Antalya’nın Kemer ilçesindeki Majesty Mirage Park Resort Otel’de, bu yıl 8’incisi düzenlenen “Ulusal Hedef 25 Çalıştayı” gerçekleştirildi. 46 üniversiteden 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen ve 3 gün süren çalıştayda, öğrencilere güvenli kan temini projesi, kanın yapısı ve görevleri, bağışlanan kanlara uygulanan işlemler ve testler, kampanya oluşturma yöntemi, Türk Kızılayı Gençlik Kolları, üniversite kulüpleri yapılanması ve kişisel gelişim ile ilgili eğitimler verildi.

8’inci Hedef 25 Çalıştayı’na, 2011-2012 eğitim öğretim yılı için Bülent Ecevit Üniversitesi genelinde planladıkları kan bağışı hedefini yüzde 178 olarak gerçekleştiren ve 1’inci Hedef 25 Kupası’nı Bülent Ecevit Üniversitesi adına alan Arif Muştu ve Erdi Türk tekrar davet edildi. Muştu ve Türk, geçmiş yıllarda edindikleri deneyimlerini Hedef 25 çalışmalarına yeni katılan öğrenciler ile paylaşarak, onlara liderlik ettiler.

“Hedef 25 Projesi” hakkında BEÜ’den yapılan açıklama şöyle:

“Proje ile Türkiye’deki 25 yaşına kadar olan genç nüfusun harekete geçirilmesi ile kan bağışı konusunda bilinçlenmeleri, ‘gönüllü, düzenli ve bilinçli’ kan bağışçısı olmalarının sağlanması ve onlarla bu bilincin gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Türkiye’deki 18-27 yaş grubu genç nesil nüfusun 15 milyon olması nedeniyle ve genç nüfusun önümüzdeki yıllara sonra erişkin nüfusu oluşturacağı düşünüldüğünde, gençleri hedef alacak çalışmalar önem kazanıyor. Gençleri bir araya getiren bu programda onlara; kendi yaşamlarında kullanılabilecekleri bilgiler, toplumda kan bağışı bilincinin oluşturulması ve üniversitelerde kan bağışçısı kazanımı konularında donanım kazandırılmaktadır. Bu karşılıklı fayda sonucunda, toplumsal faydanın temeli atılmakta ve güvenli, sürekli ve karşılık beklemeyen kan bağışçılarına ulaşılmasında önemli bir yol kat edilmektedir. Çalışmamızda; “Hedef 25 Projesi” kapsamında üniversitelerde kan bağışı konusunda gerçekleşen eğitimlerin ve sosyal çalışmaların proje üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. 2005-2006 yıllarında ‘Üniversiteliler Kan Bağışlıyor’ adı ile başlayan kampanyalar, 2007 yılından itibaren ‘Hedef 25’ adı altında devam etmiştir. 2005 yılından bugüne kadar ‘Hedef 25 Projesi’ kapsamında üniversite öğrencilerinin bir araya getirildiği eğitim ve eşgüdüm toplantıları planlanmıştır. Toplantılarda üniversite gençliğinin kan bağışı konusunda bilgilendirilerek, düzenli kan bağışçısı olmaları konusunda motive edilmeleri sağlanmaktadır. 2005 yılından bu yana; her yıl Aralık ayında ülke geneli ortalama 70 üniversiteden 100 gönüllü öğrencinin katılımı ile ‘Hedef 25 Çalıştayı’ gerçekleştiriliyor. Çalıştaya iştirak eden öğrenciler okullarına döndükten sonra bölgelerinde bulunan kan bağışı merkezi ile koordineli olarak yıl içinde minimum 2 kere kan bağışı kampanyası organizasyonu düzenleyerek, kan bağışçısı kazanımı faaliyetlerine destek vermektedir. Yine gönüllü öğrencilerimizin eğitimlerini sürdükleri okullarında kan bağışçısı kazanımına yönelik düzenledikleri interaktif eğitimler kan bağışı merkezi personeli tarafından verilmektedir. Böylece üniversitelerde bulunan genç kitleye kan bağışı konusunda farkındalık yaratılmaktadır.”