Üniversitelerine kazandırılan yeni cihazın göz hastalıkları konusundaki araştırmalarda çok yararlı sonuçlar verebileceğini belirten Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Ayar ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Okan Erkaymaz yaptıkları açıklamada: “Gözde oluşan elektrofizyolojik veriler hastalık tanısında çok önemlidir. Bu nedenle gözde meydana gelen elektrofizyolojik değişikliklerin ölçümü klinik kararlarda uzmanlar için çok önem arz etmektedir. Özellikle Elektrookülografi (EOG), Elektroretinografi (ERG) ve görsel uyarılmış potansiyeller (VEP) ölçümleri sonunda elde edilen sinyaller uzmanlar için gözün retina ve göz siniri sağlığı hakkında önemli fizyolojik bilgiler sunmaktadır. Ayrıca, gözde oluşan EOG dalgaları ile bilgisayar sistemlerinin birleştirilmesi, felçli hastaların sadece göz hareketleri ile tekerlekli sandalye, kişisel bilgisayar, protez kol ve bacaklarını kullanabilmelerini sağlayan cihazların gelişmesini sağlamıştır. Bu çalışmalar öncülüğünde üniversitemiz kapsamındaki Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesi ortak araştırmaları ile yeni cihazların araştırılması, geliştirilmesi sağlanabilecektir. Bu bağlamda, ülkemizde sayılı üniversitelerin sahip olduğu elektrofizyoloji ölçüm sistemi bilimsel araştırma projesi kapsamında üniversitemize kazandırılmıştır. Böylece, üniversitemiz Batı Karadeniz bölgesinde bu cihaza sahip ilk üniversite olmuştur. Alınan cihazla göz üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda ve tanısı zor olan göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde Bülent Ecevit Üniversitesi bölgenin öncü üniversitesi olacaktır. Sistemin kurulması için bizden desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyoruz” dediler.

Yeni kurulan Elektrofizyoloji sistemi ile ilgili bir açıklama yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer: “Üniversitemiz, Zonguldak ve bölgesinin sağlık üssü konumundadır. Sağlık alanında yapılan yatırımlar, büyük bütçeli tıbbi cihaz alımları ile şehrimiz ve bölgemizde ihtiyaç hissedilen tanı ve tedavi araç gereçlerini bölgeye kazandırmaya devam ediyoruz. Sağlık alanındaki sunduğumuz hizmetlerin yanında bu konuda araştırma alt yapı faaliyetlerine de önem veriyoruz. Son olarak göz sağlığı ile ilgili hastalık tanısında çok önemli bir tıbbi cihaz olan Elektrofizyoloji Ölçüm Sistemini Üniversitemize kazandırdık. Son dönemde arka arkaya hayata geçirilen dev sağlık yatırımları ile üniversitemiz, teması doğru belirlenmiş bir sağlık politikasını kararlılıkla ve büyük bir süratle hayata geçirmektedir. Bu çalışmalarımızı hayata geçirirken bizlerle birlikte mesai harcayan çalışma arkadaşlarımıza, sağlık alanında fedakârca hizmet veren akademisyen ve sağlık personelimize, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu yeni cihazın Zonguldak ve Üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Elektrofizyoloji sistemi: Göz tanılarında önem arz eden kornea ve retina arasındaki fizyolojik aktiviteleri gösteren elektrookülografi (EOG), retina üzerinde hücre bazlı ölçüm yaparak retinal davranışları ortaya koyan elektroretinografi (ERG), göz ile beyin arasında koordinasyonu ölçen görsel uyarılmış potansiyeller (VEP) testlerini yapabilmekte ve bunlara ek olarak, Sweep VEP, videookülografi gibi ayrıntılı ölçümleri gerçekleştirebilmektedir.