Çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısının hergeçen gün arttığını belirten Ereğli Özel Echomar Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr.Dr.Suat Doğan, “Basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede umutla beklenen bebeklere aileler ulaşabilir” sözleri ile konuşurken özellikle erkeklerin utandıkları için böyle bir tedavi yöntemine sıcak bakmadıklarını hatırlattı.

 

Karadeniz Ereğli Özel Echomar Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Suat Doğan, gebelik başlangıcı, süreci ve sonrasına ilişkin bilgiler verdi. Gebelik kararı alınmasının ardından bir kadın doğum uzmanına mutlaka müracaat edilmesini öneren Doktor Doğan, toplumun gebelik testinin pozitif çıkmasının ardından bu müracatı yaptığını hatırlatarak, “Bizim toplumumuzda gebelik testi pozitif olduktan sonra gebelikle uzmanlar tanışıyor. Gebelik kararı verildikten sonra hemen annenin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı, oluşan bir gebeliğe hazır mı, gebeliğin annede sosyal ve sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturacak mı bunları çözüp ondan sonra gebelik hazırlıklarına başlamak gerekir. Problemlerin önceden çözülmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır” dedi.

 

“KADINLARIN YERİ VE 
GÖREVİ DEĞİŞTİ”

Toplumda kadının görev ve sorumluluklarının değiştiğini bunun da 

kadınların doğum yaşı ortalamasının da yukarılara çıkardığını vurgulayan Doğan, “Kadının artık toplumdaki yeri ve görevi değişti, kadınlar artık erkekler kadar toplumda aktif olarak çalışan bireyler haline geldi. Bu yüzden gebelik yaşı ilerliyor, 30-35’li yaşlarda ilk gebelik oranlarda, 40-45 yaşında doğum oranları son yıllara baktığımızda dünyada arttığı gibi ülkemiz de de artmaktadır” dedi. 

 

RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI

Karadeniz Ereğli Özel Echomar Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Suat Doğan, şu açıklamalarda bulundu: Gebelik önceden planlanmasını gerekir, ilk yapılması gereken gebe kalınmadan önce bir kadın doğum uzmanı tarafından kadının genel bir muayenesinin yapılması rahim ağzı kanser taraması dediğimiz sinir testinin yapılması annede var olan hastalıkların önceden tedavisi enfeksiyon kansızlık gibi sorunların önceden çözülmesi sağlıklı bir gebelik geçirmek sağlıklı bir doğum yapmak ve doğumun ardından süreci sağlıklı tamamlamak için çok önemlidir. 

 

FOLİK ASİT ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR

Gebelik döneminde karşılaşılabilecek hastalıklara bakarsak, hastalarda düzenli beslenme ile ilgili sıkıntı var, bunun sonucu olarak da folik asit dediğimiz durum çok sıklıkla görülmektedir. Folik asit eksikliği sonucu bebeklerde çok ciddi olarak beyin ve omurilik sistemi ile ilgili kalıcı hasarlar oluşabilir, öncelikle bunu çok basit bir folik asit testi ile anne adayları giderebilir. Annenin kullandığı sigara, alkol ve keyif verici maddeleri bırakması sağlanarak gebeliğin daha sağlıklı bir şekilde geçmesi sağlanmalıdır. Evdeki kedi köpek besleyen çiftler olabilir veya çiğ et tüketmeyi sevenler olabilir anne adaylarının bu konuda çok dikkatli davranmaları kadın doğum uzmanlarına bu tür bilgileri de vermeleri gerekir. Kadının çalıştığı işyeri radyo aktif, kimyasal madde, güvenlik için x-ray cihazlarına yakın durmasından dolayı bebeklerde oluşabilecek problemleri önceden gebe kalmadan hastanın çalışma işyerini değiştirerekten engellenebilir. 

