Olağan Genel Kurulunu 25 ve 26 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirecek olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) etkinliklerini ve çalışmalarının tamamını tüm üyelerine rapor olarak göndererek bilgilendiriyor. Bu bilgilendirmeyi kısa bir özet haline dönüştüren TGC'nin hizmetleri şöyle sıralanıyor: 

Üyelerimize yönelik çalışmalarımız

Yılda 5 kez üyelerimize yönelik ortalama 500 ila 1000 üyenin katıldığı yemekli etkinliklerle başarılı gazetecileri ödüllendirdik. Ödül törenlerinde üyelerimizi buluşturduk. .

1. TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri 
2. 24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü 
Basın Özgürlüğü Ödülleri
Sürekli Basın Kartı Ödülleri 
3. Burhan Felek Hizmet Ödülleri 
4. Sedat Simavi Ödülleri 
5. Yerel Medya Ödülleri 

Babıali Günleri Buluşması
Medyanın doğduğu yer olan Babıali'de medya çalışanlarını halkla buluşturduk.
Sultanahmet ve Gülhane Parkı'nda 3. 4. ve 5. Babıali Günleri'ni düzenledik. 100'ü aşkın sayıda yaygın ve yerel gazete, dergi, radyo, televizyon kuruluşu ve yayınevini bir araya getirdik. Babıali Günleri'nde gazeteci-yazarlar için imza günleri düzenledik. Babıali Günleri kapsamında Boğaz'da yemekli tekne gezintisi, konser, panel, sergi, tiyatro etkinlikleri yaptık. Etkinlik süresince Babıali Gazetesi'ni çıkardık. İstanbul'daki tüm iletişim fakültesi öğrencilerinin temsilcilerinin yer aldığı toplantılar düzenledik. Gerçekleştirilen üç Babıali Günleri etkinliğini 100 bine yakın vatandaş ziyaret etti. 

21 yerel medya seminerlerinde üç bine yakın gazeteciye sertifika verdik
TGC olarak Konrad Adenauer Vakfı ile birlikte üç yılda İstanbul'da 10, Mersin, Niğde, Gaziantep, Antalya, Osmaniye-Kadirli, Muş, Antakya, Malatya, Aydın, Sinop-Gerze ve Adana'da birer olmak üzere toplam 21 yerel medya semineri yaptık. İki ila üç gün süren seminerlerde 3 bine yakın meslektaşımıza sertifika verdik. 

Türkiye'nin, alanında uzman en önemli gazetecilerini, bu seminerlerde konuşmacı olarak ağırladık. Yerel medyada çalışan meslektaşlarımızla buluşup tanışmalarını sağladık. Meslektaşlarımızın, haber dili, mizanpaj, etik, hukuk, fotoğraf, kamera çalışması, uzman habercilik, nefret söylemi, Basın İlan Kurumu Mevzuatı, iliştirilmiş gazetecilik, yeni medya gibi konularda bilgilendirdik. 

Son dönemde gazetecilerin yargılanmasına ve tutuklanmasına neden olan dijital verilerle ilgili püf noktalarının, uzman hukukçuların ağzından meslektaşlarımıza aktarılmasını sağladık.

Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit Etkinliği'nde 112 belgesel gösterildi
TGC, Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit Etkinliğini gerçekleştirdik. Ayın her Çarşamba günü toplam 112 belgesel gösterildi. Belgesel yapımcıları arasında yer alan gazeteciler bu etkinliklerde söyleşiler yaptı. 

Etkinlikler öz kaynaklarımızı kullanmadan gerçekleştirdik
TGC'nin üyeye dönük tüm büyük etkinliklerini saygın kuruluşların sponsorluk desteği ile öz kaynaklara dokunmadan gerçekleştirdik.

Ay sonu yemekleri 
Geleneksel Ay Sonu yemeklerini aksatmadan gerçekleştirdik. Düzenlenen toplantılarda üyeleri faaliyetler konusunda her ay düzenli olarak bilgilendirdik.

Emekliler Komitesi'nin çalışmaları
Emekliler Komitesi yaşlı ve hasta üyelerimizi düzenli olarak evlerinde ziyaret ederek taleplerini karşıladık. Cemiyetin etkinlikleri konusunda üyeleri bilgilendirdik. 

Doğum yardımı
Çocuğu olan üyelerimize tüzüğümüzde yer aldığı şekilde düzenli olarak doğum yardımı yaptık.

Sağlık yardımı
Hasta ve tedavi gören üyelerimize Sağlık-Sosyal Yardım Yönetmeliği çerçevesinde sağlık yardımı yapıldı. Başvuran üyelerimizin tedavileri ile doğrudan ilgilendik.

İşsizlik yardımı 
5953 sayılı yasayla çalışan meslektaşlarımıza işten çıkarıldıkları durumlarda asgari ücret tutarında üç ay süreyle, oluşturduğumuz Dayanışma Fonu'nda işsizlik yardımı yaptık.

Ölüm yardımı
Vefat eden üyelere ölüm yardımı yaptık. Ailelere taziye ziyaretinde bulunarak acılarını paylaştık.

