Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Toplumun Obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlığı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı çerçevesinde yürüyüş düzenlendi.

Kemal Köksal Şehir Stadyumunda düzenlenen yürüyüşe İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Recep Genç, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Yusuf Kaya, Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürleri ve personelleri, Bülent Ecevit Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu öğrencileri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüne bağlı sporcuları katıldılar.  

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas Fiziksel Aktivite yürüyüşü öncesinde burada yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi. “ Türkiye sağlıklı beslenme ve hareketli programı kapsamında 2014 yılı “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı “ olarak ilan edilmiştir “ dedi.

Albas, “Günümüzde aktif olmayan yaşam şekli, çalışma koşulları ve stres kişilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarının bozulmasına neden olmakta, bu da kişilerin verimliliklerinin azalması ile sonuçlanmaktadır. Fiziksel aktivite ve egzersiz, koruyucu sağlık yaklaşımının bir aracı olarak bireyin sağlığını geliştiren, gelişmiş durumunu devam ettiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini artıran hareketlerin toplamıdır. Fiziksel aktivite kalp-damar fonksiyonlarının ve solunumun geliştirilmesi, koroner damar hastalığı risk faktörlerinin önlenmesi, diyabetin önlenmesi ve kontrolü, kilo kontrolü, sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulması ve devam ettirilmesi, anksiyete ve depresyonun azaltılması, kendini iyi hissetme, iyi olma halinin attırılmasında önemli rol oynar. Egzersizin yokluğu hastalık ve erken ölümler için çok önemli bir risk faktörüdür.

Dünya Sağlık Örgütü”ne göre kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz yaşam, dünya genelinde ölümü neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde altısının fiziksel aktivite ile ilişkili nedenlere bağlı olduğu bildirilmektedir. DSÖ sağlıklı bir yaşam için yetişkinlerde haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasını önermektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı hareket” dedi.