Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde hizmet veren Solunumsal Yoğun Bakım Ünitesi tadilata alınmış ve üçüncü basamak yoğun bakım koşullarına sahip beş adet tek kişilik izolasyonlu kabin sistemi ile merkezi monitör ve kamera takibi gibi güncel teknolojinin kullanıldığı tam donanımlı dokuzyoğun bakım yatağı 2015 Ekim ayında hizmetesunulmuştur. Rektörlüğümüzce sağlananfinansman desteğiyle modern haline kavuşan Solunumsal Yoğun Bakım Ünitemiz hizmete girdiği andan itibaren %100 doluluk ile çalışmaktadır.

Göğüs hastalıkları Kliniğimize 2015 yılında Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Solunum Fonksiyon Testler Ünitesi de yenilenmiş, Vücut Pletismografi ve Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) cihazları hizmete sunulmuştur.

Solunum Fonksiyon Test Laboratuvarına alınan yeni Vücut Pletismografi Cihazı ile hastaların kapsamlı solunum testleri yapılabilmekte, tüm akciğer hacimlerini ayrıntılı hesaplayabilmektedir. Bu şekilde kurumumuzda ileri düzeyde solunum fonksiyon ölçümleri yapılabilir hale gelinmiştir.

2015 yılı başında Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) cihazının faaliyete geçmesiyle gerçek zamanlı ultrasonografik görüntüleme eşliğinde bronş duvarının ötesinde yer alan kitle ve lenf bezlerinin patolojik örneklenmesine imkân sağlamaktadır. Bu sayede hem akciğer kanserinin hem de akciğer kanseri dışında mediasten hastalıklarının daha hızlı tanı ve evrelemesi merkezimizde mümkün hale gelmiştir. 

Bölgemizde sıklıkla karşılaşılan akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri vakalarına daha modern şartlarda hizmet verecek olan Göğüs Hastalıkları A.D. Batı Karadeniz bölgesi içinse referans bir merkez haline gelmiştir.

Zonguldak ilinde ve bölgede görülen göğüs hastalıkların ve akciğer kanserlerinin tanı ve tedavisi için önemli yatırımlar yaptıklarını belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi:
“Üniversitemiz sağlık alanında tıbbi cihaz ve altyapı yatırımlarına bölgesel ihtiyaçları da gözeterek devam etmektedir. Bu amaçla Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimizin üçüncü Basamak Solunumsal Yoğun Bakım ünitesinin modern yüzüyle hizmete girmiş durumdadır. Çoğu zaman tam doluluk oranları ile çalışan yoğun bakımların yapılanmaları ve donanımlarının son teknoloji ile desteklenmesi insan hayatına ve sağlığına duyduğumuz saygının bir gereğidir. Bunun yanı sıra göğüs hastalıkları anabilim dalına kazandırılan ileri düzey tanı ve tedavi cihazlarıyla bölgede mesleki hastalıkları ile akciğer kanserinin tanı ve tedavisi daha kolay hale geldi. Batı Karadeniz’de bir sağlık üssüne dönüşen Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz için ihtiyaç duyulan her türlü cihazı bölge insanına sunmak için gereken hassasiyeti gösteriyor ve sürdürüyoruz. Bu vesileyle özverili çalışmada bulunan başta Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu’nun şahsında dekanlık yönetimini, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimizi Başhekimi Doç. Dr. Bekir Hakan Bakkal’ın şahsında hastane yönetimini ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığında çalışan tüm öğretim elemanlarını, sağlık çalışanlarını kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum”