Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, öğrencilere beslenme çantasıyla okula gitme alışkanlığı kazandırılmasının çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle toplu beslenme hizmeti olmayan okullarda, öğrencilerin beslenme çantası taşımasında ve yedikleri yiyeceklerin ailenin kontrolünden geçmesinden yarar gördüklerini belirtti.

Çocukların okul kantini veya okulun etrafındaki satıcılarla baş başa bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Akdur, "Beslenme çantası kültürü korunmalı. Her türlü eğitim ve yasal düzenlemeye rağmen okul kantinlerinde bazı gıdaların satışı engellenememektedir. Bu açıdan beslenme çantaları, öğrencilerin okul kantinlerinde satılan bol yağlı ve mayonezli sandviçleri, boyalı gazlı içecekleri veya tatlandırılmış gofret ve çikolatalı yiyeceklere yönelmelerini ve tüketmelerini önlemek için açısından çok önemlidir" diye konuştu. 


- Beslenme çantasının ideal menüsü

Prof. Dr. Akdur, beslenme çantalarının baş yiyeceğinin yumurta olması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yumurta hazırlanması ve saklanması çok kolay olmasının yanında kıymetli hayvansal protein kaynağıdır. Çocukların beslenme çantasında bir yumurta bulunması protein gereksinimini karşılaması açısından çok önemli. Peynir diğer bir önemli beslenme çantası gıdasıdır. Bir içimlik kutu süt, ayran veya küçük bir kase yoğurt beslenme çantaların en önemli diğer ürünleri arasında yer almalı. Evde hazırlanmış sütlaç ve benzeri sütlü tatlılardan da seçenekler oluşturulmalı. Çocukların protein gereksinimini karşılamak ve çeşitleme yapmak için ton balıklı ve haşlanmış tavuklu yanında yeşillik bulunan sandviçler de hazırlanabilir. Çocuğun tüketebildiği kadar ekmek, meyve ve bunlara eklenecek B grubu vitaminlerden zengin olan zeytin, fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar, meyve yerine kuru meyveler çok ideal bir beslenme çantası hazırlamak için yeterlidir."

Akdur, beslenme çantası hazırlarken seçilen gıdaların çocukların özellikle protein, kalsiyum ve vitamin başta olmak üzere günlük besin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte olmasının önemli olduğunu belirterek, çocukların severek tüketeceği ve tüketilinceye dek sağa sola dökülmeyen ambalajlarda yiyeceklerin hazırlanmasına da dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.