Hastanelerle yapılan indirim anlaşmaları 
Üç büyük ilde yer alan, özellikle zincir hastaneler başta olmak üzere çok sayıda hastane, görüntüleme merkezi, laboratuvar, evde bakım merkezi, hekim ve diş hekimi ile indirim anlaşmaları yaptık. Birçok özel hastanenin de üyelerimizden fark ücreti almamasını sağladık.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü ile hizmet protokolü
TGC, İstanbul Sağlık Müdürlüğü ile Üsküdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile hizmet protokolü imzaladık. Bu protokol kapsamında üyelerin öncelikli hizmet alması sağladık.

Eğitim Fonu oluşturuldu
Üyelerimizin üstün başarılı çocuklarının eğitimlerine destek olmak için yeni dönemde kullanılmak üzere eğitim fonu oluşturduk.

Kısa mesaj ve elektronik posta ile kesintisiz bilgilendirme
Üyeleri tüm etkinlikler, cezaevi ziyaretleri, duruşma takipleri, meslektaşlarımızın imza günleri ve vefatlarla ilgili olarak kısa mesaj ve elektronik posta ile düzenli biçimde bilgilendirdik.

1 Mayıs Kriz Masası 
İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü ile görüşülerek 1 Mayıs kutlamalarında gazetecilerin güvenli ve rahat çalışabilmesi için bir kriz masası oluşturduk. 
1 Mayıs'tan önce, asayiş ve terörle mücadele konusunda çalışan emniyet yetkilileri ile meslektaşlarımız TGC Lokali'nde buluşturduk. Karşılıklı olarak görüş ve talepleri paylaştık.
Habercilere 1 Mayıs'ta meydana gelebilecek olaylarda arayabilecekleri telefon numaraları verildi.

Adliye muhabirlerine Çağlayan'da basın odası 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşülerek İstanbul Adalet Sarayı içinde bir basın odası yapılmasını sağladık. Odanın mobilyası ve ihtiyaçlarını TGC olarak karşıladık.

Tarihi TGC binasının onarımı ve mülklerden sağlanan gelirlerde artış
TGC'nin tarihi binası zemin katından çatıya kadar onarıldı, boyandı. Yangın merdiveni ve acil çıkış kapıları yaptırıldı. Asansör halatları ve iç güvenlik kapısı yenilendi. 2012 yılında binanın 100 bin lira tutan doğal gaz dönüşümü sponsor bulunarak TGC'ye hiçbir ek yük getirmeden gerçekleştirildi. TGC'nin aylık yakıt harcamaları yüzde 70 oranında azaltıldı. 
TGC'nin mülklerinin kira sözleşmeleri güncellendi. Yıllık, iki yıllık ve üç yıllık sözleşmelerle TGC'nin ekonomik çıkarları korundu. Mali olarak rahatlama sağlandı.

TGC Basın Müzesi
Dünyadaki 15 müzeden biri olan TGC Basın Müzesi'nde medyanın hafızası olan bilgi, belge, gazete, dergi ve kitap arşivinden 5 bine yakın araştırmacı yararlandı. Basın Müzesi 'nin Sanat Galerisi ve Müze katı salonlarında 2010 - 2013 (Nisan ayına kadar) yılları arasında 87 resim, 8 fotoğraf, 5 karikatür ve 1 pul sergisi olmak üzere toplam 101 sergi gerçekleştirildi. Yine aynı dönemde Basın Müzesi Müze katında, 5 panel ve 15 Şiir ve Musiki Günü gerçekleştirildi. Müze bağlı olduğu Ayasofya Müzeler Müdürlüğü'nden her yıl düzenli olarak faaliyetleri nedeniyle teşekkür aldı. Babıali Günleri'nin açılış ve kapanış kokteylleri, basın özgürlüğü konulu sergileri ve panelleri de müzede düzenlendi. Müzede resim kursları, Osmanlıca ve belge okuma seminerleri, diksiyon kursları yapıldı. 

TGC Şiir ve Musiki Günleri düzenlendi
2011 yılı ekim ayından itibaren Basın Müzesi'nde her ayın ikinci cumartesi günü Şiir ve Musiki Günleri etkinliğini başlattık. Üyelerimizi ve sanatseverleri bir araya getiren 15 Şiir ve Musiki Günü'nde haftanın temasına uygun şiirler musiki eşliğinde seslendirildi. Ünlü şairlerin yaşam öyküleri dinleyicilerle paylaşıldı.

Basın Senatosu çalışmaları 
Sırasıyla Necmi Tanyolaç, Nail Güreli ve Sedat Ergin'in başkanlıklarını yürüttükleri TGC Basın Senatosu Başkanlık Divanı son üç yılda doğrudan ve internet üzerinden yapılan basın etiği ihlalleriyle ilgili başvuruları değerlendirdi. Uzun tutukluluk süreleri nedeniyle özgürlükleri kısıtlanan gazetecilerin durumlarıyla ilgili basın açıklamaları yaptı.

