CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığına sundukları önerge ile Zonguldak ve çevresinde kurulu bulunan ve kurulmak istenen termik santrallerle ilgili meclis araştırması istediler.

 

Önergeden:  “Kdz. Ereğli – Kandilli’de düşünülen termik santralle birlikte sayıları 10’a ulaşması öngörülen termik santraller, bir bütün olarak Zonguldak’ı yaşanabilir bir kent olmaktan çıkartacaktır…”

 

Zonguldak ve çevresinin termik santrallerden çıkan atık ve gazlarla yaşanamayacak bir ortama hızla sürüklendiği günümüzde, çevre örgütleri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden yükselen “termik santrallere hayır” sesleri, CHP Zonguldak Milletvekillerini de harekete geçirdi. CHP’li Mehmet Haberal ile Ali İhsan Köktürk birlikte verdikleri önerge ile konunun meclis araştırması araştırılması ve kamuoyunun tepkilerine kulak verilmesini istediler.

Önergenin tam metni şöyle:

 

HERKES İÇİN SAĞLIKLI ÇEVRE

Çağdaş ve uygar toplumların oluşması, bireylerde çevre bilincinin oluşmasıyla başlar.

19.ncu ve 20.nci yüzyılın sanayi toplumunun 'Toplum-Ekonomi' ilişkisinin temel ilkesi, günümüzde değişime uğramıştır. Bu temel ilkeye; “Çevre” faktörü de eklenerek “Toplum-Ekonomi-Çevre” ortak paydasında sürdürülebilir kalkınmanın olduğu yeni bir temel ilke geliştirilmiştir.

Nitekim;Anayasamızın 56. Maddesine göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletimizin, vatandaşlarımızın, yani hepimizin temel ödevidir.”

Ayrıca, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusundaülkemiz, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer gazların salınımının azaltılmasına yönelik Protokole katılmayı öngören yasayı kabul ederek Kyoto Protokolü'ne katıldığını duyurmuştur.

Ancak, anayasal güvencelere, taraf olduğumuz uluslararası sözleşme hükümlerine rağmen, özellikle termik santrallerin yarattığı çevre ve hava kirliliği doludizgin sürmekte, Enerji Bakanlığı enerji açığını kapatma gerekçelerinin arkasına saklanarak, bilhassa,“İthal kömürle çalışan”, kısa erimde büyük kazançlar sağlayan termik santrallerin kurulmasını ve faaliyete geçmesini teşvik etmektedir.

 

ZONGULDAK ÇEVRE VE HAVA KİRLİLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA

Bu süreçte; ilimiz Zonguldak da; var olan ve kurulması düşünülen termik santrallerin yarattığı ve yaratacağı büyük bir çevre ve hava kirliliği sorunuyla karşı karşıyadır.

Daha önce Termik Elektrik Santralin bulunduğu Çatalağzı beldemizde; Eren Enerji tarafından peşi sıra kurulan 160 Megavatlık ZETES I, 2 x 615 Megavatlık ZETES II termik santralleri Çatalağzı ve Muslu beldelerinde havayı ve çevreyi “Yaşanabilir – solunabilir” olmaktan çıkartmıştır.

Arkasından yine Eren Enerji tarafından yaşama geçirilmeye çalışılan 2 x 630 Megavatlık ZETES III ve müracaatı yapılan ZETES IV Termik Santralleri bardağı taşırmış ve büyük halk tepkisine yol açmıştır.

 

ZONGULDAK YAŞANABİLİR KENT OLMAKTAN ÇIKIYOR

Keza; ekolojik bir koridor; aynı zamanda tarım ve hayvancılığın merkezi olan, 200 bin dönüme yakın tarım arazisi, 2000 adet sera, 1200 dönümlük meyve bahçeleri, 250’yi aşkın süt sığırcılığı ahırları ve 8 adet Tarım Kalkınma Kooperatifi bulunan antik TİON kenti üzerinde kurulu Filyos Vadisine, müracaatları yapılarak yaşama geçirilmesi planlanan termik santraller; geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar yaratacaktır.

 

Ayrıca,Kdz. Ereğli – Kandilli’de düşünülen termik santralle birlikte sayıları 10’a ulaşması öngörülen termik santraller, bir bütün olarak Zonguldak’ı yaşanabilir bir kent olmaktan çıkartacaktır…

 

Yıllarca taşkömürü madenciliğinde, yerin yüzlerce metre altında, kömür ve silis tozlarını yutmak zorunda kalan, pnömökonyoz gibi gelişme temayülünde olan akciğer hastalığına musap olan Zonguldak halkı, şimdi de termik santrallerde yakılan “İthal kömürünküllerini” yutmak zorunda kalmıştır – kalacaktır…

 

Bu Zonguldak açısından kabul edilebilir ve katlanılabilir bir durum değildir.İnsan yaşamı ve yaşadığımız doğa, kısa erimli ticari çıkarlara ve kısa erimli “kâr” hesaplarına feda edilemez…

 

 

SAĞLIKLI ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI

Kirlenmekten korunmuş toprağı, verimli tarımı, berrak akan deresi, temiz denizi, bakımlı yeşil alanları, biyoçeşitliliği, solunabilir havası, doğal güzellikleriyle anılan, temiz ve sağlıklı bir çevrede, huzurlu insanların yaşadığı Zonguldak, hepimizin en büyük özlemi durumuna gelmiştir.

Kaldı ki; Zonguldak’ta mevcut Termik Santrallerin ortaya çıkardığı olumsuzluğa çözüm bulmadan yeni termik santrallerin yapılma girişimi, bir insan hakkı ihlali olup, “sağlıklı çevrede yaşama hakkı” öngören Anayasanın 56. Maddesine ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır.

Bu nedenle; Zonguldak’ın genelinde var olan ve önümüzdeki süreçte yapılması düşünülen termik santrallerin, insan yaşamına, nehirlerimize, tarım ve hayvancığımıza, soluduğumuz havaya, kısaca tüm Zonguldak’ayarattığı – yaratacağı kirlilik ve zararlarınınortaya konulması, alınacak tedbirler saptanması amacıyla, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.