Alman Federal Meclisi Basın ve İletişim Bölümü Sorumlusu Claus Hinterleitner, sosyal medyanın giderek güçlendiğini medyanın dramatik bir değişim ile karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, "Gördüğüm kadarı ile internet medyası 10 yıllık süre içerisinde kendi kendini temizleyecektir" dedi.

 

"Alman Federal Meclisinde siyasi partilerin grup toplantıları parlamento televizyonunda yayınlanmaktadır. Bunlar kamuoyuna açık toplantılar değildir. Mecliste oturum esnasında herhangi bir olumsuz olay olsa da yayına devam edilir, bizde öyle yayın kesmek gibi bir durum söz konusu değildir"

 

Mustafa Kemal Bektaş (BERLİN)  Konrad Adenauver Vakfı'nın davetlisi olarak Almanya'da gerçekleştirilen ziyaret programlarından biri de Alman Federal Meclisine yapıldı. Meclisin çalışma şartlarından gazetecilerin durumlarına kadar pek çok konu katılımcılara örnekleri ve kanunları ile anlatıldı. 

 

SOSYAL MEDYA GÜÇLENİYOR
Alman Federal Meclisi Basın ve İletişim Bölümü Sorumlusu Claus Hinterleitner, Almanya Federal Meclisinin haberleşme bölümü, konuşmaların hazırlandığı bölüm, meclis TV bölümü ve basın bürosu olmak üzere 4 bölümden oluştuğunu söyledi. 
Medyayı yakından takip ettiklerini ilgili bölümlerin de kendi sorumlulukları doğrultusunda günlük çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Hinterleitner, sosyal medya ve internet gazeteciliğin giderek güçlendiğine dikkati çekti. İnsanların habere ulaşmada farklı yöntemlere ulaşabildiğini belirten Hinterleitner konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

 

"MEDYA DRAMATİK BİR 
DEĞİŞİM GÖRMEKTE"

Facebok ve Twitter gibi sosyal internet medyaları gittikçe klasik medyaya bir rakip oluşturuyor. Buradaki siyasetçiler, milletvekilleri de normal insanlar da istedikleri kamuoyunu yaratabiliyor, aralarında rahatlıkla iletişime geçebiliyor. Medya ekonomik açıdan çok dramatik bir değişim görmektedir. Medyanın klasik bir şekilde kendi kendini finanse etme yolları arıyor çünkü gelirinin önemli bölümünü reklamlar oluşturuyor. Gelinen noktada medyanın finansmanı yetersiz kalıyor. İnternet medyası için ise etkin bir kaynak yok. 10 Yıllık bir süreç içerisinde internet medyasının kendi kendini temizleyecektir. Bunun sonucunda ise çok değişik yeni bir medya yelpazesi ortaya çıkacaktır. Doğal olarak böyle bir durum karşısında güç dengeleri de farklı olacaktır. 

 

İNTERNET MEDYASI
Benim gördüğüm kadarı ile önümüzdeki 10 ve 15 yıl içerisinde basılı medya artık fazla rol oynamayacak, genelde dijital medya büyük önem arz etmekte. Medya manzarasının gelinen süreçteki içerisinde ciddi bir parçalanma yaratacaktır. Politika içerisinde ekonomi içerisinde insanların kişilerin kendilerine dikkati çekmelerini zorlaştıran bir durum ortaya çıkaracaktır. Almanya'da saat 20.00'de yayınlanan haber programı var en önemli haber programı. Bunu seyir edenlerin sayısı 8 ve 10 milyon civarında idi. Geçen hafta bu rakam 3.2 milyona düştü, bu da insanların haber alma kaynaklarının değiştiğini ifade etmektir. 

 

AJANSLAR ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
Milletvekilleri bazı olaylara sosyal paylaşım siteleri üzerinden yorum yapıyor ve bu şekilde haber ajansları önemini yitiriyor. Taşıyıcı kurum olarak artık işlevleri azalıyor haberin kaynağı ile okuyucu buluşuyor.

 

GRUP TOPLANTILARI KAMUYA AÇIK DEĞİL
Almanya Federal Meclisinde ayda 2 kez grup toplantıları gerçekleşir yine Alman Federal Meclisinde siyasi partilerin grup toplantıları parlamento televizyonunda yayınlanmaktadır. Bunlar kamuya açık toplantılar değildir. Mecliste oturum esnasında herhangi bir olumsuz olay dahi olsa da yayın vermeye devam edilir, öyle bizde yayın kesmek gibi herhangi bir durum söz konusu değildir. 

 

SOSYAL MEDYA İLE TANITIM YAPABİLİYOR
Sosyal medyalar demokratikleşme sürecini oldukça teşvik etmekteler bu şekilde alternatif bir kamuoyu oluşturduklarından dolayı. Bir yurttaş girişimi klasik medya tarafından gözardı edilmiş olabilir, facebook veya twitter üzerinden birbiri ile haberleşebilirler ve kendisini daha rahat anlatabilme imkanı yakalayabilirler. Biliyorsunuz bazı ülkelerde bazı devletler bu sosyal medyanın bu imkanlarını ellerinden geldiğince kısıtlamaya çalışıyorlar çünkü kendi güçlerini iktidarlarını tehlikede gördüklerinden ötürü"
Katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından Alman Federal Meclisinde gezi gerçekleştirildi. Rehber eşliğinde Alman Federal Meclisinde toplantıların yapıldığı, kararların alındığı her nokta gezdirildi.