Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgeyle emniyet binalarına girişleri yasaklanan gazetecilerin durumunu görüşmek üzere İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’u ziyaret etti. 


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yapılan görüşmeye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir katıldı.


Görüşmenin çıkışında kapıda bekleyen gazetecilerin sorularını yanıtlayan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi: 


“Biz bir saat süren bir görüşme yaptık. TGC’nin 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sonucunda biliyorsunuz yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Yürütmeyi durdurma kararı henüz İstanbul Emniyet Müdürü’ne tebliğ edilmemiş. Biz UYAP’tan alınan mahkeme kararını kendisini ilettik. Bu konuda da son karar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün. Bizim Ankara’daki polis muhabirlerinden aldığımız bilgilere göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün basın odalarına bakışı pek sıcak değil. Şu anda davanın sonucuna ilişkin karar bekleniyor. 


İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, mahkeme basın odaları açık kalacak diye karar verirse, karara uyacaklarını belirtti. Hukukun üstünlüğünden yana olduklarına göre, davanın sonucunda olumlu karar çıkarsa hukuken basın odasının açılması lazım. Aksi halde bu ülkede polis muhabirliği bir gelenektir. Bu tutum nedeniyle meslektaşlarımızın işlerini yapamayacaklarını ve işsiz kalabileceğini vurguladık.


İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’tan aldığımız bilgiye göre gazeteciler, emniyete basın kartını göstermek suretiyle içeri girebilecekler. Ancak bunun öncesinde görüşeceği kişiyle randevusu olması gerekecek. Kapıda girişe ilişkin bir engelleme olmayacak. Arkadaşlarımızın rahat çalışabilmesi için 3-4 gündür bütün gazete ve televizyonlara ayırt etmeden bilgi ve görüntü gönderdiklerini söylediler. Bir arkadaşı da basınla iletişim halinde olması için görevlendirmiş.
 

POLİS KİMLİK KARTINI GÖSTEREN GAZETECİYE MÜDAHALE ETMESİN


Biz ayrıca İstanbul Emniyet Müdürü’nden toplumsal olaylarda gazetecilerin bazı polisler tarafından hedef seçildiğini, dövüldüğünü, biber gazı ve copla yaralandığını hatırlatarak, gazetecilerin rahat çalışabileceği koşulların sağlanmasını istedik. Basın kartını, kimlik kartını gösteren gazetecilere polisin engel olmamasının sağlanmasını talep ettik.”


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için de bir mesaj veren Turgay Olcayto, şunları söyledi:


“Çalışan Gazeteciler Günü hepinize kutlu olsun. Sahada çalışan arkadaşlar en çok bu yükü çekiyor. Kameramanlar, foto muhabirleri, muhabirler hem kendi patronaj kesiminden baskı altındalar hem de toplumsal olaylarda polis şiddetiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bütün bunları dilimizin döndüğünce anlattık. Bundan sonraki 10 Ocak’ları ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, özgür ve bağlantısız gazeteciliğin yapılabildiği ve cezaevlerindeki gazetecilerinde dışarıda olduğu bir ortamda karşılarız.”