TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunda söz alan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Taşkömürü ve Zonguldak üzerineki görüşlerini dile getirdi.

Çaturoğlu şunları söyledi:  

“Taş Kömürü bizim için çok önemlidir. Zonguldak kömür ile var olmuş bir şehir. Uzunmehmet’in Karadeniz Ereğli’de Taşkömürünü bulmasıyla Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) kurulmuş ardından isim değiştirerek Türkiye Taşkömürü Kurumu  (TTK) adını almıştır. Taşkömürü üretilen tek havzadır. Zonguldak Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleri, Cumhuriyetin önemli bir döneminde emeğin, madenciliğin enerji ve ağır sanayinin başkenti olmuştur.


Zonguldak taşkömürü havzasında üretim zordur. Derin maden kuyularında ve hatta denizin altında üretim yapılmaktadır.  Kolombiya, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkeler açık işletmecilik yapmaktadırlar. TTK’nın bu nedenle kar etmesi mümkün değildir.

Ancak Reorganizasyon ne modernizasyon yapılmak suretiyle maliyetler düşürülebilir. Dolayısıyla da zarar aşağılara çekilebilir.

Hazine müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kurum yetkilileri ve siyasetçiler olarak stratejik ve sürdürülebilir bir karar vermek zorundayız.

Rödovansçıların sorunlarını çözdük. Binlerce işçi ocaklara geri dönecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yerli kömürleri kullanan termik santrallere üretim teşviki vermek için çalışma yürütmektedir.”