Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi inşaatının denizde yürütülen çalışmalarını inceleyip çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Beraberinde Su ve Kanalizasyon Hizmetleri Müdürü Turgay Yazgan ve birimde görev yapan teknik personelle birlikte, açıkta  bulunan platforma tekneyle ulaşan Nevzat Çimenoğlu, deşarj borularının deniz altında açılan kanallara döşeme çalışmalarını gözlemledi. Yüklenici firma yetkililerinden de bilgi alan Çimenoğlu, “denizden kum alınıyor” şeklindeki şikayetlere de atıfta bulunarak, “Görüldüğü gibi buradan kum alınmıyor. Deniz altındaki kum hava makineleriyle sağa sola püskürtülmek suretiyle, deşarj borularının döşeneceği kanallar açılıyor“ dedi.

 

 

Alaplı kanalizasyonunun dereye aktığını ve bunu gerçeği de her zaman açıklıkla ifade ettiklerini belirten Çimenoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

 

DENİZDEN KUM ALMIYORUZ

 

“Bu dereyi biz kirletiyoruz. Kapalı Pazaryerine mevkiine kadar Alaplı deresinin rengi normal iken, bu mevkiden derenin denizle birleştiğini noktaya kadar derenin renginin çok kötü olduğunu görebiliyoruz. Alaplı’nın kanalizasyonu Alaplı deresine aktığı için haliyle dere de kirleniyor. Bunun için İller Bankası ile beraber 5 milyon lira bedelli bir proje yaptık. Bu proje inşaatının bedelinin yüzde 50’sini devlet karşılıyor, yüzde 50’sini de taksitler halinde Belediyemiz ödüyor. İnşaat çalışmaları deniz ve kara aşaması olarak başladı. Kara çalışması hatlar döşenmek suretiyle tamamlandı. Sadece, İncivez deresinin hattı bağlanacak. Deniz aşamasında da çalışmalar başladı. Kıyıdan 1900 metre mesafe ve -19 metre koduna deşarj boruları döşeniyor. Ön arıtmadan geçen atık sular, bu şekilde 1900 metre uzakta -19 metre koduna deşarj edilecek.

 

Deniz çalışmalarıyla ilgili imar planlarımızı hazırladık, onayını bekliyoruz. Deniz çalışması için de gerekli izini aldık. Burada görüldüğü gibi denizin dibinden kesinlikle kum alınmıyor. Hava püskürtme makinesiyle, kum yanlara doğru püskürtmek suretiyle boruların döşeneceği yaklaşık 2,5 metre derinliğinde bir kanal açılıyor. Bu kanala borular döşenecek ve üstü kapandıktan sonra denizdeki çalışmalar tamamlanacak.

 

Bu çalışmaların da yaklaşık 2-3 ay süreceğini tahmin ediyoruz. Bu işte emeği geçen başta Meclis Başkanımız ve Zonguldak Milletvekilimiz Köksal Toptan olmak üzere, Zonguldak Milletvekillerimiz Ercan Candan ve Özcan Ulupınar’a, Valimize, Kaymakamımıza ve tüm bürokratlarımıza ve yüklenici firmaya Alaplı halkı adına teşekkür ediyoruz. Bu çalışmaların tamamlanıp, sistemin hizmete girmesinden sonra artık Alaplı deresi kirlenmeyecek ve kanolarla gezinti yapılabilecek bir yer olacak. Sahillerimiz çok daha temiz olacak.”