Bizim Gazete'nin renkli basılması 
19. yılına giren TGC Bizim Gazete, son üç yılda basının karşı karşıya kaldığı ağır baskılar dikkate alınarak gazetecilik alanında hak haberciliği yapmaya yöneldi. Siyah-beyaz çıkan gazetede renkli baskıya geçildi. Kağıt kalitesi iyileştirildi. Haftanın 6 günü çıkan gazete haftanın her günü çıkmaya başladı. Gazetenin içinde bulunduğu mali darboğaz alınan önlemlerle aşıldı. Gazete ofisi Basın Müzesi'nden TGC Binası'na taşındı. Gazete sayfaları internet ortamında da yayınlanmaya başladı. İlan-kota düzenlemeleri yeniden yapılarak ilan gelirleri artırıldı. 

TBMM'ye gönderilen raporlar 
Anayasa değişikliği, Yıpranma Tazminatı, TCK, CMUK, TMK, 3. ve 4 Yargı Paketleri'nin hakkında ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen maddeleriyle ilgili ayrıntılı raporlar hazırlandı. Adalet Komisyonu'nda bu rapor sözlü olarak paylaşıldı. Ayrıca Sporda Şiddetin Önlenmesi ile ilgili yasa tasarısı hakkında rapor hazırlayıp ilgili bakanlara ve Adalet Komisyonu Başkanı'na gönderdik.

Basın açıklamaları
Gazetecilerin terörist suçlamasıyla tutuklanmasına, gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılara, yayın organlarının kapatılmasına, ağır para cezaları verilmesine, işten çıkarmalara, meslektaşlarımıza uygulanan akreditasyonlara anında tepki gösterdik. Emniyet güçleri ile olayların sonuçlandırılması konusunda temaslar kurduk. 
Basın özgürlüğünü ve halkın haber almak hakkını engelleyen başta iktidar olmak üzere tüm güç odaklarının girişimlerine sözlü ve yazılı olarak tepki gösterdik.

Tutuklu gazetecilere cezaevinde ziyaret 
Son üç yılda cezaevine giren ve çıkan gazeteci sayısı 190'ı buldu. Halen 70 gazeteci cezaevinde. Ergenekon'dan KCK'ya, Odatv'den öldürülen gazetecilerin davasına kadar tüm duruşmaları hiçbir siyasal görüş ayrımı yapmaksızın takip ettik.
Meslektaşlarımızı cezaevinde de yalnız bırakmadık. Bakırköy Kadın Tutukevi, Kandıra, Silivri ve Maltepe cezaevlerinde tutuklu bulunan meslektaşlarımızı düzenli aralıklar ziyaret ettik. Ziyaretlerde gerçekleştirdiğimiz detaylı röportajları TGC Bizim Gazete'de yayınlamakla kalmayıp tüm medyaya göndererek bu röportajların yaygın ve yerel basında geniş şekilde yer almasını sağladık. 

Tutuklu gazetecilerin ailelerine destek
Tutuklu gazetecilerin dışarıdaki ailelerini de yalnız bırakmadık. Ev ziyaretleri ve telefon görüşmeleri ile sorunlarını yakından takip ettik. 
Tutuklu gazetecilerin yakınları TGC Konferans Salonu'nda yabancı meslek örgütü temsilcileriyle düzenli olarak bir araya getirdik. Meslektaşlarımızın aileleri sorunlarını ilk ağızdan uluslar arası kamuoyuna yansıtma olanağı buldu.

Ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti
TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük'ün 150 gazeteci ve birçok gazetecilik meslek örgütüne yüz yüze ücretsiz danışmanlık hizmeti vermesini sağladık. Öldürülen meslektaşımız Cihan Hayırsevener'in davası İstanbul'da avukat Gökhan Küçük tarafından üstlenildi.

Suriye'de esir düşen gazeteciler için girişim
Suriye'de esir düşen Gazeteci Başar Fehmi Kadumi ve kameraman Cüneyt Ünal'ın serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler temsilcisine iki kez mektup yazdık. Cüneyt Ünal'ı Suriye'den getiren heyette TGC de bir üyesi ile yer aldı. Heyet Cüneyt Ünal ile birlikte İstanbul'a geldikten sonra TGC Lokali'nde düzenlediğimiz bir basın toplantısı ile yaşananların kamuoyuna yansıtılması sağladık.

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun oluşumunda önderlik
TGC, Türkiye tarihinde ilk kez 93 meslek örgütünü bir araya getiren Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun oluşturulmasına büyük katkı sağladık. Kuruluş aşamasında GÖP'ün sekreteryasını TGS ile birlikte üstlendik. GÖP'te dönüşümlü başkanlık sistemi oluşturuldu. GÖP'ün ilk başkanlığını TGC Başkanı üstlendi. Üç dönem TGC olarak GÖP'ün başkanlığını üstlenerek basın açıklamaları, toplantılar ve paneller yaptık. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik engellere, gazetecilerin açılan binlerce dava ile baskı altında tutulmasına ve meslektaşlarımızın düşündükleri ve yazdıkları nedeniyle tutuklanmasına tepki gösterdik. Düzenli yapılan yürüyüşlerle basın ve ifade özgürlüğü konusunda ülke ve uluslar arası gündemde farkındalık yarattık.