Soru: Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk imzaladığı uluslararası anlaşma nedir?
“Bilenler bilmeyenlere anlatsın” derseniz, yanıtını belgelerden vereyim: 
Yanıt: Kdz. Ereğli’de Alemdar Gemisi’ni işgal eden Fransız Askerlerinin tutsak alınması sonrasında önemli gelişmeler oldu.

BELGELERDEN:

*Fransızlar esirlerini, silahlarını, ALEMDAR’ı ve ALEMDAR tayfasını geri istiyorlardı. Bizim karşı talebimiz ise ALEMDAR ve onun kahraman mürettebatı geri verilemez, Fransız esirlerin ve silahların geri verilebilmesi ise ancak Fransızların Karadeniz’de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunmayacağı, arama tarama ve kontrol yapmayacağı garantisini verirlerse mümkün olabileceği şeklindedir.

*Sonunda Fransızlar şartlarımızı kabul etmek zorunda kaldılar. Fransızların İngilizlere darılarak Türklere yönelmelerinin tesirini de inkâr etmemek tarih borcudur. Yalnız Ereğli limanında baştan kara yatan ALEMDAR’ın yüzdürülerek başka bir tarafa kaçırılmaması hakkındaki Fransız isteğini Mutasarrıf Nusret beyşahsen kabul ederek söz vermiş olduğundan ültimatom müddetinin sona ermesine rağmen bir harekette bulunmamışlardı. Ancak silahlarını da geri alarak denizdeki sindirici güçlerini kurtarmak kaygısına düşmüşlerdi. 

*Bir taraftanda Muhittin Paşa ile Fransız Amiraller arasında devam eden telgrafla görüşmelere Zonguldak Mutasarrıfı Nusret Bey de görüşmeci olarak Fransız komutanlarla bir fiil görüşerek katılıyordu, nihayet 17 Şubat 1921 günü “ALEMDAR Antlaşması” yapıldı. Bu antlaşmaya göre; iade edilecek Fransız esirlerin karşılığında bundan böyle kara sularımızda (10 mil) Türk bayraklı gemilere dokunulmayacak. ALEMDAR ise Ereğli’de kalacak hareket etmeyecekti. İki taraf arasındaki bu yakınlaşma 20 Ekim 1921’de “Ankara Antlaşması” ile son buldu, bu antlaşma ile Fransa tarafından tanınan TBMM ve Mustafa Kemal Paşa, daha sonra Mudanya ve Lozan ile tüm dünyaca tanınmış oldu.

*BU İTİLAFNAME İLE, SİYASİ, İKTİSADİ ASKERİ İLA.. HİÇBİR HUSUSTA İSTİKLALİMİZDEN HİÇBİR ŞEY FEDA ETMEKSİZİN ECZAYI VATANIMIZIN KIYMETLİ PARÇALARINI İŞGALDEN TAHLİS ETMİŞ OLDUK. BU İTİLAFNAME İLE AMALİ MİLLİYEMİZ, İLK DEFA OLARAK DÜVELİ GARBİYEDEN BİRİ TARAFINDAN, TASDİK VE İFADE EDİLMİŞ OLDU.(NUTUK M. KEMAL ATATÜRK CİLT II SAHİFE 625)

Kurtuluş Savaşı’nda bir tek deniz savaşı yaşandı.  O savaşta  Kdz. Ereğli’de Alemdar Gemisi’nin kurtarılmasıdır. 
Peki bu savaşta ölü veya yaralı var mı?

Alemdar mürettebatından Recep Kahya şehit oldu. Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz şehididir.
Düşünebiliyor musunuz, Kurtuluş Savaşı’nda yazılan tarihte Kdz. Ereğli’nin önemini.
Tek deniz savaşı Ereğli’de yaşanıyor ve tek deniz şehidi de bu savaşta Recep Kahya oluyor.

Yine bir soru:

Kdz. Ereğli bu tarihsel farkını öne çıkarıp anlatabiliyor mu?
Eh !
İyi ki Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuruldu ve harekete geçti de, bu geminin birebir aynısını en başta Erdemir’in olmak üzere, Bölge Komutanlığı, Tersaneciler ve Belediye işbirliğini sağlayarak yaptırdı.
2008 yılından bu yana 1 milyon kişinin gezdiğinin açıklandığı Alemdar Gemisi’nin Kdz. Ereğli’ye kazandırdığı tarihsel ayrıcalığın taçlandırılması için şimdi iki şey gerekiyor.

Birincisi, Kdz. Ereğli Belediye Meclisinin 2012 yılında oybirliği ile aldığı karar çerçevesinde TBMM’ye yaptığı başvurunun değerlendirilerek Alemdar Müze Gemisi’nin “İstiklal Madalyası” ile onurlandırılması.

İkincisi de, Recep Kahya’nın yıkılan eski postanenin bulunduğu alana sembolik bir mezar anıtının yapılması. 
Bu görev öncelikle milletvekilleri ve belediyenindir.

Özellikle milletvekilleri, İSTİKLAL MADALYASI için TBMM’de üstlerine düşen görevi yerine getirirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile de Recep Kahya’nın anıt mezarı için proje hazırlattırarak yapımını sağlayabilirler.

Şimdi en önde koşması gerekenler Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile Milletvekili Faruk Çaturoğlu olmalıdır.
Sözün kısası; Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
Şimdi hizmet zamanı.
Bekliyoruz…