Yazılı basın teknolojik gelişmelerin sonuçları itibarıyla ciddi, adına ne dersek diyelim ama tehdit altında. Okurlarımızı internet medyası veya dijital medya lehine kaybediyoruz. Bu bir gerçek. Bu kayıp kısa zamanda da büyük bir artış gösterecek gibi. Potansiyel bu yönde" ifadesini kullandı.

 

“BELKİ DE DAHA ÖNEMLİ OLACAK”

Kendileri için önem taşıyan şeyin çözümler üzerine düşünmek olduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti: "Bizim bu konularla ilgili olarak temel yaklaşımımız hep başından beri şu olmuştur, gazetecilik şekil olarak değişebilir. Kast ettiğimiz nedir? Şu anda kağıt üzerinde ve matbaa baskısıyla kamuoyu ile paylaştığınız haber olarak bilgi olarak köşe olarak veya başka araçlarla kamuoyu ile paylaştığınız içerikler hiçbir zaman değişmez. Yani dijital mecrada da yarın öbür gün buluşacak olursak nihayet muhabire köşe yazısına, kültür sanat etkinliklerine ister haber olarak ister yorum olarak ister değerlendirme olarak dile getirilen içerikler, yazılar hep var olacaktır. Bu sebeple gazetecilik netice itibarıyla ölmesi bir tarafa önemini hiçbir zaman yitirmeyecek, belki daha önemli olacak."

 

“BU BASİT DEĞİL”

Bu gelişmeleri gazetecilerin iyi yorumlaması ve işin yürüyüş şeklini iyi görmesi gerektiğini vurgulayan Karaca, şu değerlendirmelerde bulundu:  "Tabii bu çok da basit değil. Yazılı basında bir ömür meslek hayatı vermiş insanlar, belki bilgisayar kullanımından tutun da bilgisayarda öbür türlü karikatür ve çizimlerde elini alıştırmış meslektaşlarımız gibi bildiğimiz o karmaşık programları kullanmakta zorluk çekiyor olabilir. Bunların da farkındayız. Burada bize düşen görev eğer bir dönüşüm olacaksa bu dönüşümü hep birlikte önce konuşarak bu konuşmalar neticesinde ortak bir paydada buluşarak bunun için meslektaşlarımızın eğitimi ise eğitim. Bunun için gazete işletmelerimizin yenilenmesi veya rehabilitasyonu gibi ne lazım geliyorsa bizim bu alanlarla ilgili temel sorunlara hazırlıklı olmamız, bunların çözümlerini ortaya koymamız gerekiyor." 

 

(Anadolu Ajansı)