Yeni Birlik gazetesinde 09.04.29018 tarihinde yayımlanan ‘Kayyuma Komplo’ başlıklı haberle ilgili Diyarbakır’da yayımlanan Özgür Haber gazetesi yazarı Süleyman Aydın’ın şikayeti.

KARAR
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 25 Nisan 2018 günü 15 üyenin katılımıyla yaptığı toplantıda Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi yazarı Süleyman Aydın’ın yaptığı şikayeti görüştü. Kurul, şikayet edilen Yeni Birlik Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Yılmazcan hakkında oy çokluğu ile ‘kınama’ kararı aldı.

REFERANS: 2018- 13

ŞİKAYETÇİ:

Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi yazarı Süleyman Aydın

ŞİKAYET EDİLEN:

Yeni Birlik Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Yılmazcan

ŞİKAYET KONUSU:

Taşerondan kadroya geçmek için yapılan sınavda ahlaki olmayan sorular sorulduğunu ileri süren ve ‘Bismil’de Marilyn krizi’ haberine konu Gülcan Öztürk ile eniştesi gazeteci Süleyman Aydın’la ilgili Yeni Birlik gazetesinde yayımlanan ‘Kayyuma Komplo’ haberi.
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde belediyede çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişi sırasında yazılı sınavı geçen yüksek okul mezunu Gülcan Öztürk, mülakatta kendisine ahlaki olmayan sorular yöneltildiğini ve kadroya alınmadığını ileri sürdü. Kadın işçinin açıklamaları 6 Nisan günü ulusal yayınlanan bazı gazetelerde ve birçok internet sitesinde ‘Taşeron sınavında garip soru. Bismil’de Marilyn Monroe krizi’ başlığı ile yayımlandı.
Haberde, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili (kayyum) Turgay Güleç başkanlığındaki sınav heyetinin, Gülcan Öztürk’e “John F Kennedy Havaalanı nerededir?” diye sorulduğu, buna destek olsun diye ‘Yasak aşkı kimdir?’ denildiği, cevap alınamayınca Marilyn Monroe hatırlatması yapılıp, “Sizin gibi sarışın ve kıvırcık saçlı’ ve ‘Kennedy’nin eşi yasak aşkını öğrenince ne tepki verdi?’ gibi ifadeler yer aldı. Haberde, Kaymakam Güleç’in konuyla ilgili sorulara “Kendisine ‘John Kennedy kimdir? John Kennedy Havalimanı nerededir?’ gibi sorular sorduk. ‘Havalimanı İstanbul’dadır’ diye cevap verdi… Asla John Kennedy’nin yasak aşkı Marilyn Monroe ile ilgili bir şey sormadık. Mülakatta başarısız olunca intikam hırsıyla iftira atıyor” yanıtı da yer aldı.

Merkezi İstanbul’da bulunan Yeni Birlik gazetesi de 9 Nisan 2018 günü, bu haberdeki iddiaları yalanlayan ‘Kayyuma Komplo’ başlıklı haberi yayımladı. Gazetenin haberinde, Bismil Kaymakamı Turgay Gülenç’in iddiaları yalanladığını belirtilerek, Bismil Belediyesi tarafından yapıldığı söylenen açıklamaya yer verildi. Başka yerde yayınlanmayan bu açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Söz konusu işçiye genel olarak İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nce hazırlanarak sınav yapan idarelere gönderilen hazır sorular sorulmuş, tamamına yakınına yanlış cevap alınmıştır. Bunlara ilaveten ‘John F Kennedy Havalimanı nerededir?’ diye sorulmuş İstanbul’da yanıtı alındıktan sonra Kennedy’nin kim olduğu sorulmuş cevap alınamayınca diğer sorulara geçilmiş hemen hemen hiçbir soruya doğru cevap alınamayınca mülakat bitirilmiştir. Mülakat baştan sona kamerayla kayıt altına alınmış gerektiğinde adli makamlara delil olarak sunulacaktır.”
Açıklamanın devamında “Diyarbakır’da yerel gazetelerden birinde köşe yazarlığı yapan birisi olduğunu öğrendiğimiz bir şahsın bu kişinin eniştesi olduğu ve bu haberleri basını kullanarak maksatlı olarak çıkarttığı tarafımızdan tespit edilmiş olup, yalan ve iftira nitelikle haber yapan bu basın organları hakkında gerekli yasal işlemler belediyemizce başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.
Şikayetçi Süleyman Aydın ise yerel Özgür Haber gazetesinde köşe yazarı olduğunu, baldızı Gülcan Öztürk’le ilgili haberi kendisinin yaptırdığı iddialarının asılsız olduğunu savundu. Yeni Birlik gazetesinin yerelde muhabirinin olmadığını; haklarında haber yapılırken kendisi ve baldızının görüşüne başvurulmadığını belirten şikayetçi, “Yirmiye yakın gazete ve televizyon kanalının benim direktifime binaen haber yaptıklarını açıkça uydurmak, tüm gazeteci arkadaşlarımızın değerliliğine leke sürme gayretinde bulunma cüreti gösterilmiştir’ dedi.
Şikayet edilen haberin, Bismil Kaymakamı Turgay Güleç tarafından ‘ısmarlama’ yaptırıldığını, asılsız suçlamalarla kişilik haklarına saldırıldığını savunan Süleyman Aydın, bu konuda gazete yetkilileriyle görüşmek istediğini ancak sonuç alamadığını belirtti.

UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR
Şikayet başvurusu Yeni Birlik Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Yılmazcan’a hem e-mail hem posta yoluyla iletildi. Postanın alındı belgesi geldi, süresinde cevap verilmedi. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.

Birçok gazetede ve internet sitesinde 6 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan ‘Bismil’de Marilyn krizi’ haberi, şikayet edilen Yeni Birlik gazetesinde yer almamıştır. Taşeron işçilerin kadroya geçişi sınavlarında haksızlıklar yapıldığı iddiaları nedeniyle kamuoyunda geniş yankı uyandıran haberin yayımlanmasından 3 gün sonra Yeni Birlik Gazetesi, bu iddiaları yalanlayan ‘Kayyuma Komplo’ başlıklı haber yapmıştır.

Haberin kaynağı olarak Bismil Kaymakamı Turgay Güleç’in sözleri ve Bismil Belediyesi tarafından yapıldığı söylenen açıklamadır. Şikayetçi, haberin sadece Kaymakam Güleç tarafından ‘ısmarlama’ yaptırıldığını, Bismil Belediyesi’nin böyle bir açıklamasının olmadığını savunmaktadır. Bismil Belediyesi’nin internet sitesinde de bu konuda bir açıklama yer almamaktadır.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Şikayet edilen Yeni Birlik gazetesi günlük yayın organıdır, izlediği yayın politikasına uygun haberlere yer vermektedir. Hangi haberi kullanıp hangi haberi kullanmayacağı editörlerini ve gazetenin okuyucularını ilgilendirir.
Bu nedenle de Bismil’de taşeron sınavında Gülcan Öztürk’le ilgili ilk haberi yayın politikasına uygun bulmayıp kullanmamış, aradan birkaç gün geçtikten sonra bu olayın ‘komplo olduğu’ haberine yer vermiştir.

Habere kaynak olarak gösterilen Bismil Kaymakamı Turgay Güleç ile Bismil Belediyesi, sadece kendilerine açıklama yapmış ve Yeni Birlik gazetesi de bunu ‘özel haber’ olarak yayınlamıştır. Bu açıklamaların başka yerde yer almaması da ‘açıklamanın yapılmadığı’ anlamına gelmez.

Ancak şikayetçi, haberde yer alan ‘Diyarbakır’da yerel gazetelerden birinde köşe yazarlığı yapan birisi olduğunu öğrendiğimiz bir şahsın bu kişinin eniştesi olduğu ve bu haberleri basını kullanarak maksatlı olarak çıkarttığı….’ ifadeleriyle kendisinin hedef alındığını söylemektedir ki bunda haklıdır. Bismil küçük bir yerdir, kim kimin eniştesi olduğunu bilmektedir.

Şikayet edilen haberde, ‘komplo kurmak’ suçlamasıyla karşı karşıya kalan şikayetçi Süleyman Aydın’ın görüşünün alınması; ayrıca haber kaynağı gösterilen Kaymakam Turgay Güleç ve Bismil Belediyesi’nin suçlamalarına maruz kalan taşeron işçi Gülcan Öztürk’ün de görüşünün etik açıdan alınması gerekirdi.

Bu nedenle şikayet konusu haber Basın Meslek İlkeleri’nin ‘Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ şeklindeki 4’üncü maddesine;
‘Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlamaz’ şeklindeki 6’ncı maddelerine aykırı olarak değerlendirilmiştir.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 25 Nisan 2018 günü 15 üyenin katılımıyla yaptığı toplantıda Süleyman Aydın’ın şikayetini görüştü ve 5’e karşı 10 oyla Yeni Birlik Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Yılmazcan hakkında ‘kınama’ kararı aldı.

NOT: Basın konseyinin farklı kararlarını etik değerlere sahip çıkılması adına yayımlıyoruz.,