 

HAMİLELİK VE STRES

Stres gebeliğin oluşmasını engelleyen bir faktördür. Stres beyin vasıtasıyla vücudun pek çok noktasına baskı uygular. Gebeliğin oluşmasına da engelleyebilir. Yumurta fonksiyonlarını bozabildiği için gebeliği engelleyebilir. Bayanlar bilir adetin 14’ncü günü gebeliğin oluşması için en pozitif olduğu gündür, yani eskiye göre takvim yöntemi denir. Stres bu yumurtlama olayını öne veya arkaya çekerek doğru adımın oluşmasını engeller. Aile bireylerinden, yakınların kayıplarında üzüntü nedeniyle yumurtlama fonksiyonları baskı altında kalabilir, hastanın gebe kalması, adet düzensizlikleri görmesine neden olabilir. Stresin vücudumuzda etkilemediği organ yok gibidir. Oluşan gebelikte stresin pozitif yönleri kadar negatif yönleri de var, düşük yapılmasına bile neden olduğu söyleniyor, çağımızın vebası olarak adlandırılan bir durumdur.

 

HAMİLELİK AĞRILARI

Gebelikte karın ağrısı mutlaka yaşanır, ağrı insandan insana da değişebilir. Herkesin ağrıya tolerans düzeyi farklıdır. Gebelikteki hormanların etkisi bağırsaklarda yaşanan yavaşlama ve gevşemelere bağlı olarak kabızlık problemi, şişkinlik karın ağrısına neden olabilir. Gebeliğin ilerlemesi ana rahmin büyümesi ve baskı yapması idrar yaparken ağrılara neden olur. Bizim için önemli olan gebeliğin hangi ayında hangi ağrı yaşanmasıdır. İlk 3 ay içerisinde belden kasıklara yansıyan ağrılar olabilir. 

 

ANNE ADAYININ BESLENMESİ, KİLO KONTROLÜ

Sadece gebelik döneminde değil hayatımız boyunca düzenli beslenmek son derece önemlidir. Kadın doğum uzmanlarına gebelik döneminde ilk gelindiğinde ilk söylenen soru ise, “Ben gebelik süresince ne yiyeceğim?” dir. Bizim burada önerdiğimiz beslenme şekli tüm besin maddelerinin her birinden yeterince ve düzenli şekilde alınması gerekir. Bol sıvı tüketmek gebelikte son derece önemlidir. Azalan dolaşımı sıvı takviyesi yaparak düzenleyebiliyoruz. Gebelik süresi boyunca 10-12 kilo alımı ideal bir kilo alımıdır ama hasta zaten gebeliğe yüksek kiloda başlamışsa bu kilo alımını 4-5 kiloda tutulmalıdır”

 

BASİT TEDAVİ YÖNTEMİ İLE 
ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİR

Çocuk sahibi olamayan çiftler konusu özel bir ilgi alanı olduğunu ve bu yönde çalışmalar yaptığını belirten Operatör Doktor Suat Doğan, basit tedavi yöntemleri ile kısa zamanda umutla beklenen bebeğe kavuşulabileceğini belirterek, “Günümüzde çocuk sahibi olamamak giderek artıyor, çiftlerdeki en basit olay stres başta olmak üzere çeşitli sağlık etkenlerinden dolayı çocuk sahibi olamıyorlar. Bunların birçoğu da çok basit bir tedavi yöntemi ile çiftler çocuk sahibi olabilir. 
Özellikle erkekler utandıkları için böyle bir tedaviye yaklaşmıyor, tedaviyi red ediyorlar. Bana gelen bayan hastalar eşlerini getiremediklerini söylüyorlar. Günümüzde farklı tedavi yöntemleri geliştirildi, hiç spermi olmayan erkeklerde bile yağ dokusundan kök hücre nakli ile sperm yapılıp gebelik sağlanabiliyor. Basit tedavi yöntemleri ile kısa zamanda hayal ettikleri bebeğe aileler ulaşabilirler bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum” sözleri ile açıklamasını tamamladı.