Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde, Belediye Meclisi veya İl Genel Meclisi’ne engellilerden aday göstermeyenlere oy vermeyeceklerini açıkladı.
Başkan Şirin, engellilere “oy deposu” gözüyle bakılmasını istemediklerini belirterek, “Ülkemiz nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelliler ve onların yakınları, her seçim döneminde çeşitli vaatlerle oyları alınacak seçmenler olarak görülüyor. Seçmen kütüklerine kaydolmaktan başlayarak, oy verme binalarının fiziksel koşulları ve aday olmayı da kapsayan seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında içermeci olmayan ve ayrımcı uygulamalar hem kamu idaresi, hem de siyasal partiler tarafından ısrarla sürdürülmektedir" dedi.
Şirin, Türkiye'nin engellilerin, seçme ve seçilme hakkı ve fırsatı dahil olmak üzere oy kullanmalarının kolaylaştırılmasının koşullarının belirlendiği Engelli Hakları Sözleşmesi'ne taraf olduğunu anımsattı. Şirin, "Kamu idaresi ve siyasi partilerin bu sözleşmenin hükümlerini çiğnememelerini ve sözleşmenin öngördüğü koşulların gerçekleşmesini ve Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerde engellilerin de Belediye ve İl Genel Meclislerinde görev yapmasını sağlayacak önlemlerin uygulamaya konulmasını istiyoruz" diye konuştu.
Engellilerin taleplerini de sıralayan Şirin, "Zonguldak’taki tüm siyasi partilere çağrımız şudur. Yerel seçim öncesinde engellilerin aday adaylıkları ve adayların sıralaması, hatta seçilebilir pozisyonda olmaları konusunda her türlü kolaylığı sağlamalarıdır. Siyasi partilerin aday listelerinde engelli kişilere seçilebilecek sıralarda, programlarında engellilere fırsat eşitliği sağlayacak politikalara yer vermesini, seçmenlerin engelli adayları oyları ile desteklemelerini istiyoruz" dedi.