Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı ekonomik veriler araştırma sonuçlarına göre, özelleştirme politikalarının ülkemizin çalışma hayatına da büyük bir darbe vurduğunu açıkladı.

Bacıoğlu, Özelleştirme uygulamalarının başladığı 1986 ile 2003 yılları arasında 8,2 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştiğini, 2004 ile 2015 yılları arasında ise 58,8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını ve Tüpraş, Petkim, Türk Telekom, Erdemir, Sümerbank, Seka gibi yüzlerce kamu kurumunun satıldığını veya birçoğunun da tüzel kişiliğine son verilip kapısına kilit vurulduğuna dikkat çektiği açıklamasına şöyle devam etti:

“Araştırmada, özelleştirilen şirketlerin %49’unun tesis ve varlık satışı, %33’ünün ise blok satış yöntemiyle bütün taşınmazları ile birlikte devredildiği belirtilirken, milletin vergileriyle kurulan yüz milyarlarca dolarlık şirketlerin mal varlıklarıyla birlikte 58,8 milyar dolar karşılığında sermaye sahiplerine peşkeş çekildiği ifade edilmiştir.

2003 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin bir başka olumsuz yansıması ise çalışma hayatında görülmüştür.
Özelleştirilen kuruluşlarda görev yapan memurlar maaşları dondurularak başka kurumlara gönderilmiş, ailelerinden, evlerinden uzak kalan bu çalışanlar, yıllarca hiç maaş zammı almadan çalışmaya mahkum edilmiştir. Bu kuruluşlarda işçi statüsü ile çalışanların birçoğu emekli edilip, geriye kalanların büyük bölümü işten çıkartılmıştır. Ortaya çıkan bu mağduriyeti gidermek amacıyla, işten çıkartılanlar kamuda 4/C’li olarak çalıştırılmaya başlanmış,
ancak 4/C’li statü; bu çalışanlarımıza daha önce aldıkları maaşın yarısını bile alamayacakları, izin haklarının sınırlı olduğu, fazla mesailerinin verilmediği, tayin terfi gibi haklarının bulunmadığı bir sistemi dayatmıştır. Şu anda kamuda 4/C statüsünde çalışan kamu görevlileri yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için kadro beklemektedir.

2004 ile 2015 yılları arasında özelleştirilen kurumların şimdi yeniden faaliyete geçirilmesi için trilyonlarca dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Oysa bu kuruluşlar 58 milyar dolar gibi komik bir rakama elden çıkarılmıştır. Milletimizin vergileriyle kurulmuş olan bu işletmelerin ardından çalışanlara yapılan kıyım ise başka bir sosyal felaket olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kuruluşların özelleştirilmesi sonucunda buralarda çalışan işçi ve memurlar yıllardan beri her türlü olumsuz ekonomik koşullara karşı sahipsiz bırakılmıştır. Memurlar araştırmacı unvanıyla atıl bir vaziyette, maaşları dondurularak sefalete mahkum edilmiştir. işçilerin bir bölümü ise, şimdi 4/C ucubesi altında yaşam mücadelesi verilmektedir.

Türkiye Kamu-Sen olarak özelleştirme mağduru memurlarımızın haklarının korunması gerektiğini bir kez daha vurgularken, çalıştıkları kuruluşlar özelleştirildiği için adeta cezalandırılan 4/C’li çalışanlarımızın da kadroya geçirilmesinin insani bir zorunluluktur.”