Ereğli Çevre Platformu Yürütme Kurulu termik santralin kurulmasına karşı verilecek mücadeleler ile ilgili olarak çok yönlü bir çalışmanın içine girdi. Bayat ve Ballıca Köyü muhtarlarının da yer aldığı yürütme kurulu ciddi etkinlikler ve eylemler ortaya koymak üzere kolları sıvadı.

 

Önce Kdz. Ereğli’nin Köseağzı mevkisine göz diktiler. Bu bölgede alanın ‘günü birlik turizm alanı’ olması üzerine bu kez gözlerini Kandilli- Alacaağzı- Kireçlik bölgesine çevirdiler.  Suyun bulunduğu ve limanın yapılabileceği bir bölgeyi hedef seçen termik santral heveslisinin çevrenin yok olmasıyla ilgili herhangi bir sorunu yok çünkü. Başka kentlerde saraylarda yaşayarak termik santralden gelecek rantla safahatına devam edecek sermayenin; bölgenin fındığının yok olması, tarımın bitmesi, hayvancılığın büyük darbe alması ve denizlerdeki canlıların neslinin tüketilmesi gibi bir sorunu bulunmuyor. Havaya atılacak kül ve gazlar bu sermaye sahiplerinin torunlarını da öldürmeyecek çünkü. Yurt dışından getirecekleri kömürleri Zonguldak ve çevresindeki koylarda yakıp kıyarak kazançlarına kazanç ekleyecek çevre düşmanları, halkı da ‘termik santral zararsız, ileri teknoloji uyguluyoruz’ yalanları başta olmak üzere, ‘istihdam yaratacağız’ palavraları ile de etkilemek için ellerine geçen her türlü araç ve işbirlikçileri ile maden ocaklarında onbinlerce şehit vermiş Zonguldaklının geleceğini ipotek koymak için çalışıyorlar. Bu çevre düşmanı rant düşkünlerinin başarı elde edemedikleri Köseağ-zı’ndan sonra girişimlerini Kireçlik’e kaydırmaları üzerine, dönemin ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz devreye girmiş ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Kireçlik bölgesinin tahsisini ‘deniz araştırmaları merkezi’ kurmak üzere sağlamıştı. ‘Rektör gitti Kireçlik bitti’ dercesine,  Üniversitenin yeni Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer Kireçlik’e tek çivi çakmayarak termik santral kurma heveslilerinin ekmeğine yağ sürerek, Kireçlik’i Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne geri teslim edince, bölgede yeniden termik santral kurulmasının tehlikesi başladı. Sermaye sinsi bir şekilde adım adım termik santral için yasal izinleri almak için çalışırken, toplumun ise bu tehdit ve tehlikeden haberdar olması ve birlikte omuz omuza mücadele verilebilmesi Ereğli Çevre Platformu kuruldu. 

Kireçlik sahillerinin her iki yakasındaki Bayat ve Ballıca Köyü muhtarlarının de yer aldığı bir yürütme kurulu oluşturan Ereğli Çevre Platformunun gönüllüleri her alanda toplumu bilgilendirmek için yoğun bir çaba içine girdi. Yürütme Kurulu bu konuda, toplumun her kesiminin desteğini almak ve Kireçlik konusunda bir oldubittiye gelmemek üzere etkin ve ses getirecek bir proje üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde basın aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirecek olan Ereğli Çevre Platformu Yürütme Kurulu toplantısı Erdemir Mühendisler Derneği’nde yapıldı. 
Toplantıya katılanlar, çeşitli öneriler üzerine görüşlerini ifade ederken, oluşturulan kadın komisyonu da Kireçlik sahilinin bulunduğu alandaki Yalı Boyu Köyleri olarak tabir edilen köylere gidip en başta kadınlarla görüşmeler yaparak tehlikenin boyutlarına anlatmak üzere harekete geçtiler.