Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “MİT TIR’ları” soruşturması kapsamında tutuklanması Çaycuma Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan eylemle protesto edildi.

Çaycuma öğretmenevi önünde yapılan basın açıklaması öncesinde konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu üyesi Mahir Akşan ülkede gazetecilere, muhaliflere yönelik baskıların artığını belirterek en son olarak da Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledildiğini söyledi.

Akşan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül “MİT TIR’ları” soruşturması kapsamında tutuklanmasını kınamak için bir araya gelindiğini söyleyerek, “Basın açıklamamızı Çaycuma halkı adına, bizler adına basın mensupları adına Pusula Gazetesi ve DHA Çaycuma Temsilcisi Yeliz Alagöz Ateş yapacaktır” dedi.

Açıklamaya CHP Çaycuma İlçe Başkanı Fuat Kalaycı, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, ADD Zonguldak Şube Başkanı Kemal Yurtbay, ADD Çaycuma Şube Başkanı Şeref Köktürk, CHP Çaycuma kadın kolları üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde “Özgür Basın Susturulamaz! Çaycuma Emek ve Demokrasi Güçleri” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan Pusula Gazetesi ve DHA Çaycuma Temsilcisi Yeliz Alagöz Ateş yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

“Cumhuriyet Gazetesi Halkı Bilgilendirme Görevini Yapmıştır

 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül “MİT TIR’ları” soruşturması kapsamında tutuklandılar.

 

Bizzat Cumhurbaşkanı’nın, bu haberi (haberi yapılan suçu) kişiselleştirip suçüstü psikolojisiyle gazetecileri hedef göstererek “Bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” demesinden beri beklenilen oldu. Böylece, bir kelepçe daha takıldı “basın özgürlüğü”ne ve bir kilit daha vuruldu halkın doğru haber alma hakkına.

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin MİT tırlarıyla ilgili yaptığı haber gerçek bir olayın halka iletilmesidir. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki,“gazeteci basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve otosansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir” maddesine uygundur. Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir.

 

Tüm bunların ışığında Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedilmesi başta TC Anayasası, 5187 Sayılı Basın Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi, Mevcut Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırıdır.

 

Söz konusu haberin yayınlanması gazetecinin halka karşı görevidir. Kaldı ki, gazetecinin görevi devletin çıkarını korumak değildir. Devletin çıkarını koruyacak merciler Anayasamız tarafından belirlenmiştir. Gazeteci, devleti yönetenlerin belirlediği ulusal ve uluslararası politika konularında ön yargılara değil, halkın haber alma hakkına dayanır. Onu mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi kaygıları yönlendirir. Herkes kendi görevini yapmalıdır.

 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve yazarı Erdem Gül’ün tutuklanmasını kınıyor, iktidarın tüm baskı ve gözdağlarına rağmen, halklarına ve mesleklerine karşı duydukları sorumluluk ve kararlılıkla görevlerini yapan tüm onurlu gazetecileri desteklediğimizi, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

 

64. Hükümet reform hükümeti olarak kamuoyuna sunulmuştur. İktidara basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerindeki engelleri kaldırıp, gazetecileri tutuklanmadan mesleklerini yapabilir hale getirecek adımları atmasını bekliyoruz.”