Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr.Yusuf Kaya, her yıl Ocak ayının son haftası kutlanan “Dünya Lepra (Cüzzam) Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

“Cüzzam, ‘MycobacteriumLeprae’ isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır” diyen Müdür Dr. Yusuf Kaya, açıklamasında şunları söyledi:
“Lepra (cüzzam), dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkım ve formitelerle ciddi sağlık problemlerine ve neden olduğu sakatlıklarla işgücü kaybına yol açan önemli bir klinik problemdir. Bu açıdan sosyal prognozu ağır hastalıkların başında gelmektedir.Uygulanan kontrol programlan ile belirli başarılar elde edilmesine rağmen 21’inci yüzyılda dahi halen sosyal yönden problem olan bir hastalık olarak varlığım sürdürmektedir. Lepra (cüzzam), bugün için Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıkmıştır. Sosyoekonomik yönden geri kalmış toplumlarda ise, halen belli sayıda hasta olup önemli bir toplum sağlığı problemi olmakta devanı etmektedir. Ülkemizde hasta sayısı önemli ölçüde azaltılmış ve DSÖ'nün lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10 binde 1’in altına indirilmiştir. Lepra, bugün dünyada olduğu gibi Türkiye’de sayıca çok az kalmıştır. Cüzzamla savaşta temel nokta hastaların tanınması, tedaviye alınması, infeksiyon zincirinin kırılarak yeni vakaların ortaya çıkmasının önlenmesi ve mevcut hastaların da tedavi ve rehabiltasyonları sağlanarak topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırılmalarıdır. Bu konuda toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemlidir.Bu amaçla her yıl Ocak ayının son haftası ‘Dünya Lepra (Cüzzam) Günü’ olarak ilan edilmiştir.Cüzzam, ‘MycobacteriumLeprae’ isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili, 1873 yılında GerhardArmauerHansen tarafından bulunmuştur. Hastalık öncelikle çevresel sinirleri ve deriyi etkiler.Cüzzam; yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemidir. 1980'li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması ile 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Dünyadaki cüzzam hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir.
Bulaşma Yolu: MycobacteriumLeprae, çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte; ortalama 2-4 yıldır. Lepra basilinin tek kaynağı insandır. Hasta kişinin ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Lepra'mn bulaştırıcılığı çok yüksek değildir. Lepranın bulaşması; enfekte şahsın bulaştırıcılığına, temasın yakınlığına, sıklığına ve süresine bağlıdır. Basil çok yavaş çoğalır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir.

Hastalık Belirtileri: Hafif deri belirtisinden, geniş yayılımlı çevresel sinir sistemi, göz, kemik, adale ve diğer dokuların tutulduğu, şekil bozuklukları ve sakatlıkların geliştiği bir tabloya kadar değişir.
Tanı: Cüzzam pek çok deri ve sinir hastalığını taklit eder. Lepranın sık görüldüğü bölgelerde ya da ailesinde lepra hikayesi olan kişilerde hastalık genellikle gözden kaçmaz fakat lepra insidansınm düşük olduğu alanlarda akla gelmemesi nedeniyle tanı konulması güç olabilmektedir. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. Eğer lepranın tanı kriterleri tam olarak uygulanırsa yanlış tanı olasılığı çok azalacaktır.
Tedavisi: Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir.Cüzzam Dünya Sağlık Örgütü'nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi (Multi DrugTherapy=MDT) protokolü ile 6-12 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilir. Bu tedavi oldukça etkili, yan etkileri az ve hastalığın tekrar görülme ihtimali düşük olan bir tedavi rejimidir.

Dünayada Lepra: DSÖ'ye üye 103 ülkeden alınan bilgiye göre; 2012'de 232 bin 857 olan lepra vaka sayısı, 2013'ün başında 215 bin 656'ya düşerken. 2013 yılının sonunda 180 bin 618'e düşmüştür.
Ülkemizde Lepra: Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen ‘Lepra Eradikasyon Programı’ uygulanmaktadır. Ülkemizde de DSÖ'nün lepra eliminasyonu hedefine ulaşılmış olup, hastalık prevalansı 10 binde 1 vakanın altındadır.Ülkemizde 2015 yılında yıl içerisinde 2 yeni vaka tespit edilmiştir. Kayıtlı lepralı hasta sayısı toplam 622 olarak saptanmıştır.Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.”

(Haber Merkezi)