Kdz. Ereğli’nin her yerinden tarih fışkırıyor.

Fışkırmasına fışkırıyor ama, bu tarih ve kültürü tanıtma konusunda ortada ne işbirliği ne de görüş birliği var.

Yok!

Ereğli’nin tarihine sahip çıkacak ortada ne bir kurum ne de kuruluş var.

Sanki ilçenin tarih ve kültürünü yaşatma (ma) programı öyle bir etkisine almış ki, “gelin dostlar konuşalım” diyeni de bulamıyoruz.

O yok bu yok.

O yanlış bu yanlış.

Sonuç:

Benimki doğru…

 

Ama güzeller de var.

Bu güzeller bizim güzeller.

Her biri Ereğli sevdalısı.

Kentin tanıtımı konusunda büyük özveriyle araştırmalar yaparken,  maddi yönden de hep veren ve hiç almayan bu Ereğli sevdalılarına selam olsun.

Bir Kutsal Kıvrak, bir Can Canver, bir Yaman Civan, bir Durmaz Demiroğlu, bir Mustafa Özçelik gibi isimlerin önünde ‘Ereğlililik’ ruhumla saygı ile eğiliyorum.

İyi ki onlar var.

Ereğli’nin tarihini öne çıkarmak konusunda  çırpınıyorlar da, bilgi sahibi olabiliyoruz.

 

Ne dedi Kutsal Kıvrak “Herkül efsanedir ama Herakliedes efsane değildir”.

Galileo’dan 2 bin yıl önce dünyanın kendi ve güneşin ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğünü Platon’un Akademia Üniversitesi’nde ortaya atan Herakliedes Ereğli’de doğru. 78 yaşında doğduğu kente yaşama veda eden Herakliedes gibi daha kimler yok ki.

Ereğli tarih fışkırıyor.

Ama…

Bu tarihe sahip çıkma misyon ve görev ile sorumlulukları bulunması gerekenlerin  oyun bozanlıkları bir yana, gerçek anlamda taşın altına elini sokması gerekenler de konulardan bihaber.

Hayat laylaylom…

Dünya tarih satarken, Ereğli’nin kendi geçmişini öne çıkaracak atılımlardan uzak durması hiç akıl kârı mı?

 

İşte bugün Alemdar olayının 94. Yıldönümü.

Eskiden Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği, Karadeniz Bölge Komutanlığı önünden eski hastaneye giden yoldaki köprü başında Alemdar Anıtı önünde toplantılar düzenler ve Alemdar Gemisi’nin Kurtuluş  Savaşı’mızdaki yararlılıkları anlatırken, bu olayın savaşta tek deniz savaşı olduğu, şehit olan Recep Kahya’nın da ilk ve tek deniz şehidi olduğuna dikkat çekerdi. 

Derneğin yönetimi de  bu etkinlikleri düzenlemenin coşkusuyla,  Alemdar Destanı’nı tanıtma konusundaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmenin manevi hazzını yaşayarak paylaşırdı.

O yıllar tabi ki.

 

Ya şimdi?

Bulduğu kara taş parçalarının taşkömürü olduğunu bulunca İsmail Ağa’nın adamları tarafından İstanbul’da öldürülen ve tarihe ilk maden şehidi olarak geçen Uzun Mehmet’i inkar edecek kadar bir yanlışın peşindekileri de  dışlamadan bir araya gelinmelidir.

Ereğli, artık saklı ve çok zengin tarihine sahip çıkmayı becermelidir.

 

Ve herkes  “bugün dünden neden daha kötü?” sorusuna yanıt arayarak, Ereğlilik bilincinde buluşmayı  ortak akılla yerine getirmelidir.

 

Alemdar Destanı’nın 94. Yıldönümünde tarihsel geçmişini parlatan Ereğli, sonraki kuşaklara bırakılacak en önemli armağan olacaktır.

 

O gün bugün olmalıdır…