Tarihi Kentler Birliği Kdz. Ereğli’yi belediyeye verdiği ödül ile taçlandırdı.

Ödüllendirmenin sebebi Gazi Alemdar Müze Gemisi.

Milli Mücadele Müze Ödülleri kapsamında verilen bu ödül, Kdz. Ereğli’nin kurtuluşunun 100. Alemdar Gemisi Destanı’nın da 99. Yılında geldi.

27 Ocak 2021’de Alemdar Destanı 100. Yılını kutlayacak.

Böylesine şanlı bir tarihe sahip olan Kdz. Ereğli’de 100. Yıl kutlamalarının covid 19 salgınına denk gelmesi, coşkumuza coşku katacak kutlamaları bir parça engellemiş olsa bile, bu ilçe Kurtuluş Savaşı’nda kendi kendini ilk kurtaran ilçe olma özelliği ile de hep  farklı bir gururun sahibi olma onurunu taşıyacaktır.

Kutsal İsyan Kdz. Ereğli’nin şanlı geçmişinin adıdır.

Özgürlüğüdür.

*

Bu yıl boyunca Kdz. Ereğli’nin 100. Kurtuluş yılı etkinlikleri sanıyorum ki devam edecek. Sanat Kurumu’nun bir tiyatro çalışması vardı mutlaka bir “sahne” denilecektir.

Böylesine önemli bir yılı zirveye taşıyacak olay ise önümüzdeki yıl 27 Ocak’ta kutlanacak olan Alemdar Destanı’nın 100. Yılı törenleridir.

27 Ocak 2021’de Kdz. Ereğli Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne verilmesi talep edilen ve bu konuda bir çok girişimin başlatılıp yapıldığı, ancak özellikle önceki yerel yönetim, siyasetçiler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütlerinin ilgisizliği nedeniyle İSTİKLAL MADALYASI alınamamıştır.

Bu konuda yan çizmeye dönük gerekçeler, ipe un sermekten başka bir şey ifade etmiyor.

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşının adresi Kdz. Ereğli ve Alemdar Gemisi’dir.

Bu savaşın tek deniz şehidi Recep Kahya’dır.

Esir alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılması için Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan hükümetin imzaladığı ilk uluslararası sözleşme de Alemdar’ın kurtarılması operasyonu nedeniyledir.

Yetmez!

İşgal edilen ülkemizin kara suları ve limanlarını kendimizin kullanma hakkının elde edilmesidir.

Bu kadar açık!

*

Böylesine şanlı bir olayın kahramanı olan Alemdar Gemisi’ne haklı olarak “İstiklal Madalyası” isteyen Kdz. Ereğli halkının yıllar önce topladığı 50 bine yakın imza TBMM’de bekletilmek yerine, o raflardan indirilmeli ve 27 Ocak 2021’de Gazi Alemdar Müze Gemisi İSTİKLAL MADALYASINA kavuşturulmalıdır.

Bunun için öncelikle 5 Zonguldak Milletvekili bir araya gelmeli ve ortak bir önerge ile bu kanun teklifini TBMM Başkanlığına Meclisimin Başkanını birlikte ziyaret ederek sunmalıdırlar.

Hep birlikte bu onuru yaşamanın adımını atma erdemini göstermeleri çok mu zor olmasa gerek?

Bu konu siyasi değil.

Bu konu Kurtuluş Destanının en önemli parçalarından biri.

Konuyu bilmiyorlar ise Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin Başkan Yardımcısı Atılay Durmaz Demiroğlu’ndan istedikleri her türlü bilgiyi temin edebilirler.

İşin gerçeği, Alemdar’a İstiklal Madalyası verilebilmesi için hiçbir engel yok ve tam aksine, helvayı yapacak; un, su ve şeker de var ama.

Usta ve ustalar yok!

İnşallah milletvekilleri beşi bir yerde olmakta buluşurlar da, 100. Yıla ışık olurlar.