Çatalağzı Çevre koruma Derneği (ÇAÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Orhan, Zonguldak’ta ölçülen hava kalitesinin ilk defa Çatalağzı Belediyesi tarafından kent meydanında dev ekranda halka gösterilme başlandığını belirterek, Belediye Başkanı Adnan Akgün’e teşekkür etti.

ÇAÇEV Başkanı Orhan, yaptığı açıklamada, “Günümüz yaşamının getirdiği şehirleşmenin ve sanayileşmenin bir sonucu olan hava kirliliği, yerel ve bölgesel olduğu kadar küresel ölçekte de etki alanına sahiptir. Bu itibarla hava kirliliğinin insan sağlığına önemli etkileri olması sebebiyle, hava kalitesi konusuna büyük önem veriyoruz. Hava kirliliği problemlerini çözmek ve strateji belirlemek için, öncelikle soluduğumuz havanın kalitesini bilmemiz gerekir. O nedenle ilimizde bulunan hava kalitesi istasyonlarından alınan değerlerin her an halka açık izlenmesi hususunda gayretlerimiz devam ediyor. Toplumda farkındalık oluşturabilmek adına bu konuyu sürekli gündemde tutmak istiyoruz.

Otoritelerin hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi konusunda sorumluluklarının yanı sıra, halk sağlığını doğrudan etki eden bir konu olması sebebiyle, kamuoyuna iletişim araçları vasıtasıyla hava kirliliği güncel bilgilerini sunması da sorumlulukları arasındadır. İlimizde Merkez’de 1 adet, Çatalağzı beldesinde 3adet (2 adet Çatalağzı Termik Santrali, 1 adet ErenEnerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmuştur)ve Ereğli ilçesinde 2 adet (1 adet ErdemirT.A.Ş. tarafından, diğeri ise Ereğli Belediyesitarafından kurulmuştur) olmak üzere toplam 6adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunmasına rağmen 8 adet ölçüm istasyonundan sadece iki tanesinden veri izlenmektedir. Bu itibarla Çatalağzı beldemizinde hava kalitesi yönünden uygun seviyelerde olmadığını tahmin ediyoruz. Zonguldak’ta ölçülen hava kalitesini ilk defa bir belediye, kent meydanında dev ekranda halkına göstermeye başlamıştır. Bu uygulamayı başlatan Çatalağzı Belediye Başkanı Sayın Adnan Akgün’eDerneğimiz Yönetim Kurulu olarak teşekkür ediyoruz. Bu uygulama ile ‘Çevreci Başkan’ olarak hassasiyetini göstermiştir. Bu uygulamanın
Türkiye’de bir ilk olduğunu biliyoruz ve bundan sonra diğer yerel yöneticilere örnek olacağını tahmin ediyoruz.Ayrıca ilimizde bulunan 8 adet hava izleme istasyonundan alınan verilerin izlenebilmesi için ilgililerden daha duyarlı olmalarını ve bu son derece hassas bir konu olan hava kalitesi verilerini kamuoyuna duyurmalarını istiyoruz. Bu yapılması gereken hem kanuni bir yükümlük olduğu gibi aynı zamanda insani bir sorumluluktur.En kısa sürede il genelinde ölçüm yapan hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan verilerin kamuoyuna duyurulmasını istiyoruz. Aynı zamanda konu ile ilgili sağlık kuruluşlarının ve uzmanların açıklamalarını bekliyoruz. Bu konuya daha duyarlı olmaları gerekmektedir” dedi.

(Haber Merkezi)