Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin ‘3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “Organ Bağışı Haftası“ etkinlikleri kapsamında halkımızı organ bağışı yapmaya davet ediyoruz’ dedi.
Dr. Bilal Cin yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Toplumuzda organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri “Organ Bağış Haftası” olarak kutlanmaktadır. 
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu konu hakkındaki farkındalığı artırmak ve yapılan organ bağışı sayısını artırmak için Bakanlığımız tarafından 3-9 Kasım “Organ Bağışı Haftası” olarak ilan edilmiştir. 
Bugün ülkemizde 23.529 kişi bekleme listesinde organ beklemekte iken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında 1779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmiştir. Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi bulunmaktadır. 
Bu merkezlerde dünya çapında deneyime sahip, tecrübeli ekipler görev yapmaktadır. Bu merkezlerimizde yapılan transplantasyonlarda, yüzde 96’lara varan sağ kalım oranı ile çağdaş ülkelerle eşdeğer başarıda organ nakilleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bakanlığımız tarafından “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. 
Ancak tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Avrupa’da yüzde 75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde yüzde 24 seviyesindedir.
Organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olunması, bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak 'Doku ve Organ Bağışı' belgenizi alabilirsiniz. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. 
Son olarak dinen de herhangi bir sakıncası bulunmayan organ bağışına bütün vatandaşlarımızı davet ediyoruz. 
Unutmayalım ki bir gün bizim de organ bağışına ihtiyacımız olabilir“