Yaptığı konuşmada; “Zonguldak partikül madde kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli şehirlerinden birisidir. Elimizdeki veriler Zonguldaklıların AB ve Dünya Sağlık Örgütü’nün standart değerlerinin ve limitlerinin üstünde hava kirliliğine maruz kaldığını göstermektedir” diyen ve Zonguldak`ta bulunan termik santrallerin halk sağlığına ve çevreye yönelik olumsuz etkilerinden bahseden CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu`na şu soruları yöneltti:

1-      Zonguldak’nın mevcut hava kirliliği göz önüne alındığında, kömürlü termik santrallerin halk sağlığına olumsuz etkilerine dair Bakanlığınızın değerlendirmesi ne yöndedir?

 

2-      Partikül maddelerin solunması sonucunda içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş bir yelpazede sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Zonguldak`ta mevcut bulunan ve yapılmak istenen termik santrallerin halk sağlığı açısından ortaya çıkardığı ve çıkaracağı olumsuzlukları engellemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır? Santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışmanız var mıdır? Bölge halkının ileride karşılaşabileceği sağlık sorunları ile ilgili bir yol haritanız var mıdır?

 3-      Ülkemizdeki kömürlü termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunlarının maliyetinin toplam sağlık harcamalarındaki payı nedir? 2002`den bu yana nasıl değişmiştir? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

 4-      Hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele için acil eylem planı oluşturulmuş mudur? Sağlık Bakanlığının enerji yatırımlarında halk sağlığını ilgilendiren hususlarda karar vericiler arasında olması için bir çalışmanız veya çabanız olacak mıdır?

5-      Bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığı bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Bu konuda Bakanlığınızın Zonguldak için yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa, sonuçları nelerdir?

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milletvekili Turpcu`nun ve diğer milletvekillerinin sorduğu soruların hemen hemen hiçbirine cevap vermeden, soru-cevap süresini Sağlık Bakanlığı`nın genel icraatları ile ilgili bilgiler vererek doldurdu. Bakan Müezzinoğlu`nun yanıtlamadığı sorulara yazılı olarak cevap vermesi bekleniyor.