“Batı Karadeniz Zonguldak Genelinde Diyabet Ve Risk Faktörleri” Taramalarına İlk Olarak Kozlu İlçesinde Başlandı


Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi eğitim, araştırma ve sağlık uygulamaları ile topluma hizmet amacıyla kurulduktan sonraki faaliyetlerini hayata geçiriyor. Merkez obezite ve diyabet hastalıklarına yönelik kamuya bağlı kurulan ilk araştırma ve uygulama merkezidir.  Merkezin çalışmalarına alt yapı oluşturacak nitelikte planlanan ve BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü birimince desteklenen “Zonguldak Genelinde Diabetes Mellitus ve Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” adlı projede bütün hazırlıklar sonrası taramalara başlandı. Proje kapsamında diyabet açısından risk oluşturan bozulmuş açlık glisemisi, bozulmuş glukoz toleransı ve obezite gibi faktörler tespit edilecek. Proje Zonguldak genelinin diyabet haritasını çıkaracak önemli bir epidemiyolojik araştırma projesi olarak nitelendiriliyor.

ÇAĞRI YAŞ GRUPLARINA GÖRE

Yaklaşık iki yıllık sürede gerekli protokoller, izinler ve gerekli hazırlıklar yapılmasının ardından Aile Sağlığı Merkezlerinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden cinsiyet ve yaş gruplarına göre çağrılacak bireyler tespit edildi. Arkasından ilk taramaya Kozlu ilçesinden başlandı. Kozlu Merkez Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimleri ve çalışanlarının da katkılarıyla ilk tarama yapıldı. Hastalık ve ilaç bilgileri alınarak muayeneleri sonrası kan ve idrar tahlili ile şeker yükleme testleri yapıldı. 

Projenin yürütücüsü ve aynı zamanda Obezite ve Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Taner Bayraktaroğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

HEDEF 3500 KİŞİ

“Merkezimizin alt yapı çalışmaları kapsamında Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Mahmut Özer’in katkılarıyla bir projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Zonguldak genelinde yaklaşık 3500 kişiye ulaşmayı hedefleyen tarama projemizde il genelinde diyabet ve risk faktörlerini tespit etmeyi amaçladık. Bu çerçevede projenin saha uygulamasına Kozlu Merkez Aile Sağlığı Merkezinde başladık.” dedi.

Sözlerin devamında da şunları dile getirdi:

DONANIMLI BİR MERKEZ

“Çağımızın epidemisi haline gelen “Obezite ve diyabet” ile ulusal ve uluslararası ölçekte mücadele eylem planları oluşturulmuştur. Bölgemiz nüfusunun obezite (% 27-41) ve diyabet oranı (%12-13) yüksektir. Merkezimiz tüm yönüyle faaliyetlerine başladığında bu yaygın hastalıklarla ilgili eğitim ve araştırmalar yapabilecek, bireysel ve toplumsal mücadele ve uygulama mekanizmaları üretecek donanımlı bir merkez olması sağlanacaktır. Merkez binasında beslenme durumu, egzersiz ve performans durumu, vücut antropometrik ve vital ölçümler yapılacaktır. Merkez binasında 22 adet uygulama ve araştırma odası, yedi adet idari yönetim odası, personel odaları, bir adet seminer odası, teknik alanlar, kantin, güvenlik, danışma mahalleri, bir adet yemekhane, bir adet röntgen odası, bir adet sonografi odası, bir adet genel laboratuvar, örnek-numune alma odaları, bay/bayan şadırvan ve mescit mahalleri hizmete hazır hale getirilmiştir.”

 
Haber Merkezi