Karasu’dan Sinop Gerze’ye kadar olan Batı  Karadeniz bölgesinde kurulmak istenen santrallere karşı toplumun tüm kesimleri her il ve ilçede sesini yükseltiyor. Kdz. Ereğli’de de bu tehlikelere dikkat çekmek ve kamuoyunu birlikte mücadele etmek üzere kurulan “Ereğli Çevre Platformu” kuruluş süreçleriyle ilgili olarak “Uzun süredir Ereğli kamuoyunu meşgul eden termik santral projelerinde çevre etki değerlendirme (ÇED) süreci sona doğru yaklaşmaktadır. Bizler geleceğimizi çok yakından ilgilendiren bu sürecin oldu bittiye getirilmesine karşı olan duyarlı vatandaşlar bir araya gelerek EREĞLİ ÇEVRE PLATFORMU’nu oluşturduk. Bizler yaşamımızı tehdit eden termik santralleri istemiyoruz” dedi.

Platform açıklamasında şöyle dedi:

TERMİK SANTRALLERİ NEDEN İSTEMİYORUZ?

Kömürle çalışan termik santraller kömürün yakılması sonucunda havaya tozlar ve gazlar salarlar. Bu atıklar havayı kirleteceği için bölgemizde başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın oluşumunda doğrudan etkili olacaktır.

Salınan tozlar ve gazlar fındık da dahil olmak üzere tüm tarımsal faaliyetlerin sonu olacaktır.

Bu santrallerin çevreye saldığı atıklar yüzünden, bitki örtüsü başta olmak üzere tüm doğal çevre tahrip olacak , tüm canlı yaşamı olumsuz etkilenecek ve haliyle hayvancılık faaliyetleri yapılamaz hale gelecektir.

Tatlı su kaynakları zaman içinde kirlenecek ve bölgede içme suyu başta olmak üzere çok ciddi temiz su sıkıntısı ortaya çıkacaktır.

Santrallerin soğutma işlemi denizden alınacak tonlarca metreküp suyla sağlanacağı için, denizdeki doğal yaşam etkilenecek, haliyle deniz eko-sitemi ve denizdeki canlı yaşamı çok ciddi yara alacaktır.

 

Konu çok daha uzundur ve daha birçok neden sayılabilir. Bu sonuçları göz ardı edenler halkımızın karşısına başka gerekçeler ile çıkmaktadır.

 

Birkaç örnek verecek  olursak;

Ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacı olduğu söylenmektedir. Oysa ki ülkemiz ihtiyacından fazlasını üretebilmekte ve fazla elektriği ihraç etmektedir. Santrallerin istihdam yaratacağı söylenmekte ve insanların işsizliği koz olarak kullanılmaktadır.  Bölgemizdeki binlerce işsizin ilacı termik santraller değildir.  Ayrıca hiçbir istihdam politikası yüz binlerce insanın sağlığı hiçe sayılarak uygulanamaz.  Önemle belirtmek gerekir ki sağlıklı istihdam politikalarının uygulanması devletin temel görevlerinden biridir ve platformumuz bu tür uygulamalar olursa her türlü desteği vermeye hazırdır. Durumu şu cümlelerle de kısaca özetleyebiliriz:

Asit yağmurlarında yıkanmak, balıksız kirli denizlere girmek, zehir solumak, ağır metaller yemek istemiyoruz…

İşte tüm bu nedenlerden dolayı termik santrallere HAYIR diyoruz.

 Anayasaca korunan çevre ve sağlık hakkımıza sahip çıkıyoruz.

Bizim gibi düşünen herkesi EREĞLİ ÇEVRE PLATFORMU’nda birleşmeye ve hayatı savunmaya çağırıyoruz.