Çaycuma ilçesine bağlı Temenler Köyü’nde bir köpekte kuduz hastalığı tespit edilmesi üzerine “Kuduz Risk Bölgesi” ilan edilerek, 6 ay süreyle karantinaya alındı.
Temenler Köyü’nde T.C.’ye ait köpek, sahibini ve 2 köpeği de ısırdıktan sonra 13 Temmuz 2013 Cumartesi günü ölmesi sonucu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürlüğü’ne ihbarda bulunuldu. İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından derhal olay yerine gidilerek, şüpheli köpekten numune alındı ve aynı gün Ankara Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi. Gönderilen numunede kuduz hastalığı tespit edilmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından köye, kordon ve karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı. Köyde dezenfeksiyon yapılarak, 32 hayvan kuduza karşı aşılandı
Hastalığın çıktığı işletme ve çevresindeki hasta köpeğin bütün temas ettiği yerler dezenfekte edildi. Köydeki mevcut kedi ve köpeklerin tamamı kuduz hastalığına karşı aşılandı. Bu çalışmalarda toplan 32 köpek ve kediye aşı yapıldı.

 

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILDI
İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından insan sağlığı için çok tehlikeli olan kuduz hastalığı ve korunma tedbirleri hakkında eğitim verildi. Köyün giriş ve çıkışına “Kuduz Risk Bölgesi” yazılı tabelalar asıldı. Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezi’ne de haber verilerek, insan sağlığı yönünden de aşılama ve tedavilerinin yapılması sağlandı.
İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından Temenler Köyü’ne sık sık ara ziyaretler yapılarak, hastalığın kontrol ve takibi yapılacak. En son kuduz hastalığı teşhisinden itibaren 6 ay sonra kordon ve karantina tedbirleri kaldırılacak.