Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, insan bedeninde ısı kaybının yüzde 70'inin baş ve boyundan, yüzde 10'unun ise bileklerden yaşandığını belirterek, "Hangi nedenle olursa olsun arazide soğukta kalan insanların donmaktan korunmasının en önemli yolu öncelikle bedenin bu bölgelerdeki ısı kaybını azaltmaktır" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde uygun elbiselerle korunmaması durumunda bedende donma oluşabildiğini, sokakta kalanların yanı sıra açık arazide yolunu kaybedenler ile mahsur kalanların tehlike altında olduğunu söyledi. 

Dünyada her yıl binlerce insanın donarak yaşamını kaybettiğine dikkati çeken Akdur, "Normal bir evde ve normal giysili bir insanın donmasına şahit olunmamıştır. Donma genellikle kış ayında ve açık arazide yolunu kaybetmiş veya mahsur kalmış insanlarda görülür. Yağmur, rüzgar, kar veya soğuk suya düşme gibi olaylar donma tehlikesini daha da artırır. Bu gibi insanlar bilinçli davranır ve paniğe kapılmazlarsa yardım ulaşıncaya kadar donmaktan korunabilir" diye konuştu.

Akdur,  vücut sıcaklığın 35 derecenin daha altına düşmesi durumuna donmanın yaşandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"İnsan bedeninde ısı kaybının yüzde 70'i baş ve boyundan, yüzde 10'u ise bileklerden yaşanır. Hangi nedenle olursa olsun arazide soğukta kalan insanların donmaktan korunmasının en önemli yolu öncelikle bedenin bu bölgelerdeki ısı kaybını azaltmaktır.  Paniğe kapılmadan var olan giysilerle baş ve boyun uygun bir şekilde örtülmeli ve ısı kaybı en aza indirilmelidir. Eller, ayaklar ve kulaklar gibi uç kısımlar donmaya çok duyarlıdır.  Bu nedenle bu uzuvlar hemen korunmalı, açıkta bırakılmamalıdır."

"Terlemeye dikkat" 

 Ter ve ıslak elbisenin donmanın en önemli nedeni olduğuna işaret eden Akdur, "Her şeyden önce terlememek ve ıslanmamak için büyük bir özen gösterilmelidir. Soğuk havada yolunu kaybedenler ya da mahsur kalanlar, hiçbir zaman bedenlerinin terlemesine neden olacak şeklide hareket etmemeli, terlemeye neden olacak giysiler çıkarılmalı, mola verildiğinde tekrar giyinilmelidir. Giysiler ne aşırı bol ne de dar olmalıdır. Bedenin herhangi bir yerinde kan dolaşımını asla engellememelidir" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Akdur,  özellikle yaşlılar, kolay hareket edemeyen engelliler ve bebeklerin donmaya daha yatkın olduğunu dile getirerek donma tehlikesi yaşanabilecek alanlarda uykuya dalınmamasının da önem taşıdığını sözlerine ekledi.